Najmenej 39 mŕtvych hlásia úrady v Keni pri masových protestoch proti zdaneniu +VIDEO

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 20:18 • 2 min
Najmenej 39 mŕtvych hlásia úrady v Keni pri masových protestoch proti zdaneniu +VIDEO

NAIROBI - Najmenej 39 ľudí bolo zabitých a mnoho zranených pri nedávnych protestoch proti zvýšeniu daní po celej Keni, keď mladí ľudia v utorok vyšli do ulíc na nové kolo protestov.

slovakia

left justify in out

"Údaje z našich záznamov naznačujú, že v súvislosti s protestmi v celej krajine zomrelo 39 ľudí a 361 bolo zranených," uviedla predsedníčka Kenskej národnej komisie pre ľudské práva (KNCHR) Roseline Odedeová vo vyhlásení vydanom v Nairobi, hlavnom meste Kene v pondelok večer.

KNCHR uviedla, že došlo k 32 prípadom nedobrovoľného zmiznutia a 627 prípadom zatknutia demonštrantov, ktorí demonštrovali proti širokému spektru nepopulárnych zvyšovaní daní, ktoré boli odvtedy stiahnuté.

Národný dozorný orgán pre ľudské práva uviedol, že údaje, ktoré pokrývali obdobie od 18. júna do 1. júla, ukazujú, že Nairobi vedie v počte úmrtí na 17.

Odedeová, ktorá odsúdila silu, ktorá bola použitá na demonštrantoch, obvinila tých, ktorí zničili a spálili kritickú vládnu infraštruktúru, ako sú budovy parlamentu a Národná knižnica, a vyzvala ich, aby rešpektovali zásady právneho štátu. "Tvrdíme, že sila použitá proti demonštrantom bola nadmerná a neprimeraná," ​​povedala Odedeová.

Protesty vedené prevažne mladými demonštrantmi tzv. Gen-Z sa začali v mestách a obciach po celej Keni a online po tom, čo bol 18. júna v parlamente predstavený finančný zákon 2024.

Ľudia na demonštrácii proti návrhu zákona o financovaní účtov Kene v Nairobi, 25. júna.
Ľudia na demonštrácii proti návrhu zákona o financovaní účtov Kene v Nairobi, 25. júna.
Zdroj: Reuters / Monicah Mwangi

Demonštranti vyjadrili pobúrenie nad ustanoveniami zákona, ktoré by zvýšili dane na tovary a služby, od ktorých je veľa ľudí závislých, ako je chlieb a mobilné prevody peňazí, aby splnili vládne ciele v oblasti príjmov. 

25. júna demonštranti prenikli do prísne strážených priestorov parlamentu, aby sa dostali do Národného zhromaždenia aj do Senátu, kde zničili majetok, niekoľko hodín po tom, čo zákonodarcovia schválili sporný zákon o financiách z roku 2024, v ktorom sa snažili získať ďalších 346,7 miliardy šilingov (približne 2,67 miliardy amerických dolárov). Časť budovy podpálili rozhnevaní demonštranti, z ktorých mnohí mali na sebe čierne oblečenie a niesli kenské vlajky a skandovali protivládne heslá.

Incident podnietil bezpečnostné sily, aby na demonštrantov vystrelili ostré guľky, pričom pri stretoch zahynuli najmenej štyria z nich.

Prezident William Ruto v nedeľnom televíznom rozhovore zopakoval svoje predchádzajúce výzvy na dialóg s mladými ľuďmi a poznamenal, že je pripravený tak urobiť na fóre podľa vlastného výberu, vrátane sociálnych médií X Spaces, kde sa Gen-Z často stretávajú, aby diskutovali o svojich problémoch a stratégiách.

Mladí demonštranti však výzvu na dialóg odmietli a namiesto toho zorganizovali v utorok nové protesty, pričom trvali na tom, že prezident by mal najskôr prepustiť tých, ktorých zadržala polícia. Vyzvali ľudí, aby obsadili cesty po celej krajine vrátane centrálnych obchodných štvrtí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Reuters / Monicah Mwangi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies