Najedzte sa v Bologni a zabudnite na starosti: Najlepšie cestoviny zažijete práve v tomto historickom bludisku

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 12:00 • 2 min
Najedzte sa v Bologni a zabudnite na starosti: Najlepšie cestoviny zažijete práve v tomto historickom bludisku

Bologna bola na mape Talianska odjakživa mestom, cez ktoré cestovatelia iba prechádzali. Možno práve preto nemá takú popularitu ako iné talianske mestá. Dnes je však Bologna cieľom. A to veľmi zaujímavým.

slovakia

left justify in out

O Bologni sa hovorí ako o meste, kam sa prídu aj samotní Taliani radi najesť. Charakteristické veže ako symbol prestíže, kilometre arkád a klenutých chodieb ako symbol obchodu a bohatstva, študenti najstaršej univerzity v Európe oddychujú pri fontáne v centre a všade, všade naokolo je veľmi veľa červenej. Malé vzrušujúce jadro historického talianskeho mestečka je skvelým tipom na víkend. Určite tam zájdite. Nemusíte váhať.

Bologna, uhniezdená medzi rozľahlými rovinami, miernymi, kľukatými údoliami a zvlnenými kopcami s jedinečnými a neopakovateľnými panorámami, je možno mladé mesto, no má očarujúco bohatú históriu. Doprajte si relaxačný výlet, ponorený do umenia, hudby a dobrého jedla.

Mesto sa nachádza medzi toskánsko-emilskými Apeninami a srdcom Pádskej nížiny. Vďaka svojej polohe medzi severom a juhom, východom a západom saz Bologne ľahko dostanete na pobrežie Jadranského mora, ako aj do miest ako Benátky, Florencia, Miláno a Rím.

Cestoviny v červenom raji

Prezývky Bologne, ktoré nájdete v každom turistickom sprievodcovi mestom, ju dokonale charakterizujú. Bologna je La Rossa = Červená. Bologna je La Grossa = Tučná. No a do tretice, Bologna je La Dotta = Vzdelaná. Pri fotografovaní panorámy mesta bude náročné nezachytiť kúsok štvrte, ktorá by nebola z červených tehál a možno nenájdete ani jeden uhol, z ktorého by sa Vám nepáčila.

Pri návšteve miestnej reštaurácie bude obtiažne nepovoliť si opasok a nepovedať, že ste jedli snáď tie najlepšie cestoviny v živote.

Bologna predstavila svetu mortadellu, ragú, tortellini, no každopádne samotné Taliansko jej môže byť vďačné za oveľa viac. Od prvých žien profesoriek až po nablýskané auta Lamborghini. Pri prechádzke uličkami mesta Vám budú naskakovať zimomriavky z toho, koľko slávnych ľudí sa tu vzdelávalo a ktorých mená dodnes spomína nejaká encyklopédia, ktorú určite máte doma zo študentských čias. Bologna je jednoducho krásna. Je bohatá na históriu, jej obyvatelia sú fantastickí, jedlo je geniálne a zážitky fascinujúce.

Obrazok
Zdroj: foto: thetrainline

Kuchyňa ako žiadna iná

Bologna je synonymom tradície jedla a vína. Mortadella, „ragú alla Bolognese“, ručne vyrábané cestoviny ako tortellini, lasagne a tagliatelle, varené mäso, torta certosino: to sú len niektoré z jedál, ktoré preslávili bolonskú gastronómiu po celom svete, spolu s báječnou „sfogline“ (ženy výroba ručne vyrábaných cestovín), ktorých lekcie navštevujú návštevníci zo všetkých krajín sveta.

Známe sú aj vína Colli Bolognesi DOC, ako typické Pignoletto.

Málokto počul o regióne Emilia Romagna v Taliansku, ale okamžite by spoznal jeho známe gastronomické špeciality, ako je syr Parmigiano-Reggiano, parmská šunka, balzamikový ocot a bolonská omáčka. To všetko stavia bolonské jedlo priamo do bijúceho srdca kulinárskej scény. Jednou z hlavných vecí v Bologni je jesť, ochutnať, dopriať si a vychutnať si to.

Vedieť, kde sa v Bologni najesť, je veľká vec, pretože aj vy môžete ľahko navštíviť oblasti s jedlom, ktoré obklopujú mesto, rovnako ľahko si môžete dopriať tieto talianske špeciality v hlavnom meste gurmánov presne tak, ako by sa mali podávať.

Bologna sa môže pýšiť tými najlepšími cestovinami.
Bologna sa môže pýšiť tými najlepšími cestovinami.
Zdroj: foto: cntraveler.com
Čo by bola Bologna bez nezabudnuteľných lasagní?
Čo by bola Bologna bez nezabudnuteľných lasagní?
Zdroj: foto: Zomato

Trhoviská na každom kroku

Mesto je plné života vo dne aj v noci, s množstvom taverien, divadiel, kníhkupectiev, námestí a obchodov. V pôvabných malých uličkách v blízkosti námestia Piazza Maggiore sa nachádza rušný a malebný trh Quadrilatero s obchodmi s typickými výrobkami. Tí najnenásytnejší návštevníci nemôžu vynechať najstaršiu a najznámejšiu mestskú čokoládovňu, či aperitív v starej vinárni.

Trhovisko obľubujú domáci aj turisti.
Trhovisko obľubujú domáci aj turisti.
Zdroj: foto: easyviaggio.com
Obrazok
Zdroj: foto: paesionline.it

Bologna je stredoveké bludisko

Živá história Bologne je navrstvená v každom bloku a rohu ulice, ktorý prejdete. Každá križovatka budov, ktorá je súčasťou historického bludiska, predstavuje stredoveký pôvod mesta a renesančné úpravy.

Prehliadka mesta Bologna je stará a krásna, drsná a pulzujúca v rovnakých častiach a umožňuje zvedavé, dlhé potulky. Kompaktné bludisko starobylých uličiek je srdcom turistiky v Bologni, a preto ľudí mesto okamžite očarí. Jadrom akcie sú tri prepojené otvorené polia. Začnite na námestí Piazza Nettuno, domove kultúrneho centra knižnice Salaborsa a symbolickej Neptúnovej fontány. 

Najstaršia univerzita na svete

Najstaršia univerzita na svete je v Bologni a funguje dodnes.Alma Mater Studiorum je najstaršia univerzita na západnej pologuli a najstaršia v Európe, založená v roku 1088. Pozrite sa na Palazzo dell'Archiginnasio, ktorý je znakom Bologne pre vyššie vzdelávanie. 

Najstaršia univerzita v Európe.
Najstaršia univerzita v Európe.
Zdroj: foto: touremiliaromagna.it

Plná vyvýšených výhľadov

Jednou z najkrajších vecí v Bologni je vidieť mesto zhora a nahliadnuť na to, čo bolo kedysi stredovekým Manhattanom s ešte väčším počtom veží, než aké stoja dnes.
Väčšina miest má jeden určujúci výhľad alebo vyhliadku, z ktorej môžete obdivovať panorámu alebo vidieť mesto ako celok, a to je presne to, čo robiť v Bologni, keď sa stratíte v kráse na zemi. Aj keď je bazilikový kostol Sanctuary of Madonna of San Luca v Bologni vyvýšený, neposkytuje najlepší výhľad na mesto. Tri ďalšie najvyššie miesta však áno.

Terrazza Panoramica della Basilica di San Petronio (terasa baziliky San Petronio) je najlepším miestom na panoramatický výhľad na mesto zo samotného centra. Ak prebieha nejaká výstavba, bude otvorená len polovica terasy, čo však nemá vplyv na polovicu, ktorú môžete vidieť, takže je stále hodná vstupu. Pre individuálnych návštevníkov nie je potrebná rezervácia. Cena vstupenky je 3 eurá a výťažok z iniciatívy prispeje na financovanie nových reštaurátorských prác.

Môžete tiež vyliezť na 97 metrov vysokú vežu Asinelli a jej 498 drevených schodov, aby ste sa na Piazza Maggiore a okolie pozreli z vtáčej perspektívy. 

Terasa je otvorená každý deň okrem nepriaznivého počasia od 10:00 do 13:00 a od 15:00 do 18:00.
Terasa je otvorená každý deň okrem nepriaznivého počasia od 10:00 do 13:00 a od 15:00 do 18:00.
Zdroj: foto: mylovelybologna.com

Fontana Dell Nettuno

Neptúnovú fontánu „Fontana del Nettuno“ od Giambologniho si nemôžete nevšimnúť po ceste od dvoch veží k Bazilike di San Petronio. Nachádza sa na námestí „Piazza del Nettuno“, kde sa pozorne zapozerajte na neptúnov trojzubec. Elegantná značka vozidiel Maserati ho má vo svojom logu.

Ak sa však pozriete pod správnym uhlom, uvidíte impozantné mužstvo svalnatého Neptúna a sirény jazdiace na delfínoch, ktorým z bradaviek strieka voda.

Obrazok
Zdroj: foto: lifeisajourney.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bubo.sk, emiliaromagnaturismo.it, bordersofadventure.com. titulná foto: Alamy Stock Photo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies