Čínsky prezident hovorí, že Čína a Kazachstan sú spoločníkmi na ceste k modernizácii

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 18:24 • 2 min
Čínsky prezident hovorí, že Čína a Kazachstan sú spoločníkmi na ceste k modernizácii

ASTANA - Čína a Kazachstan sú spoločníkmi na ceste k modernizácii, povedal tu v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching na spoločnom stretnutí s novinármi s kazašským prezidentom Kassym-Jomartom Tokajevom.

slovakia

left justify in out

Si Ťin-pching uvedomujúc, že ​​jeho rozhovory s Tokajevom boli priateľské, priateľské a plodné, Xi povedal, že on a Tokajev podpísali spoločné vyhlásenie medzi oboma krajinami. Si povedal, že on a Tokajev sa zhodujú v tom, že Čína aj Kazachstan sú v kritickom štádiu rozvoja a revitalizácie.

Obe strany budú aj naďalej pokračovať v dobrej tradícii vzájomnej podpory, prehlbovať vzájomnú politickú dôveru, podporovať synergiu rozvojových stratégií a byť solídnymi podporovateľmi, na ktorých sa dá spoľahnúť a vzájomne si dôverovať, povedal Si. Si Ťin-pching tiež povedal, že Čína a Kazachstan si stanovili nový cieľ zdvojnásobiť obojsmerný obchod v skorom termíne. Obe strany sa dohodli na neustálom prehlbovaní spolupráce v takých tradičných oblastiach, ako je ekonomika, obchod, investície, výrobná kapacita, prepojenie a energetika, povedal Si Ťin-pching.

Čínsky prezident Si Ťin-pching a minister zahraničných vecí Wang Yi sa 3. júla 2024 zúčastňujú stretnutia s kazašským prezidentom Kassym-Jomartom Tokajevom v Astane, Kazachstan.
Čínsky prezident Si Ťin-pching a minister zahraničných vecí Wang Yi sa 3. júla 2024 zúčastňujú stretnutia s kazašským prezidentom Kassym-Jomartom Tokajevom v Astane, Kazachstan.
Zdroj: Reuters / Handout / Press Service of the President of Kazakhstan

Obe strany budú tiež spoločne podporovať nové rastové body pre spoluprácu v kritických nerastoch, novej energetike, vedeckých a technologických inováciách, letectve, digitálnej ekonomike a ďalších oblastiach, povedal Si, ktorý dodal, že čínska strana usporiada v roku 2025 v Kazachstane rok čínskeho cestovného ruchu.

Čínska strana sa tiež rozhodla otvoriť druhý workshop Luban v stredoázijskej krajine, povedal a dodal, že obe strany rozšíria spoluprácu v takých oblastiach, ako sú médiá, think-tanky, ako aj filmy a televízia, a podporia viac sesterských vzťahov medzi provincií a miest oboch krajín.

Si povedal, že Čína a Kazachstan sa dohodli na spoločnej implementácii Globálnej rozvojovej iniciatívy, Globálnej bezpečnostnej iniciatívy a Globálnej civilizačnej iniciatívy, troch kľúčových iniciatív navrhnutých Čínou. 

Obe strany sa zaviazali pokračovať v úzkej spolupráci v medzinárodných záležitostiach a posilňovať koordináciu a spoluprácu v rámci Organizácie Spojených národov, Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, mechanizmu Čína-Stredná Ázia, ako aj iných multilaterálnych rámcov, uviedol.

Čína podporuje Kazachstan v tom, aby sa pripojil k mechanizmu spolupráce BRICS, zohrával úlohu „strednej veľmoci“ na medzinárodnej scéne a náležite prispieval ku globálnemu riadeniu, povedal na záver prezident Si.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies