Fiala o Ficovi a termíne rokovaní vlád. Budú mať zmysel?

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 09:27 • 2 min
Fiala o Ficovi a termíne rokovaní vlád. Budú mať zmysel?

PRAHA - Český premiér Petr Fiala podotkol, že sa uskutočňujú všetky formy bilaterálnych rokovaní vrátane pravidelného stretávania ministrov a pripomenul aj nedávnu návštevu slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Prahe.

slovakia

left justify in out

Keď bude slovenský premiér Robert Fico opäť naplno v práci, bude podľa českého premiéra Petra Fialu možné hovoriť o tom, či by konzultácie medzi vládami ČR a SR dávali zmysel a prípadne v akom termíne by sa mohli konať.

Dovtedy je táto debata podľa Fialu predčasná a z českej strany by bola neúctivá. Povedal to v pondelok po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov na Pražskom hrade. 

"Na programe dňa to nie je preto, lebo pre medzivládne rokovanie je absolútne kľúčové stretnutie premiérov. Slovenský pán premiér je momentálne v rekonvalescencii, tak až bude naplno v práci, môžeme sa rozprávať zase o tom, či takéto rokovania dávajú zmysel a prípadne v akom termíne. Do tej doby by som tú debatu považoval za predčasnú a svojím spôsobom z našej strany aj za neúctivú," vysvetlil postoj ČR predseda tamojšej vlády.

Vzťahy ČR a SR sú podľa jeho slov na mnohých úrovniach výborné. Podotkol, že sa uskutočňujú všetky formy bilaterálnych rokovaní vrátane pravidelného stretávania ministrov a pripomenul aj nedávnu návštevu slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Prahe. 

"Vzťahy sú naozaj mnohostranné a dobré. Napriek tomu, že si so slovenskou vládou nerozumieme v niektorých zahraničnopolitických otázkach, to nemusí naše vzťahy nejako výrazne oslabovať," povedal Fiala.

Predsedníčka poslaneckej snemovne zdôraznila, že situácia na Slovensku ju znepokojuje. "Som tým znepokojená. Myslím si, že sú veľmi priliehavé slová podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej, ktorá hovorila, že to, čo zvládlo Maďarsko za niekoľko rokov, sa Slovensko snaží dobehnúť za pár mesiacov," povedala šéfka snemovne.

"To je pre nás pre vývoj v našom regióne vec, ktorú bedlivo sledujeme, ku ktorej nemlčíme a ktorú aj počas rokovaní s našimi slovenskými partnermi zdôrazňujeme," dodala. Dodala, že politici sa na stretnutí zhodli, že vzťahy so SR sú pre Česko prioritou a chcú, aby sa rozvíjali aj naďalej.

Na schôdzke sa zúčastnila aj ministerka obrany, ktorá uviedla, že v rámci jej rezortu sa vzťahy medzi ČR a SR nezmenili. "Vzťahy so SR v rámci nášho rezortu fungujú, vďakabohu, naďalej rovnakým spôsobom, ako to bolo v minulosti. Tu som žiadnu zmenu nezaznamenala. Máme tu aj požiadavku zo slovenskej strany, aby sme predlžili ochranu ich vzdušného priestoru," povedala Černochová s tým, že o tom budú rokovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: epochtimes.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies