Navštívte chorvátsky "Mini Dubrovník": Ostrov Korčula je nádherným domovom pláží a vínnej kultúry

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 15:16 • 2 min
Navštívte chorvátsky "Mini Dubrovník": Ostrov Korčula je nádherným domovom pláží a vínnej kultúry

Ostrov Korčula je jednou z najobľúbenejších ostrovných destinácií v Chorvátsku. Nielenže sa toto miesto považuje za rodisko jedného z najvýznamnejších cestovateľov Marca Pola (ktorý ovplyvnil mnohých dobrodruhov – vrátane Krištofa Kolumba! – aby odplávali a preskúmali svet), ale je obľúbeným počas letnej sezóny, keď počet ľudí na ostrove exponenciálne pribúda.

slovakia

left justify in out

Ako väčšina Chorvátska, aj Korčula prekypuje prírodnými krásami. Ale Korčula je tiež domovom veľkolepej vínnej kultúry, úžasného starého mesta, zbierky skrytých pláží, nekonečných olivových hájov a niektorých jedinečných kulinárskych špecialít. Korčula je známa, ale nie je taká rušná a preľudnená ako iné chorvátske ostrovy. Aleppské borovice, olivové háje a vinice robia z Korčuly jeden z najzelenších chorvátskych ostrovov. Malebné námestie v tieni zvonice, ktorá sa týči nad domami s červenou strechou a ponúka panoramatický výhľad na polostrov Pelješac, je jednou z najlepších destinácií v Chorvátsku.

Väčšina cestovateľov prichádza na Korčulu len na pár dní. Na Korčule je však toľko zaujímavých vecí, že by bolo lepšie zostať niekoľko dní alebo dokonca celý týždeň!

Ostrov víta svojich návštevníkov s otvorenou náručou, túži ukázať a podeliť sa o svoje prírodné, gastronomické a historické dedičstvo. Je to obľúbená zastávka na dlhšom chorvátskom výlete z Dubrovníka, na Korčulu, na Brač a ďalej do Splitu. 

Mini Dubrovník?

Počas nespočetných storočí hralo víno neodmysliteľnú úlohu v kultúre ostrova. Miestni obyvatelia pestujú známe červené a biele vína z pôvodných odrôd viniča, ktoré sa vyskytujú výlučne na ostrove. Obdivujte jedinečnú chuť najznámejšieho korčulského vína Pošip . Preslávené chorvátske biele víno, ktoré sa pestuje v centrálnej oblasti ostrova, je svieže a chladivé a vyrába sa z endemického hrozna posip.

Korčula má povesť ostrova vína a je domovom niektorých odrôd, ktoré nikde inde nenájdete, ako súGrk a Pošip. Zatiaľ čo miestne víno nájdete na každom chorvátskom ostrove, korčulské vína sú nad ostatnými. Zmiešajte to a popíjajte Grk, kvalitné suché biele víno vyrábané na východnom úseku ostrova. Grk, ktorý sa pestuje výlučne v Lumbarde, je známy svojou mierne horkastou pachuťou. Toto jedinečné víno sa datuje do 3. a 4. storočia, keď Gréci preniesli vinič na Korčulu. Koncom júla/začiatkom augusta sa  v Lumbarde  koná Grk Wine Festival. Okrem týchto dvoch populárnych vín vyskúšajte Rukatac (Marastina) a Plavac Mali.

Mesto Korčula je často prezývané„Mini Dubrovník“ a hneď ako sa priblížite, je ľahké pochopiť prečo. Stredoveké opevnené mesto má vežičky, kamenné uličky a kostolnú zvonicu, ktorá sa týči nad strechami s červenými dlaždicami. Kamenné uličky prekypujúce zeleňou a rozkvitnutými hortenziami sú plné miestnych umeleckých galérií, vínnych barov s otvormi v stene a tajných chodieb.

História ostrova Korčula

Ostrov Korčula bol v priebehu rokov pod nadvládou niekoľkých rôznych mocností. Vládli mu Ilýri, Gréci, Benátčania, Rakúšania a Briti. Každé pravidlo zanechalo na ostrove výraznú stopu a pozitívne ho formovalo. Napríklad Gréci sú zodpovední za jeho popularitu ako výrobcu lahodných vín.

Na ostrov priviezli hrozno a oboznámili jeho obyvateľov s výrobou vína. Na druhej strane Benátčania priviedli zručných remeselníkov, ktorí vytesali architektonické triumfy v starom meste ostrova.

Ostrov Korčula bol v priebehu rokov pod nadvládou niekoľkých rôznych mocností. Vládli mu Ilýri, Gréci, Benátčania, Rakúšania a Briti.
Ostrov Korčula bol v priebehu rokov pod nadvládou niekoľkých rôznych mocností. Vládli mu Ilýri, Gréci, Benátčania, Rakúšania a Briti.
Zdroj: foto: welcome-center-croatia.com

Vystúpte na vrchol zvonice

Staré mesto Korčula sa týči do centra, kde nájdete rímskokatolícku katedrálu sv. Marka. Goticko-renesančný kostol postavili kamenári v 15. storočí na mieste bývalého menšieho kostola z 13. storočia.

Zvonica katedrály svätého Marka je bohato zdobená, jedna z najkrajších prvkov kostola. S balustrádou a náročne zdobenou kupolou ju umne vyrezal Korčulan Marko Andrijić. Vydajte sa na vrchol a pokochajte sa úžasnými výhľadmi na staré mesto Korčula, borovicami porastené ostrovčeky súostrovia a naprieč do Orebiča na chorvátskej pevnine. 

Katedrála svätého Marka je centrom náboženského života, jednou z najvýznamnejších a najkrajších pamiatok v starom meste Korčula.
Katedrála svätého Marka je centrom náboženského života, jednou z najvýznamnejších a najkrajších pamiatok v starom meste Korčula.
Zdroj: foto: visitteo.com

Prekrásne pláže

Plážová scéna je jednou z najlepších vecí na Korčule! S odľahlými, pokojnými plážami a množstvom zátok, ktoré môžete objavovať, je Korčula obdarená vhodnou scenériou, ktorá uspokojí preferencie každého.

V Lumbarde a okolí nájdete tie najkrajšie, mäkké piesky a plytké vody. V dedine sa nachádza aj množstvo pohodlných zariadení a reštaurácií, vďaka čomu je ideálnym miestom pre rodiny, kde sa môžu ubytovať na slnečný deň.

Voda v okolí mesta Korčula je krištáľovo čistá a určite láka kedykoľvek do nej skočiť. Často uvidíte miestnych obyvateľov kúpať sa priamo v zátokách starého mesta, ako využívajú chránené zátoky. Ak hľadáte pláž, kde môžete zhodiť uterák a posedieť s dobrou knihou, pláž Banje je tým pravým miestom. Pláž Banje, najbližšia k centru starého mesta, sa nachádza v oblasti Borak v blízkosti Marko Polo, Liburna a Park Hotel. More je tu často pokojné, s ľahkým vstupom do vody. Rovnako ako väčšina chorvátskych pláží, aj pláž Banje je tvorená z maličkých kamienkov, takže si možno budete chcieť zbaliť topánky do vody.

Pláž Banje, najbližšia k centru starého mesta, sa nachádza v oblasti Borak v blízkosti Marko Polo, Liburna a Park Hotel.
Pláž Banje, najbližšia k centru starého mesta, sa nachádza v oblasti Borak v blízkosti Marko Polo, Liburna a Park Hotel.
Zdroj: foto: adriagate.com

Lole wine and tapas bar

LoLe Wine and Tapas Bar je malý bar v uličke, ktorý sa nachádza späť od korčulskej promenády a ponúka široký výber kvalitných chorvátskych vín a domáce syrové či mäsové taniere k vínu. Pozdĺž schodov stúpajúcich po ulici je len niekoľko vysokých stolov, takže buď príďte skôr, alebo sa pokúste rezervovať stôl vopred.

Renato je mimoriadne oboznámený s tým, že sa podelí o svoje rozsiahle znalosti miestnych vín, aby vám umožnil zažiť chute pôvodných odrôd vína z Korčuly aj mimo nej.

Renato má na svoj bar samé dobré recenzie od návštevníkov, s ktorými zachováva priateľskú náladu.
Renato má na svoj bar samé dobré recenzie od návštevníkov, s ktorými zachováva priateľskú náladu.
Zdroj: foto: tripadvisor.com

Pestrá kultúra

Počas letnej sezóny sa na Korčule konajú rôzne kultúrne podujatia. Od športových a gastronomických podujatí až po hudobné a divadelné predstavenia. Pozrite si hladké symfónie nikoho iného ako najlepších chorvátskych jazzových hudobníkov na  Korkyra Jazz Festivale alebo sa nechajte uniesť klasickými vystúpeniami na  Korkyra Baroque Festival.

Ak chcete niečo trochu iné, nenechajte si ujsť šou tradičného korčulského mečového tanca Moreška, kde predstavenie zobrazuje veľkú bitku medzi Maurmi a kresťanmi.

Nájdite benátske levy. Lev svätého Marka nad Mestskou bránou nie je jediným benátskym erbom, ktorý nájdete v starom meste Korčula. Po stáročia bola Korčula pod nadvládou Benátčanov a dodnes môžete vidieť veľa benátskych levov zdobiacich budovy v Starom Meste. Len sa zvedavo túlajte a všímajte si detaily a uvidíte ich veľa. Pod klenbami paláca hneď za Mestskou bránou nájdete aj niekoľko starých basreliéfov benátskych levov. Nie sú v najlepšom stave, no sochy sú skvelým svedectvom dlhej histórie Korčuly. V Mestskom múzeu je levov svätého Marka ešte viac.

Po stáročia bola Korčula pod nadvládou Benátčanov a dodnes môžete vidieť veľa benátskych levov zdobiacich budovy v Starom Meste.
Po stáročia bola Korčula pod nadvládou Benátčanov a dodnes môžete vidieť veľa benátskych levov zdobiacich budovy v Starom Meste.
Zdroj: foto: mywanderlust.pl

Kde stráviť pobyt v meste Korčula

Po celom ostrove nájdete veľa možností ubytovania, mnohé z nich sú apartmány v súkromnom vlastníctve. Odporúčame zostať v meste Korčula – nielenže sa tam ľahko dostanete, ale je to aj najkrajšie miesto na ostrove.

Tu sú niektoré z odporúčaných miest na pobyt na Korčule:

- The Fabris – Luxury Inn

- Aminess Korčula Heritage Hotel 

- Hotel Korsal 

Korčula je dokonalou kombináciou všetkého, čo počas dovolenky hľadáte. Zároveň to nie je také rušné a obľúbené ako neďaleké známe chorvátske destinácie. Aj keď je veľa návštevníkov (hlavne na jednodňovom výlete z Dubrovníka ), miesto nie je príliš preplnené. A ak je toho na vás priveľa, vždy sa môžete vyhnúť Starému mestu počas špičiek a sústrediť sa na iné veci, ktoré môžete na Korčule robiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bronwyntownsend.com, jessbergin.com, mywanderlust.pl. titulná foto: kimkim.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies