Karibskú oblasť ohrozuje mohutný hurikán Beryl +VIDEO

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 14:29 • 2 min
Karibskú oblasť ohrozuje mohutný hurikán Beryl +VIDEO

BRIDGETOWN - Beryl, prvý hurikán tohtoročnej sezóny v Atlantickom oceáne, zosilnel na štvrtú kategóriu - druhú najvyššiu na päťdielnej stupnici. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 215 km/h a v nedeľu večer sa nachádzal asi 240 kilometrov juhovýchodne od Barbadosu

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že oko hurikánu sa v pondelok ráno miestneho času presunie ponad Náveterné ostrovy, kde podľa NHC môžu silný vietor a prívalové dažde spôsobiť "katastrofálne škody".

Výstraha pred hurikánom v súčasnosti platí pre ostrovy Barbados, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Grenada a Tobago. Beryl sa zmenil z tropickej búrky na hurikán prvej kategórie iba v sobotu.

Vznik takého nebezpečného hurikánu tak skoro po 1. júni, ktorý sa považuje za začiatok hurikánovej sezóny v Atlantiku trvajúcej do 30. novembra, je nezvyčajný. Beryl tak predbehol hurikán Dennis, ktorý podľa údajov NHC 4. kategóriu dosiahol 8. júla 2005.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) v máji predpovedal, že hurikánová sezóna v Atlantiku bude v roku 2024 nadpriemerná. Dôvodom sú nadpriemerne teplé povrchové vody a očakávaný nástup fenoménu La Niňa, ktorý spôsobí ochladenie povrchových vôd vo východnej časti Tichého oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters / NHC, Foto: X / @CBC BARBADOS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies