Snemovňa demokratov verejne vyzvala Bidena, aby sa vzdal kandidatúry

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 10:35 • 2 min
Snemovňa demokratov verejne vyzvala Bidena, aby sa vzdal kandidatúry

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden sa v stredu stretne s demokratickými guvernérmi, povedal predstaviteľ Bieleho domu v nadväznosti na jeho neistú debatu minulý týždeň s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom , ktorý ho vyzval, aby odstúpil ako prezidentský nominant Demokratickej strany.

slovakia

left justify in out

Stretnutie, ktoré sa bude konať v Bielom dome, ale môže byť do značnej miery virtuálne a guvernéri sa ho zúčastnia na diaľku, dá prezidentovi šancu uistiť lídrov svojej strany, "že má zdravú myseľ a telo."

Slabý výkon 81-ročného prezidenta vyvolal okamžitú paniku aj medzi jeho najhorlivejšími priaznivcami, čo mnohých viedlo k otázke, či je 81-ročný kariérny politik najsilnejším demokratickým kandidátom, ktorý sa v novembri postaví Trumpovi, predpokladanému republikánskemu nominantovi na prezidenta.

Uprostred hlbokých obáv sa demokratický zákonodarca Snemovne reprezentantov stal v utorok prvým v strane, ktorý verejne vyzval Bidena, aby odstúpil, a vyjadril to, čo si mnohí súkromne šepkali za zatvorenými dverami od minulotýždňovej diskusie.

Poslanec Lloyd Doggett z Texasu vo vyhlásení uviedol, že Biden by mal „urobiť bolestivé a ťažké rozhodnutie stiahnuť sa“. "Moje rozhodnutie zverejniť tieto silné výhrady nie je ľahostajné, ani to nijako neznižuje môj rešpekt ku všetkému, čo prezident Biden dosiahol," povedal Doggett, ktorý zastupuje okres so sídlom v Austine a v Kongrese slúži už 15. funkčné obdobie. „Uznávajúc, že ​​na rozdiel od Trumpa bol prvý záväzok prezidenta Bidena vždy voči našej krajine, nie jemu samému, dúfam, že urobí bolestivé a ťažké rozhodnutie stiahnuť sa. Úctivo ho vyzývam, aby tak urobil," dodal Doggett.

 

Republikán Lloyd Doggett počas tlačovej konferencie na Capitol Hill vo Washingtone, 16. júna 2015.
Republikán Lloyd Doggett počas tlačovej konferencie na Capitol Hill vo Washingtone, 16. júna 2015.
Zdroj: AP Photo / Lauren Victoria Burke

Hoci je Doggett prvým demokratom v Kongrese, ktorý výslovne vyzval Bidena, aby sa stiahol, iní navrhli, aby takýto krok stál za zváženie. „Musí byť k sebe úprimný,“ povedal v utorok pre CNN demokratický zástupca Mike Quigley, umiernený z Illinois. "Je to jeho rozhodnutie. Chcem len, aby v tejto chvíli ocenil, ako veľmi to ovplyvní nielen jeho preteky, ale aj všetky ostatné preteky, ktoré prídu v novembri," dodal Quigley.

Okrem Bieleho domu obhajujú demokrati niekoľko zraniteľných miest v Senáte, kde majú väčšinu 51:49 a snažia sa získať späť väčšinu v Snemovni. Doggett poukázal na túto dynamiku. „Prezident Biden naďalej výrazne zaostáva za demokratickými senátormi v kľúčových štátoch a vo väčšine prieskumov zaostáva za Donaldom Trumpom,“ uviedol texaský zástupca. „Dúfal som, že diskusia poskytne určitý impulz na to, aby sa to zmenilo. Neurobilo."

Doggettovo výbušné vyhlásenie prišlo niekoľko minút po tom, čo bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, kalifornská demokratka, v utorok pre MSNBC povedala, že je presvedčená, že „je legitímna otázka“, či je Bidenovo zastavenie vystúpenia len „epizódou, alebo je to stav“"Keď ľudia položia túto otázku, je to legitímne - u oboch kandidátov," povedala Pelosiová. Pelosiová povedala, že od diskusie s Bidenom nehovorila, ale zdôraznila, že prezident je „na vrchole svojej hry, pokiaľ ide o znalosť problémov a toho, čo je v stávke“.

Ako súčasť širokého úsilia získať podporu medzi straníckymi oddanými predstaviteľmi jeden zdroj agentúre Reuters povedal, že prezident sa koncom tohto týždňa stretne aj s lídrami z Capitol Hill, aby utlmil reči o tom, že by mal odstúpiť.

Stretnutia sú súčasťou širokého úsilia stabilizovať prezidentovu kandidatúru na znovuzvolenie po jeho neistej a koktavej debate v Atlante. Okrem rozhovorov sa po prezidentskej diskusii posadí aj na svoj prvý televízny rozhovor pre ABC News, uviedla spravodajská sieť v utorok a dodala, že úryvky budú odvysielané v piatok.

Jeho tím mal v nedeľu a pondelok ťažké telefonáty s dôležitými sponzormi kampane, ktorí sa pýtali, či by mal zostať v prezidentskom súboji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: AP Photo / Evan Vucci
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies