Minulé leto v zahraničí ošetrili vyše 14 500 Slovákov

NETKY.SK • 5 Júl 2024, 12:15 • 2 min
Minulé leto v zahraničí ošetrili vyše 14 500 Slovákov

BRATISLAVA - Poistenci majú v krajinách Európskej únie na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia rovnaký nárok na lekársky nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť ako domáci poistenci.

slovakia

left justify in out

Počas minulého leta v zahraničí ošetrili vyše 14 500 poistencov zo Slovenska. Najčastejšie čerpali zdravotnú starostlivosť v Česku či Rakúsku. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytli všetky zdravotné poisťovne. Dokopy za túto starostlivosť uhradili vyše osem miliónov eur.

Čerpanie zdravotnej starostlivosti v zahraničí od júna do augusta 2023 využilo 5499 poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Najviac ich ošetrili v Česku, nasleduje Poľsko a Rakúsko.

Približne 400 poistencov potrebovalo lekára počas návštevy Nemecka, viac ako 320 ich bolo v Maďarsku a viac ako 160 v Chorvátsku. "Najčastejšie potrebovali zubné ošetrenie, úhradu liekov a hospitalizáciu," priblížila manažérka oddelenia komunikácie VšZP Marianna Bublavá.

Celkové náklady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v zahraničí počas minulého leta dosiahli takmer 3,7 milióna eur.

V súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera čerpalo v tomto období zdravotnú starostlivosť v zahraničí 4367 poistencov, najčastejšie v Nemecku, Česku a Rakúsku.

"Pokiaľ poistenci potrebujú akútnu starostlivosť v zahraničí, najčastejšie ide o zlomeniny, akútne zápaly horných a dolných dýchacích ciest, rôzne úrazy a náhle brušné príhody," priblížil PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Celkovo Dôvera za túto starostlivosť uhradila 2,26 milióna eur.

Súkromná Union zdravotná poisťovňa eviduje za minulé leto 4638 poistencov, ktorí využili čerpanie zdravotnej starostlivosti v zahraničí. Išlo najmä o starostlivosť poskytnutú v Česku, Nemecku, Rakúsku, Anglicku, Maďarsku, Taliansku, Grécku a Holandsku.

"Union ZP za ňu zaplatila takmer 2,4 milióna eur," ozrejmila hovorkyňa poisťovne Kristína Baluchová.

Poistenci majú v krajinách Európskej únie na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia rovnaký nárok na lekársky nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť ako domáci poistenci. Preukaz tiež platí v Nórsku, Lichtenštajnsku, na Islande, vo Švajčiarsku a Veľkej Británii.

Európsky preukaz však nepokrýva náklady za spoluúčasť, za prevoz do SR, za repatriáciu ani náklady pri ošetrení v zdravotníckom zariadení a u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí nie sú napojení na miestny systém verejného zdravotného poistenia. Zdravotné poisťovne preto pri ceste do zahraničia odporúčajú aj komerčné poistenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies