Vo veci atentátu na premiéra došlo k zmene právnej kvalifikácie. Ide o teroristický útok?

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 10:04 • 2 min
Vo veci atentátu na premiéra došlo k zmene právnej kvalifikácie. Ide o teroristický útok?

BRATISLAVA - Vo veci atentátu na premiéra Roberta Fica došlo k zmene právnej kvalifikácie.

slovakia

left justify in out

Obvinený bude po novom stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

Generálna prokuratúra poukázala na to, že obvinený, ktorého pôvodne stíhali pre pokus obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, bol vo štvrtok na zmenu právnej kvalifikácie upozornený. "Na základe obstaraných dôkazov bude stíhaný skutok ďalej právne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku podľa § 419 ods. 1 písm. a), ods. 2 písm. b) Trestného zákona s poukazom na § 139 ods. 1 písm. h) Trestného zákona," priblížila Drobová.

"Obvinený bol dnes upozornený na zmenu právnej kvalifikácie skutku, pre ktorý mu bolo vznesené obvinenie. Na základe obstaraných dôkazov bude stíhaný skutok ďalej právne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku," napísal Žilinka na sociálnej sieti.

Páchateľ opakovane vystrelil na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej a ťažko ho zranil. Zbraň si priniesol v ľadvinke, ktorú mal pri sebe. Polícia ho zadržala na mieste. Súd obvineného poslal do vyšetrovacej väzby.

Predseda vlády sa musel podrobiť niekoľkým operáciám. Z nemocnice ho pred časom prepustili do domácej liečby. V týchto dňoch by mal postupne začať so svojím návratom do úradu. Doposiaľ ho zastupoval podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák.

Bez ohľadu na to, či útok na premiéra Roberta Fica bude kvalifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu, teror alebo teroristický útok, páchateľovi hrozí doživotie.

Muža, ktorý pred banskobystrickou nemocnicou vykrikoval "Mali ho dokončiť!" a ďalšie výroky, odsúdili za prečin schvaľovania trestného činu. Vo väzení so stredným stupňom stráženia má stráviť tri mesiace. Sadzba pre tento prečin je jeden rok. Ak by však polícia prekvalifikovala atentát na Fica ako teroristický útok a niekto by ho s týmto vedomím schvaľoval, hrozil by mu oveľa prísnejší trest. Jedna z foriem účasti na terorizme je verejné schvaľovanie teroristického útoku, za čo hrozí trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Maroš Žilinka, teraz.sk, Foto: hnonline.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies