7 mŕtvych po silných búrkach, ktoré spôsobili záplavy vo Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku + VIDEÁ

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 14:43 • 2 min
7 mŕtvych po silných búrkach, ktoré spôsobili záplavy vo Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku + VIDEÁ

Najmenej sedem ľudí zabili silné búrky a silné dažde, ktoré sa cez víkend prehnali Francúzskom , Švajčiarskom a Talianskom .

slovakia

left justify in out

Búrky priniesli prívalové dažde, ktoré spôsobili zosuvy pôdy a dramatické záplavy v celom regióne. Vo Francúzsku prišli v sobotu o život traja starší ľudia v regióne Aube, keď na ich auto počas silného vetra spadol strom, informovali miestne úrady. Štvrtý cestujúci bol v kritickom stave.

Vo Švajčiarsku zahynuli pri zosuve pôdy v juhovýchodnom kantóne Ticino traja ľudia, zatiaľ čo ďalší muž bol nájdený mŕtvy v hoteli v Saas-Grund v juhozápadnom regióne Valais, ktorého pravdepodobne zaskočila náhla povodeň. Jedna osoba vo Valais je nezvestná, záchranári pokračujú v pátraní.

Civilné bezpečnostné služby uviedli, že evakuovali niekoľko stoviek ľudí vo Valais a uzavreli niektoré cesty pre rozliate rieky. Pohotovostné tímy tiež pracovali na evakuácii 300 účastníkov futbalového turnaja z Peccie a takmer 70 táborníkov z Mogno.

Niektoré oblasti vo Valais boli bez elektriny a pitnej vody, zatiaľ čo cesty boli uzavreté po tom, čo sa rieka Rhôna a jej prítoky na viacerých miestach vyliali.

V Taliansku zaznamenalo severné údolie Aosta dramatické záplavy po tom, čo sa vyliali viaceré rieky. Grécko a Turecko medzitým zápasí s lesnými požiarmi pri vysokých teplotách. Úrady v Aténach poslali niektorým obyvateľom núdzové správy, aby sa evakuovali a iní zostali doma a zavreli okná, aby sa ochránili pred dymom. 

Niektorí obyvatelia a dovolenkári boli evakuovaní aj v tureckom okrese Izmir. Lesné požiare v Stredozemnom mori v posledných rokoch naberajú na intenzite. Vysoké teploty spôsobené spaľovaním uhlia, ropy a plynu zhoršujú katastrofy, ako sú búrky a požiare, zistili vedci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: The Independent, Foto: The Independent
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies