Niekedy nás dokáže vyliečiť aj samotné more: Takto dokáže prospieť nášmu zdraviu

NETKY.SK • 5 Júl 2024, 16:11 • 2 min
Niekedy nás dokáže vyliečiť aj samotné more: Takto dokáže prospieť nášmu zdraviu

Plávanie na mori je skvelá forma aeróbneho cvičenia, ktoré zvyšuje váš dych a tep, zaplavuje vaše telo čerstvým kyslíkom a udržuje vaše srdce a pľúca zdravé. A ako pri mnohých formách cvičenia, aj pri plávaní sa uvoľňujú endorfíny. Odvážni plavci však obzvlášť milujú more, pretože bolesť studenej vody vám dáva super endorfínový hit, ktorý vám môže zdvihnúť náladu a rozplynúť stres.

slovakia

left justify in out

Výskum stále viac zdôrazňuje oceán ako terapeutické prostredie, zachytáva ľudskú predstavivosť a prerušuje dynamiku každodenného života svojimi dynamickými rytmami, zvukmi, vôňami a scénami.

Keď 73 percent respondentov v  prieskume YouGov  uviedlo, že morský vzduch im „uľahčuje spánok“, pravdepodobne si neuvedomili, že ich skúsenosť je založená na vedeckých faktoch.
Doktorka Natasha Bijlaniová, psychiatrička z londýnskej nemocnice Priory's Roehampton, pre  Metro povedala : „Morský vzduch je dobrý na spánok, pretože je vo všeobecnosti čistejší a sviežejší, s vyššími hladinami kyslíka, čo môže zlepšiť spánok.

Kvalita spánku a vnútorný pokoj

Schopnosť oceánu zmierniť stres nemá obdoby. Zvuk narážajúcich vĺn, rytmický príliv a odliv a rozsiahly horizont spolu vytvárajú prirodzene upokojujúce prostredie. Toto pokojné prostredie pomáha znižovať hladiny kortizolu, stresového hormónu v tele, podporuje pocit relaxácie a pokoja a štúdie ukázali, že čas strávený pri oceáne môže výrazne znížiť príznaky stresu a úzkosti.

Modrý priestorový efekt, ako sa často nazýva, sa vzťahuje na upokojujúci vplyv, ktorý má pohľad a zvuk vody na náš psychický stav. Táto prirodzená úľava od stresu je kľúčová v našom rýchlo sa rozvíjajúcom, často chaotickom modernom živote, ktorý ponúka oddych a možnosť dekompresie. Zapojenie sa do aktivít, ako je prechádzka po pláži, plávanie alebo jednoducho sedenie a sledovanie vĺn, môže byť neuveriteľne terapeutické, čo umožňuje prirodzenému prostrediu oceánu upokojiť chaos nášho každodenného života.

Fyzické aktivity spojené s oceánom, ako je plávanie, prechádzky po pobreží, surfovanie a šnorchlovanie, môžu tiež prispieť k lepšiemu spánku znížením stresu a zvýšením fyzickej únavy. S toľkými časťami nášho zdravia, ktoré súvisí so spánkom, od nášho imunitného systému až po naše duševné zdravie, je zabezpečenie toho, že máme dostatok, životne dôležité pre našu celkovú pohodu. 

 

Zvuk narážajúcich vĺn, rytmický príliv a odliv a rozsiahly horizont spolu vytvárajú prirodzene upokojujúce prostredie, ktoré pomáha znižovať hladiny kortizolu, stresového hormónu v tele.
Zvuk narážajúcich vĺn, rytmický príliv a odliv a rozsiahly horizont spolu vytvárajú prirodzene upokojujúce prostredie, ktoré pomáha znižovať hladiny kortizolu, stresového hormónu v tele.
Zdroj: foto: cnn

Krásna pleť na počkanie

Revitalizujúca a osviežujúca morská voda je bohatá na výživné minerály, ako je horčík, vápnik, zinok a selén – mnohé z nich majú silné protizápalové a hojivé účinky na pokožku. Preskúmanie  jeho výhod zistilo ,  že kúpanie v mori zlepšuje príznaky ekzému a psoriázy, znižuje alergické reakcie pokožky a upokojuje citlivú suchú pokožku.

Tieto minerály pomáhajú čistiť a detoxikovať pokožku a podporujú jej zdravý lesk. Slaná voda má tiež prirodzené antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým je účinná pri liečbe kožných ochorení, ako je ekzém, psoriáza a akné. Jemná exfoliácia piesku a soli navyše pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky, takže sa budete cítiť hladká a svieža.
Pravidelné vystavovanie sa slanej vode môže zlepšiť hydratáciu a elasticitu pokožky, znížiť výskyt jemných liniek a vrások. Oceán, ktorý spoločne vyživuje a ozdravuje pokožku, je ideálnym prírodným zázrakom pre tých, ktorí chcú využiť výhody jeho kúpeľných vlastností.

Slaná voda je bohatá na horčík, jód, vápnik a draslík, ktoré môžu pomôcť vášmu telu detoxikovať a liečiť sa. Vďaka prírodným liečivým vlastnostiam oceánu môže byť plávanie v mori účinnou liečbou kožných ochorení, ako je ekzém alebo akné. Ponor v chladnom mori otvára póry a pomáha telu absorbovať bohaté živiny a vylučovať toxíny. Niet divu, že slaná voda sa používa pri drahých kúpeľných procedúrach!

Zlepšenie zdravia dýchacích ciest 

Dýchanie čerstvého slaného vzduchu oceánu má množstvo výhod pre zdravie dýchacích ciest. Oceánsky vzduch je nabitý zápornými iónmi, o ktorých je známe, že zlepšujú funkciu pľúc a zvyšujú absorpciu kyslíka. Tieto ióny môžu pomôcť vyčistiť dýchacie cesty, znížiť príznaky astmy a alergií a podporiť ľahšie dýchanie. Vlhkosť vzduchu v oceáne zároveň pomáha udržiavať dýchacie cesty vlhké, čo je prospešné pre tých, ktorí majú problémy s dýchaním.

Vdychovanie morského vánku môže pomôcť vyčistiť pľúca, vypudiť toxíny a zlepšiť celkové zdravie dýchacích ciest. Pre ľudí s chronickými dýchacími ťažkosťami môže byť trávenie času pri oceáne prirodzeným spôsobom, ako zmierniť príznaky a zlepšiť funkciu pľúc, čo dokazuje, či ste vo vode alebo na brehu, zdravotné výhody oceánu pokračujú.

 Pre ľudí s chronickými dýchacími ťažkosťami môže byť trávenie času pri oceáne prirodzeným spôsobom, ako zmierniť príznaky a zlepšiť funkciu pľúc, čo dokazuje, či ste vo vode alebo na brehu, zdravotné výhody oceánu pokračujú.
Pre ľudí s chronickými dýchacími ťažkosťami môže byť trávenie času pri oceáne prirodzeným spôsobom, ako zmierniť príznaky a zlepšiť funkciu pľúc, čo dokazuje, či ste vo vode alebo na brehu, zdravotné výhody oceánu pokračujú.
Zdroj: foto: ancientpurity.com

Nenahraditeľný vitamín D

Tráviť čas v oceáne je skvelý spôsob, ako získať veľmi potrebný vitamín D. Keď ste vonku na slnku, vaša pokožka syntetizuje vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí, funkciu imunitného systému a reguláciu nálady. Adekvátne hladiny vitamínu D sú navyše spojené so zníženým rizikom osteoporózy, srdcových chorôb a určitých typov rakoviny.

Čas strávený na slnku pri oceáne umožňuje vášmu telu prirodzene produkovať vitamín D, ktorý môže byť v tomto ročnom období ťažké získať zo samotných zdrojov potravy alebo z prostredia. Len nezabudnite nosiť opaľovací krém bezpečný pre útesy, aby ste dostali všetko dobré a žiadne škodlivé UV žiarenie.

Čas strávený na slnku pri oceáne umožňuje vášmu telu prirodzene produkovať vitamín D.
Čas strávený na slnku pri oceáne umožňuje vášmu telu prirodzene produkovať vitamín D.
Zdroj: foto: pixels.com

Super forma či zdravé srdce

Plávanie v oceáne nie je len voľnočasová aktivita; je to komplexné cvičenie, ktoré prospieva srdcu a celému kardiovaskulárnemu systému. Plávanie zahŕňa takmer každú svalovú skupinu v tele a poskytuje celotelové cvičenie, ktoré zlepšuje zdravie srdca, zlepšuje krvný obeh a buduje vytrvalosť.

Táto forma cvičenia má tiež nízky dopad, čo znamená, že je šetrná ku kĺbom a vhodná pre všetky vekové kategórie a úrovne zdatnosti. Pravidelné plávanie v oceáne môže viesť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia, zníženiu rizika chronických ochorení a zvýšeniu celkovej fyzickej kondície. Prírodné prostredie oceánu pridáva ďalšiu výhodu, pretože pokojné prostredie môže pomôcť znížiť krvný tlak a podporiť relaxáciu, čím ďalej podporuje kardiovaskulárne zdravie. Či už ide o jemné plávanie alebo intenzívne cvičenie v oceáne, zdravotné prínosy pobytu v oceáne pre zdravie srdca sú významné a trvalé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: islandwatersportshawaii.com, watergatebay.co.uk, padstowsealifesafaris.co.uk. titulná foto: outdoorswimmingsociety.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies