Rusi kopú na fronte dlhé tunely, Ukrajincom sa nimi dostávajú do tylu

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 16:20 • 2 min
Rusi kopú na fronte dlhé tunely, Ukrajincom sa nimi dostávajú do tylu

DONECK - Ruskí vojaci kopú tunely, aby sa dostali za nepriateľské línie na Ukrajine a mohli útočiť na ukrajinských obrancov. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa jeho formácie pomocou tunela zmocnili „hlavné bašty“ ukrajinských ozbrojených síl na východnom okraji obce Pivničné v Doneckej oblasti.

slovakia

left justify in out

"Naši muži tajne prerazili a využili viac ako tri kilometre dlhý tunel pozdĺž severodoneckého kanála a prenikli do tyla dobre opevneného oporného bodu s palebnými stanovišťami a podzemnými krytmi," tvrdí ruský rezort obrany. Podľa neho vojaci prostredníctvom tunela zaistili zásobovanie ruských útočníkov muníciou, zbraňami a potravinami.

"S využitím momentu prekvapenia sa naši vojaci úspešne zmocnili ukrajinskej pevnosti, čím donútili nepriateľa vzdať sa alebo opustiť svoje pozície a ustúpiť," dodalo v nedeľnom príspevku ruské ministerstvo.

Tvrdenie nemožno nezávisle overiť, Ukrajina ho nekomentovala. Nešlo by však o prvý prípad, keď Rusi na fronte postúpili pomocou tunelov. Ukrajinská armáda vlani na jeseň uviedla, že okupanti použili túto taktiku pri bitke o Avdijivku.

Ruskí vojaci nacvičujú techniku ​​útoku na nepriateľskú pevnosť na neznámom mieste v Rusku.
Ruskí vojaci nacvičujú techniku ​​útoku na nepriateľskú pevnosť na neznámom mieste v Rusku.
Zdroj: Profimedia.cz

„Čo sa týka ruskej taktiky, naša vojna je často porovnávaná s prvou svetovou. Na avdijivskom fronte začali Rusi kopať tunely. Kopou je veľmi blízko našim pozíciám. Jednak sa tak lepšie skryjú, po druhé sa môžu nečakane vynoriť blízko našich pozícií,“ popísal v októbri Anton Kotsukon, hovorca ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády. Podľa neho Rusi nasadili aj robotické vozidlá na dopravu munície do zákopov. „Majú obrovské zdroje. Každý deň nasadzujú do útočných operácií ďalších a ďalších ľudí, obrnené vozidlá, lietadlá a delostrelectvo,“ dodal vtedy.

Ruským vojskám sa v posledných mesiacoch na východe darí ukrajinskú obranu mierne zatláčať. Moskva pravidelne informuje o dobytí ďalších dedín, zatiaľ čo početne slabšie a horšie vyzbrojené ukrajinské jednotky sa snažia zadržať ruský nápor.

Okupanti podľa ukrajinského generálneho štábu v Doneckej oblasti útočia hlavne pri mestách Toreck a Pokrovsk, kde ukrajinskí vojaci za uplynulý deň podľa tvrdení úradov odrazili 83 útokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, Foto: Profimedia.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies