Historické katakomby či zábavný Disneyland: Paríž ponúka dokonalý zážitok v každom období

NETKY.SK • 6 Júl 2024, 17:12 • 2 min
Historické katakomby či zábavný Disneyland: Paríž ponúka dokonalý zážitok v každom období

Ak hľadáte čo robiť v blízkosti Eiffelovej veže, aby ste si za jeden deň odškrtli množstvo pamiatok, vašou ďalšou zastávkou by nemalo byť nič iné ako Musée d'Orsay. Predtým, než sa stalo poprednou svetovou umeleckou galériou, bolo Musée d'Orsay hlavnou železničnou stanicou (v skutočnosti prvou elektrifikovanou železničnou stanicou na svete).

slovakia

left justify in out

Niektoré z najpamätnejších vecí v Paríži zahŕňajú návštevu Eiffelovej veže , Víťazného oblúka a katedrály Notre Dame. Počas večera je nevyhnutnosťou zažiť jeden z legendárnych kabaretov Moulin Rouge,  prechádzať sa po niektorých z najmalebnejších štvrtí , ako je Montmartre , alebo vyliezť na  vežu Montparnasse.

Paríž je mesto, ktoré upútalo predstavivosť cestovateľov po stáročia a je ľahké pochopiť prečo. Mesto je bohaté na históriu, umenie a kultúru a nie je tu nedostatok vecí, ktoré môžete vidieť a robiť. Jedným z najlepších spôsobov, ako preskúmať Paríž, je prechádzka, pretože mesto je kompaktné a mnohé z jeho najznámejších pamiatok sú od seba na dosah.

Celosvetový symbol, Eiffelova veža

Eiffelova veža je pravdepodobne najobľúbenejšou platenou atrakciou na svete. Ročne ho navštívi asi sedem miliónov ľudí. Vo veži sa nachádza múzeum, niekoľko reštaurácií a recepcia Gustava Eiffela, ktorá poskytuje priestory pre obchodné konferencie, výstavy, kultúrne podujatia a spoločenské stretnutia. Okrem toho sa vo veži nachádza niekoľko reštaurácií a rôznych obchodov. Vyhliadková plošina sa nachádza hneď pod anténou vo výške 276 metrov (906 stôp).

Eiffelova veža je typickou zastávkou v Paríži. Celosvetovo uznávaný symbol Francúzska je najnavštevovanejšou platenou atrakciou v Európe. Aj keď vežu možno vidieť z celého mesta, nič sa nevyrovná tomu, keď ju uvidíte zblízka. Každú noc za súmraku sa trblieta päť minút každú hodinu až do 1:00.

Lístky na vstup a výstup na Eiffelovu vežu sa líšia; stojí to 7 EUR, ak ste ochotní vyjsť po schodoch a 11 EUR ísť výťahom, a pre rôzne vekové skupiny sú rôzne ceny . Rad je tiež veľmi dlhý, takže sa snažte prísť skôr.

iffelova veža je typickou zastávkou v Paríži. Celosvetovo uznávaný symbol Francúzska je najnavštevovanejšou platenou atrakciou v Európe.
iffelova veža je typickou zastávkou v Paríži. Celosvetovo uznávaný symbol Francúzska je najnavštevovanejšou platenou atrakciou v Európe.
Zdroj: foto: archdaily.com

Palác vo Versailles

Château de Versailles je jednou z najvýznamnejších turistických destinácií Francúzska. Obrovský palác sa nachádza 20 kilometrov od centra Paríža. Najznámejšou komorou v paláci je ohromujúca Zrkadlová sieň. V obrovských palácových záhradách je možné vidieť nespočetné množstvo klasických sôch a starožitných fontán. 

Château de Versailles je najznámejší zámok vo Francúzsku. Versailles, postavené v 17. storočí ako symbol vojenskej sily Francúzska a ako prejav francúzskej nadvlády v Európe, bolo sídlom politickej moci vo Francúzskom kráľovstve v rokoch 1682 až 1789. Tento obrovský komplex budov, záhrad a terás je rozhodne nevyhnutnosťou pre každého návštevníka, ktorého uchváti výnimočné ubytovanie, honosná výzdoba, nábytok a pozlátené diela renesančného umenia.

Navštívte Versailles: začnete Štátnymi apartmánmi a slávnou Zrkadlovou sieňou, komnatou kráľovnej. Nezabudnite sa poprechádzať po známych „francúzskych“ záhradách.

Château de Versailles je najznámejší zámok vo Francúzsku. Versailles, postavené v 17. storočí ako symbol vojenskej sily Francúzska a ako prejav francúzskej nadvlády v Európe.
Château de Versailles je najznámejší zámok vo Francúzsku. Versailles, postavené v 17. storočí ako symbol vojenskej sily Francúzska a ako prejav francúzskej nadvlády v Európe.
Zdroj: foto: getyourguide.com
V roku 1661 Ľudovít XIV. poveril André Le Nôtre vytvorením a renováciou záhrad vo Versailles, ktoré považoval za rovnako dôležité ako palác. Práce na záhradách sa začali súčasne s prácami na paláci a trvali asi 40 rokov.
V roku 1661 Ľudovít XIV. poveril André Le Nôtre vytvorením a renováciou záhrad vo Versailles, ktoré považoval za rovnako dôležité ako palác. Práce na záhradách sa začali súčasne s prácami na paláci a trvali asi 40 rokov.
Zdroj: foto: parispass.com

Latinská štvrť - Luxemburský park

Latinská  štvrť Paríža  sa nachádza na ľavom brehu Seiny, okolo Sorbonny. Latinská štvrť, známa študentským životom, živou atmosférou a bistrami, je domovom mnohých inštitúcií vyššieho vzdelávania, ako napríklad Ecole Normale Superieure, Ecole des Mines de Paris alebo Ecole Polytechnique. Oblasť pochádza z latinského jazyka, ktorý bol kedysi rozšírený na univerzite a jej okolí, pretože latinčina bola v stredoveku medzinárodným jazykom učenia.

Luxemburský park je súkromná záhrada otvorená pre verejnosť vytvorená v roku 1612 na žiadosť Márie de Medicis, aby sprevádzala Luxemburský palác. Parížania ho láskyplne nazývajú „Luco“. Záhrada obklopuje Palais du Luxembourg, kde sídli Senát. Nachádza sa tu 106 sôch, bronzová zmenšenina Sochy slobody a 3 nádherné fontány.

Obrazok
Zdroj: foto: lili-improvizuje.sk

Disneyland v Paríži

Fanúšikovia Mickeyho môžu navštíviť Disneyland Paris, ktorý sa nachádza 32 km od centra Paríža s napojením na prímestskú prímestskú železnicu RER A.
Disneyland Paris má dva zábavné parky: Disneyland (so zámkom Šípkovej Ruženky) a Walt Disney Studios. Top atrakcie sú Space Mountain, It's a Small World a Big Thunder Mountain.

Obrazok
Zdroj: foto: disneylandparis-news.com

Víťazný oblúk Arc de Triomphe

Arc de Triomphe , ktorý dal postaviť Napoleon, ale v skutočnosti bol dokončený až v roku 1836, je hlavnou atrakciou Paríža a  je matkou všetkých vojnových pamätníkov.  Zacvičte si nohy a vystúpte po 284 schodoch na vrchol, odkiaľ sa medzi oblúkom La Défense a Louvrom rozprestierajú výhľady v geometrickej nádhere.

Pod Víťazným oblúkom leží Hrob neznámeho vojaka, dojemná pocta neidentifikovaným vojakom, ktorí prišli o život v boji. Návšteva Víťazného oblúka ponúka jedinečnú príležitosť spojiť sa s históriou, pripomenúť si padlých a byť svedkom slávy i zúfalstva vojenských bojov, a to všetko na jednom mieste.

Víťazný oblúk v Paríži bol postavený na pamiatku víťazstiev jedného z najväčších generálov v histórii a jeho vojska. Dnes je významným bodom v hlavnom meste Francúzska, ktorý navštevujú turisti z celého sveta.
Víťazný oblúk v Paríži bol postavený na pamiatku víťazstiev jedného z najväčších generálov v histórii a jeho vojska. Dnes je významným bodom v hlavnom meste Francúzska, ktorý navštevujú turisti z celého sveta.
Zdroj: foto: aktuality.sk

Musée d'Orsay

Ak hľadáte čo robiť v blízkosti Eiffelovej veže, aby ste si za jeden deň odškrtli množstvo pamiatok, vašou ďalšou zastávkou by nemalo byť nič iné ako Musée d'Orsay. Predtým, než sa stalo poprednou svetovou umeleckou galériou, bolo Musée d'Orsay hlavnou železničnou stanicou (v skutočnosti prvou elektrifikovanou železničnou stanicou na svete). Ale napriek tomu, že je to krásna budova, nedokázala pojať neustále sa zväčšujúce rozmery vlakov, čo viedlo francúzsku vládu k geniálnej myšlienke naplniť ju umením. 

To je miesto, kde fanúšikovia umenia chodia po plnú dávku tých najväčších a najlepších mien impresionistického a postimpresionistického umenia. Vychutnajte si všetky tie farby, svetlo a malebné výhľady a potom preskúmajte zbierky dekoratívneho umenia.

Neprehliadnite skvelú kaviareň zastrčenú za hodinami (navrhli ju bratia Campana). Je to s ponorkovou tematikou, ako pocta 'Nautilus' od Julesa Verna.

Obrazok
Zdroj: foto: wiki

Ponorte sa do srdca katakomb

Kým ste v nich skutočne neboli, je takmer nemožné uveriť, že „Les Catacombes“ skutočne existujú. Táto 300 km (185 míľ) sieť tunelov vedie pod veľkou časťou mesta a veľmi verejne obsahuje kosti asi šiestich miliónov ľudí, vrátane mnohých, ktorí zahynuli počas revolučného teroru. Pozdĺž galérií je možné vidieť na niekoľko sto metrov naukladané kosti . Lebky, holenné kosti a iné stehenné kosti zoradené podľa cintorínov sú prezentované pohľadom zvedavcov, ktorí sa prišli pokochať týmto pochmúrnym divadlom.

Ponorte sa do srdca jej hlbín, 20 metrov pod zemou , na nezvyčajnú návštevu do katakomb. Do galérií, ktoré sa nachádzajú 20 metrov pod zemou, musíte zísť asi 140 schodov.

Obrazok
Zdroj: foto: old.gymzv.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: cometoparis.com, parispass.com. titulná foto: timesofindia.indiatimes.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies