Minister práce SR Erik Tomáš reaguje na vyjadrenia Konfederácie odborových zväzov SR o obmedzení sociálnych dávok

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 14:23 • 2 min
Minister práce SR Erik Tomáš reaguje na vyjadrenia Konfederácie odborových zväzov SR o obmedzení sociálnych dávok

BRATISLAVA - Erik Tomáš podotkol, že práve práca je tým najlepším nástrojom boja proti chudobe. Rezort preto podľa neho okrem reštriktívnych opatrení spustil balík projektov, ktoré majú pomôcť nezamestnaným nájsť si prácu.

slovakia

left justify in out

Reakcia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Slovenskej republiky na zámer obmedzovať dávky ľuďom, ktorí odmietnu vhodnú pracovnú ponuku, svedčí o jeho nepochopení. Nejde o žiaden mýtus, ale realitu, ktorá už dlhodobo trápi viaceré regióny Slovenska. Uviedol to v stredu minister práce Erik Tomáš v reakcii na vyjadrenie KOZ Slovenskej republiky.

"Nikto nehovoril o ‘vysokých sociálnych dávkach, ktoré odrádzajú ľudí od práce‘, ale o nespochybniteľnom fakte, že medzi nezamestnanými je mnoho ľudí, ktorí môžu pracovať, ale nechcú pracovať, pričom im sociálne dávky na tento spôsob života stačia. Takto nastavený systém absolútne nemotivuje túto skupinu ľudí hľadať si zamestnanie," uviedol Tomáš.

Podotkol, že práve práca je tým najlepším nástrojom boja proti chudobe. Rezort preto podľa neho okrem reštriktívnych opatrení spustil balík projektov, ktoré majú pomôcť nezamestnaným nájsť si prácu. V spolupráci s ďalšími ministerstvami pripravuje aj novú škálu povolaní určenú predovšetkým pre nízkokvalifikovaných a dlhodobo nezamestnaných ľudí.

"Od KOZ by sme logicky skôr očakávali podporu snahy zamestnať čo najviac slovenských občanov a namiesto plytkých fráz odborné stanoviská k tejto téme," uzavrel šéf rezortu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Foto: openiazoch.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies