Vedci objavili typ púštneho machu, „ktorý môže prežiť na Marse“

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 19:26 • 2 min
Vedci objavili typ púštneho machu, „ktorý môže prežiť na Marse“

Mach, ktorý rastie v Mohavskej púšti a Antarktíde, môže pomôcť vytvoriť život na červenej planéte, tvrdia vedci

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo sa Matt Damon spoliehal na zemiaky pestované v biologickom odpade z posádky, aby prežili v úspešnom filme Marťan, vedci tvrdia, že ide o skromný púštny mach, ktorý sa môže ukázať ako kľúčový pre vznik života na Marse.

Vedci v Číne tvrdia, že zistili, že Syntrichia caninervismach nachádzajúci sa v oblastiach vrátane Antarktídy a púšte Mojave – je schopný odolať podmienkam podobným Marsu, vrátane sucha, vysokej úrovne žiarenia a extrémneho chladu.

Tím tvrdí, že ich práca je prvou, ktorá skúma prežitie celých rastlín v takomto prostredí, pričom sa zameriava aj na potenciál pestovania rastlín na povrchu planéty, a nie v skleníkoch. „Jedinečné poznatky získané v našej štúdii položili základ pre kolonizáciu vesmíru pomocou prirodzene vybraných rastlín prispôsobených extrémnym stresovým podmienkam,“ píše tím.

Profesor Stuart McDaniel, odborník na mach na Floridskej univerzite, ktorý sa do štúdie nezúčastnil, naznačil, že táto myšlienka má svoje opodstatnenie. „Pestovanie suchozemských rastlín je dôležitou súčasťou akejkoľvek dlhodobej vesmírnej misie, pretože rastliny efektívne premieňajú oxid uhličitý a vodu na kyslík a sacharidy – v podstate vzduch a potravu, ktoré ľudia potrebujú na prežitie. Púštny mach nie je jedlý, ale mohol by poskytnúť iné dôležité služby vo vesmíre,“ povedal.

Doktorka Agata Zupanska z inštitútu SETI súhlasila a poznamenala, že mach by mohol pomôcť obohatiť a transformovať skalnatý materiál nachádzajúci sa na povrchu Marsu, aby umožnil rast iných rastlín. „Inak nie je mach chutný a nie je skvelým doplnkom šalátu,“ povedala.

Mach druhu Syntrichia caninervis.
Mach druhu Syntrichia caninervis.
Zdroj: The Guardian / Alamy / Lee Rentz

V časopise The Innovation výskumníci v Číne opisujú, ako púštny mach nielen prežil, ale rýchlo sa zotavil z takmer úplnej dehydratácie. Bol tiež schopný regenerovať sa za normálnych podmienok rastu po tom, čo strávil až päť rokov pri -80 °C a až 30 dní pri -196 °C a po vystavení gama žiareniu, pričom dávky okolo 500 Gy dokonca podporovali nový rast.

Tím potom vytvoril zostavu, ktorá mala podobné tlaky, teploty, plyny a UV žiarenie ako Mars. Zistilo sa, že mach prežil v tomto prostredí podobnom Marsu a bol schopný regenerovať sa za normálnych podmienok rastu, dokonca aj po siedmich dňoch expozície. Tím tiež zaznamenal, že rastliny, ktoré boli vysušené pred takouto expozíciou, vyzerali lepšie. „Pri pohľade do budúcnosti očakávame, že tento sľubný mach by sa mohol dostať na Mars alebo Mesiac, aby sa ďalej otestovala možnosť kolonizácie rastlín a rastu vo vesmíre,“ píšu vedci.

McDaniel poznamenal, že väčšina rastlín nedokáže vydržať stres z cestovania vesmírom. „Tento dokument je vzrušujúci, pretože ukazuje, že púštny mach prežije krátke vystavenie niektorým stresom, ktoré sa pravdepodobne vyskytnú na ceste na Mars, vrátane veľmi vysokej úrovne žiarenia, veľmi nízkych teplôt a veľmi nízkych hladín kyslíka,“ povedal. Dodal však, že výskum má obmedzenia. "Tieto experimenty predstavujú dôležitý prvý krok, ale neukazujú, že by mach mohol byť významným zdrojom kyslíka v podmienkach Marsu, ani neukazujú, že by sa púštny mach mohol v marťanskom kontexte množiť a množiť," povedal McDaniel.

Zupanska dodala, že štúdia okrem iných problémov netestovala vplyv žiarenia častíc. "Podľa môjho názoru sa blížime k pestovaniu rastlín v mimozemských skleníkoch a mach v nich určite má svoje miesto," povedala. "Naznačovať, že mach alebo akýkoľvek iný priekopnícky druh je pripravený terraformovať Mars alebo akúkoľvek inú vonkajšiu planétu, je prehnané."

Dr Wieger Wamelink z Wageningenskej univerzity tiež vyjadril obavy, vrátane toho, že teploty na červenej planéte sa zriedka dostanú nad bod mrazu, čo znemožňuje vonkajší rast rastlín, zatiaľ čo nová štúdia nepoužívala pôdu podobnú Marsu. "Machy boli ošetrené za podmienok Marsu maximálne niekoľko dní a potom znovu vyrástli v podmienkach Zeme na piesku," povedal. "To, samozrejme, vôbec neukazuje, že môžu rásť v podmienkach Marsu."

Profesor Edward Guinan z Villanova University v USA však označil štúdiu za pôsobivú. "Tento extrémne tolerantný mach by mohol byť sľubnou priekopníckou rastlinou pre kolonizáciu Marsu," povedal, hoci poznamenal, že mach bude potrebovať vodu, aby rástol. "Máme pred sebou dlhú cestu," povedal. "Ale tento nízky púštny mach ponúka nádej na to, aby sa malé časti Marsu stali obývateľnými pre ľudstvo v budúcnosti," dodal na záver.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: The Guardian / 20th Century Fox / Allstar
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies