Totálna deštrukcia: Hurikán Beryl zmietol ostrov, a potom udrel aj na Jamajke +VIDEÁ

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 10:07 • 2 min
Totálna deštrukcia: Hurikán Beryl zmietol ostrov, a potom udrel aj na Jamajke +VIDEÁ

KINGSTON - Kvôli príchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanásťhodinový zákaz vychádzania. Obyvatelia sa už začali preventívne pripravovať. Beryl už napáchala „nepredstaviteľnú, totálnu“ obrovskú skazu na karibských ostrovných štátoch Grenada a Svätý Vincent a Grenadíny. Ich obyvatelia hovoria, že sa premenili na ostrovy bezdomovcov. Ohrozené sú aj Kajmanie ostrovy.

slovakia

left justify in out

Búrka Beryl v uplynulých dňoch rýchlo zosilnela na hurikán piatej, teda najvyššej, kategórie na americkej škále. Energiu čerpá z rekordne teplých vôd v danej časti Atlantiku. V stredu ráno hurikán sprevádzal vietor s rýchlosťou až 230 kilometrov za hodinu, uvádza americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).

Oko hurikánu Beryl sa v stredu okolo 21:30 SELČ nachádzalo v Karibskom mori asi 30 kilometrov južne od Jamajky. Podľa meteorológov sa búrka síce nedotkla jamajskej pevniny, jej dopady sú však výrazné: silné nárazy vetra a prívaly dažďa, na ktoré sa obyvatelia Jamajky pripravovali v uplynulých hodinách a dňoch. V rámci ochranných opatrení pribíjali dosky na okná, vyťahovali z mora člny a preventívne rozoberali billboardy. Úrady už pred príchodom búrky vyhlásili celý ostrov za zónu zasiahnutú živelnou pohromou, od šiestich hodín ráno do šiestej večer platí na celom území zákaz vychádzania.

"Vyzývame všetkých Jamajčanov, aby poslúchli výzvy na evakuáciu, pokiaľ a až budú vydané," uviedol premiér Andrew Holness. Zároveň odkázal ľuďom žijúcim v nízko položených oblastiach, aby sa presunuli do vyšších polôh alebo do úkrytov, aj keď na nich v súčasnosti nie je vydané oznámenie o evakuácii. Výzva sa týka tiež obyvateľov v oblastiach, ktoré sú historicky náchylné na záplavy a zosuvy pôdy, prípadne ľudí, čo žijú na brehu rieky či rokliny.

V hlavnom meste Kingston úrady vypli elektrinu. Jamajský minister pre miestnu samosprávu a komunitný rozvoj Desmond McKenzie uviedol, že krajina je na hurikán Beryl dobre pripravená, aktivovaných bolo viac ako 870 krytov a záchranné služby sú pripravené reagovať. Varoval však, že nasledujúcich 48 hodín bude pre krajinu zásadných. Podľa neho bude Beryl prvý veľký hurikán v krajine za posledných 40 rokov.

 

Ostrov bezdomovcov

Beryl sa predtým prehnala cez Carriacou, ktorý sa v pondelok stal prvou priamo zasiahnutou pevninou. Tam - aj na ďalších ostrovoch v juhovýchodnom Karibiku - zdevastovala celé komunity. Vo Venezuele a v ostrovných štátoch Grenada a Svätý Vincent a Grenadíny zabila najmenej šesť ľudí.

Grenadský premiér Dickon Mitchell označil skazu za „nepredstaviteľnú a „totálnu“. Na Carriacou podľa neho hurikán poškodil alebo zničil asi 98 percent budov vrátane nemocnice či letiska. Neušetril ani miestne plodiny. “Na ostrove Carriacou nezostala doslova žiadna vegetácia, mangovníky sú úplne zničené,“ uviedol Mitchell.

„Doslova celý ostrov je bezdomovecký. Nezostali tu takmer žiadne budovy,“ opisuje masívne zničenie domovov na ostrove Union Island, ktorý je súčasťou Svätého Vincenta a Grenadin obyvateľka Katrina Coyová. Iný obyvateľ Jeremie Tronet povedal stanici BBC, že Beryl zničila všetko, čo budoval pätnásť rokov. Popísal ju ako „najhorší hurikán“, ktorý kedy ostrov zasiahol. Meteorológovia predpovedajú, že počas stredy aj v nasledujúcich dňoch bude Beryl slabnúť, stále ale zostane hurikánom. Po Jamajke pravdepodobne v menšej miere zasiahne Kajmanské ostrovy a potom má postupovať k mexickému polostrovu Yucatán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK / New York Times, Foto: NPR / AP / Ricardo Mazalan
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies