Číne sa odtrhla a vzlietla vesmírna raketa bez kontrolovaného štartu. Po dopade vybuchla v horách +VIDEO

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 19:19 • 2 min
Číne sa odtrhla a vzlietla vesmírna raketa bez kontrolovaného štartu. Po dopade vybuchla v horách +VIDEO

Všetky nové kozmické rakety prechádzajú radom testov, kým im konštruktéri a úrady umožnia prvé letecké testy. Jedným z posledných predštartových testov mal prejsť aj nový čínsky nosič Tchien-lung-3. Niečo sa však nepodarilo a namiesto toho, aby test motorov prebehol na zemi, raketa sa odtrhla a nekontrolovane odletela.

slovakia

left justify in out

Vesmírna raketa čínskej súkromnej spoločnosti pri nedeľnom teste nechtiac odštartovala a zrútila sa v hornatej oblasti mesta Kung-i v centrálnej časti Číny. Portál denníka The Guardian uvádza, že nosič po dopade na zem explodoval.

Spoločnosť Beijing Tianbing Technology Co, známa aj ako Space Pioneer, k tomu v nedeľu oznámila, že prvý stupeň jej vyvíjanej rakety Tchien-lung-3 sa počas testu oddelil od štartovacej rampy kvôli poruche konštrukcie. Dôvodom bolo štrukturálne zlyhanie na spojení medzi telom nosiča a skúšobným stolom. Palubný počítač rakety chvíľu po odpútaní automaticky vypol motory. Spoločnosť uviedla, že pri teste bol vytvorený ťah 820 ton.

Bol to tzv. skúšobný zážih motorov, kedy sú na nosiči zapálené motory kvôli testu, ale pozemné zariadenie (skúšobný stôl) má stroj udržať na zemi. V tomto veľmi vzácnom prípade však nastali vyššie spomínané problémy. Našťastie po počiatočnom vyšetrovaní neboli podľa firmy hlásené žiadne obete.

Agentúra Reuters k tomu dodala, že vo vyhlásení tamojšieho úradu pre riadenie mimoriadnych udalostí bolo napísané, že časti raketového stupňa boli rozptýlené v "bezpečnej oblasti", ale spôsobili miestny požiar. Požiar bol medzitým uhasený a nikto nebol zranený, doplnil úrad. Videozáznam, ktorý sa objavil na internete, ukazuje raketu, ako vyletela kolmo do vzduchu, kým stratila ťah, vodorovne sa otočila a spadla na zem, kde vybuchla medzi zalesnenými kopcami.

Dvojstupňová raketa Tchien-lung-3 (Nebeský drak) je čiastočne opakovane použiteľná raketa, ktorú vyvíja spoločnosť Space Pioneer. Výkony Tchien-lung-3 sú podľa Space Pioneer porovnateľné s Falconom 9 spoločnosti SpaceX. Stroj s priemerom priemerom 3,8 metra má slúžiť na budovanie čínskej konštelácie satelitného internetu. Jeho výkon umožní na obežnú nízku obežnú dráhu (LEO) vyniesť 17 ton nákladu.

V apríli 2023 vypustila spoločnosť Space Pioneer raketu na kerozín a kyslík Tchien-lung-2. Stala sa tak prvou súkromnou čínskou firmou, ktorá vyslala do vesmíru raketu na kvapalné palivo. Pád trosiek rakety po štarte nie je v Číne ničím výnimočným, ale je veľmi vzácne, aby časť vyvíjanej rakety neplánovane vyletela zo svojho testovacieho stanovišťa a zrútila sa, dodal The Guardian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: China Technology News / News 18
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies