Desať detských ambulantných pohotovostí končí, ostatné skracujú čas fungovania

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 08:35 • 2 min
Desať detských ambulantných pohotovostí končí, ostatné skracujú čas fungovania

BRATISLAVA - Zatvárajú sa pohotovosti v okresoch Galanta, Košice-okolie, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Sabinov a Senica.

slovakia

left justify in out

Desať detských ambulantných pohotovostí od pondelka v rámci schválenej redukcie siete končí. Ide o pohotovosti v okresoch Galanta, Košice-okolie, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Sabinov a Senica.

V oblasti pediatrie začínajú od júla platiť aj ďalšie zmeny, vyplývajú z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Skracujú sa napríklad ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti a upravujú sa ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách.

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti. Odôvodňoval ju potrebou koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy. Realizuje ju v troch fázach.

V prvej zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V aktuálnej, druhej sa vypustilo desať pohotovostí. Tretia, ktorá sa má týkať piatich bodov ambulantnej pohotovostnej služby, je naplánovaná od novembra 2024.

Od júla začali platiť aj ďalšie zmeny v oblasti pediatrie. Skracujú sa ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti, a to z 22.00 na 20.00 h. Upravujú sa tiež ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách.

Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h. Zmeny priniesla novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková ich odôvodňovala potrebou zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: cnn.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies