Viac peňazí pre zdravotne znevýhodnené deti? Nový projekt odľahčovacej služby

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 13:32 • 2 min
Viac peňazí pre zdravotne znevýhodnené deti? Nový projekt odľahčovacej služby

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zavádza nové opatrenia, ktoré majú zabrániť tragédiám podobným tej, ktorá sa stala pri obci Beňadiková v okrese Liptovský Mikuláš. Matka s dcérou so zdravotným znevýhodnením skočila pod vlak a zomreli na mieste. V piatok ministerstvo zákon posunulo do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Táto tragická udalosť posadila ministra práce sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša za okrúhly stôl s komisárkou pre osoby so zdravotným znevýhodnením Zuzanou Stavrovskou a zástupkyňami organizácií zastrešujúcich deti so zdravotným znevýhodnením. Zhodli sa na niekoľkých opatreniach.

Medzi nimi je zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie detí, pomoc s financovaním odľahčovacej služby, rozšírenie projektu rodinných poradní a posilnenie včasnej intervencie pre rodičov s najmenšími deťmi. Tieto opatrenia by mali čo najskôr pomôcť rodičom zdravotne znevýhodnených de­tí.

V rámci prvého opatrenia štát zvýši príplatok k príspevku na opatrovanie detí zo 100 eur na 200 eur. Na druhé opatrenie využijú aj peniaze z eurofondov. Chcú ním financovať odľahčovaciu službu, ktorá by mala byť preplatená každému rodičovi starajúcemu sa o zdravotne znevýhodnené dieťa.

Pri tomto kroku však bude potrebná aj zákonná úprava. Podľa ministerstva práce by mal najprv odľahčovaciu službu financovať štát. Doteraz platí, že časť platí klient a časť obec.

"V prípade pobytovej odľahčovacej služby sa prefinancuje 30 kalendárnych dní, počas ktorých môžu rodičia umiestniť svoje dieťa do pobytového zariadenia a odľahčiť tak svoju životnú situáciu," hovorí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

"Odľahčovacia služba je v kompetencii miest a obcí, ale tie sa boria s nedostatkom prostriedkov aj personálu na to, aby túto službu efektívne poskytovali," vysvetlil Tomáš. Tretím opatrením bude projekt rodinných poradní.

"Do konca budúceho roka chceme otvoriť 46 poradní, ktoré budú anonymné a poskytnú psychologické, sociálne a právne poradenstvo," informoval minister Tomáš. Štvrtým opatrením bude posilňovanie včasnej intervencie od 0 do 7 rokov. Dnes ich majú podľa informácii šéfa rezortu práce otvorených 5.

"Verím tomu, že finančná podpora zo strany štátu na financovanie odľahčovacej služby podporí tvorbu profesionálnych subjektov, ktoré by túto službu mohli poskytovať," konštatovala Stavrovská.

Podľa nej je veľkou výzvou, aby služby, ktoré majú pomôcť rodinám, boli profesionálne, spoľahlivé a dostupné. Význam vidí aj v tom, že odľahčovacia služba by sa mala počítať na hodiny, nielen na celé dni ako doteraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Foto: FB/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies