Rebríček najlepších miest na život

NETKY.SK • 7 Júl 2024, 10:11 • 2 min
Rebríček najlepších miest na život

CNN zoradila 173 miest z celého sveta na základe 30 ukazovateľov usporiadaných do piatich kategórií, ktorými sú stabilita, zdravotná starostlivosť, kultúra a životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúra.

slovakia

left justify in out

Portál The Economist píše, že Viedeň sa v roku 2024 opäť umiestnila na prvom mieste a už tretí rok po sebe získala titul mesta s najlepšou životnou úrovňou na svete.

Rakúske hlavné mesto získalo úžasné skóre v štyroch z piatich kategórií, avšak relatívny nedostatok veľkých športových podujatí prispel k jej nižšiemu skóre 93,5 zo 100 v kategórii kultúra a životné prostredie.

Do prvej päťky sa dostali ďalšie tri európske mestá, a to Kodaň (2. miesto), Zürich (3. miesto) a Ženeva (5. miesto). Všetky tri sú pozoruhodné svojou skromnejšou veľkosťou populácie, ktorá má tendenciu viesť k nižšej kriminalite a menej preplneným cestám a systémom verejnej dopravy.

CNBC zdôrazňuje, že z globálneho hľadiska západná Európa bola najvýkonnejším regiónom z hľadiska obývateľnosti s celkovým skóre 92 zo 100. Na druhej strane, v porovnaní s minulým rokom však klesla v dôsledku nárastu protestov a kriminality, ktoré podľa správy zavážili v kategórii stability.

Čo sa týka ďalších kontinentov, CNN podotýka, že havajské Honolulu je najvyššie spomedzi amerického kontinentu a progres zaznamenala Atlanta v štáte Georgia, ktorá sa posunula na 29. miesto. Severná Amerika dosiahla najvyššie priemerné skóre za vzdelanie.

Hodnotenia za infraštruktúru však boli v Kanade nižšie ako v predchádzajúcom roku v dôsledku "akútnej bytovej krízy," ktorá pomerne zásadným spôsobom zasiahla hneď niekoľko regiónov.

Pokiaľ ide o Áziu, CNBC prízvukuje, že mestá tohto svetadielu naďalej globálne rastú. Najväčší skok v tohtoročnej štúdii zaznamenal najmä Hongkong, ktorý sa posunul zo 61. miesta na 50. miesto. 

"Hoci sa to celkom nevrátilo k hodnotám spred roku 2019, politická scéna Hongkongu sa stabilizovala, pričom riziká narušenia masových protestov sú teraz zanedbateľné," uvádza EIU. 

"Zákon o národnej bezpečnosti a miestne nariadenia zavedené skôr v roku 2024 obnovili politickú stabilitu, ale táto zmena skóre odráža obrovský kompromis voči občianskej spoločnosti v Hongkongu, o čom svedčí aj klesajúce skóre mesta v našom samostatne publikovanom indexe demokracie," píše sa ďalej v správe.

Veľký skok zaznamenal aj Singapur, ktorý pre rok 2024 obsadil 24. pozíciu a jeho posun vpred bol vôbec druhý najväčší zo všetkých miest rebríčka.

Celkovo boli najvyššie dve austrálske mestá, Melbourne (4. miesto) a Sydney (7. miesto).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: The Economist, CNN, EUI, CNBC, Foto: Viedeň / zivot.pluska.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies