Online komiksy na burze: Kórejská platforma si ide pre miliardy dolárov

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 19:03 • 2 min
Online komiksy na burze: Kórejská platforma si ide pre miliardy dolárov

LOS ANGELES - Webtoon Entertainment, platforma na tvorbu a zdieľanie webových komiksov, sa vo štvrtok začal obchodovať na americkej technologickej burze Nasdaq. Emisný kurz 21 dolárov oceňuje firmu na v prepočte 63 miliárd korún.

slovakia

left justify in out

Webtoon je pojem zložený zo slov „cartoon“, teda komiks, a „web“. Ide o komiksy optimalizované pre web – špecificky na zobrazenie na mobilných zariadeniach. V začiatkoch, na prelome tisícročia, išlo predovšetkým o juhokórejský kultúrny fenomén, vedľa K-popu a kórejských drám, uvádza agentúra Reuters. Následne sa však popularita tohto formátu rozšírila po celom svete - a vznikol okolo neho veľký biznis.

Webtoony sú totiž veľmi jednoduché a lacné na výrobu - umelci stačí používať tablet - vďaka čomu môžu byť populárne komiksy veľmi ziskové.

 

Kresliar Bae Jin-soo je jedným z najúspešnejších kresliarov webových komiksov. Podľa jeho predlohy vznikol aj seriál Netflixu The 8 Show. (24. mája 2024)
Kresliar Bae Jin-soo je jedným z najúspešnejších kresliarov webových komiksov. Podľa jeho predlohy vznikol aj seriál Netflixu The 8 Show. (24. mája 2024)
Zdroj: Profimedia.cz

Webtoon Entertainment o sebe tvrdí, že je najväčšou svetovou platformou pre webové komiksy. Uvádza 170 miliónov aktívnych užívateľov vo viac ako 150 krajinách po celom svete. Jeho hlavnými aktivitami sú japonský webový komiks a manga aplikácie Line Manga, webová platforma Wattpad a kórejský webový komiks Naver Webtoon. Ponúka tisíce titulov pokrývajúcich rôzne žánre - vrátane akcie, romantiky, hororu a sci-fi.

Webtoon Entertainment má sídlo v kalifornskom Los Angeles, ale spoločnosť je vlastnená juhokórejským technologickým gigantom Naver. V primárnej ponuke akcií chce ponúknuť 15 miliónov akcií; najväčší svetový fond BlackRock prejavil záujem o nákup takmer šestiny predávaného objemu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz / Reuters, Foto: Profimedia.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies