Na Slovensko pricestoval generálny tajomník pre zahraničné veci Rakúska

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 13:04 • 2 min
Na Slovensko pricestoval generálny tajomník pre zahraničné veci Rakúska

BRATISLAVA - Generálny tajomník pre zahraničné veci Spolkového ministerstva Rakúskej republiky pre európske a medzinárodné záležitosti Nikolaus Marschik rokoval v stredu 3. júla 2024 s obomi štátnymi tajomníkmi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Marek Eštok a generálny tajomník Nikolaus Marschik ocenili výborné bilaterálne vzťahy a intenzívne kontakty na najvyššej úrovni. "S Rakúskom spolupracujeme vo viacerých projektoch, zdieľame spoločné priority a máme záujem využiť tento potenciál pre ďalší rozvoj," priblížil štátny tajomník rezortu diplomacie.

Obaja partneri vyzdvihli rámcovú zmluvu o spolupráci rýchlych zdravotných služieb v pohraničí, ktorú Slovensko a Rakúsko nedávno podpísali. Zdravotníci budú môcť na jej základe zasiahnuť na území druhého štátu, ak to bude efektívnejšie. "Takéto projekty zlepšujú život ľudí na oboch stranách hranice. Toto je úspešná diplomacia viditeľná pre občanov," zdôraznil Eštok.

Zástupcovia SR a Rakúska diskutovali zároveň o aktuálnych témach európskej politiky s vyjadrením podpory agende rozširovania Európskej únie. Prerokovali tiež otázky migrácie, energetiky a zaoberali sa bezpečnostno-politickými otázkami v kontexte konfliktov na Ukrajine a Blízkom východe.

Rakúsko je druhým najväčším investorom na Slovensku a viac ako 2 000 rakúskych spoločností vytvára v SR 40 000 pracovných miest. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Rastislav Chovanec preto hovoril s generálnym tajomníkom Marschikom predovšetkým o spolupráci v hospodárskej a rozvojovej oblasti.

"Rakúsko patrí dlhodobo k významným vývozným partnerom. Minulý rok smerovalo k nášmu susedovi vyše päť percent celkového slovenského exportu, čo predstavuje 5,6 miliardy eur," spresnil Chovanec, podľa ktorého SR vníma Rakúsko ako dôležitého partnera pre spoluprácu v oblastiach výskumu, inovácií, využitia vodíka či turizmu.

"Náš trh je rovnako zaujímavý aj pre rakúske firmy. Verím, že naša vzájomná obchodná výmena bude naďalej rásť," dodal štátny tajomník Chovanec.

Nikolaus Marschik a Marek Eštok
Nikolaus Marschik a Marek Eštok
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies