Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval členov SCO pred skutočnou hrozbou mentality studenej vojny

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 18:26 • 2 min
Čínsky prezident  Si Ťin-pching varoval členov SCO pred skutočnou hrozbou mentality studenej vojny

ASTANA - Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok vyzval členov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), aby zabezpečili bezpečnosť tvárou v tvár skutočnej hrozbe mentality studenej vojny. Povedal to prezident Si na 24. zasadnutí Rady hláv štátov ŠOS.

slovakia

left justify in out

Prezident vyzval členské štáty, aby dodržiavali víziu spoločnej, komplexnej, kooperatívnej a udržateľnej bezpečnosti, riešili komplexné a vzájomne prepojené bezpečnostné výzvy prostredníctvom dialógu a koordinácie a reagovali na hlboko sa meniace medzinárodné prostredie obojstranne výhodným prístupom k trvalého mieru a univerzálnej bezpečnosti vo svete.

Si Ťin-pching ocenil pozitívne úsilie a významné príspevky Kazachstanu k zlepšeniu operačného mechanizmu ŠOS a prehĺbeniu spolupráce v rôznych oblastiach počas jeho rotujúceho predsedníctva a privítal Bielorusko, aby sa na summite ŠOS po prvýkrát zúčastnilo ako členský štát. Poukázal na to, že ŠOS bolo založené na prelome storočí, keď ešte nebolo potrebné vyriešiť konfrontácie a rozpory, ktoré zanechala studená vojna.

Čínsky prezident Si Ťin-pching na skupinovej fotografii s lídrami, ktorí sa zúčastili na 24. zasadnutí Rady hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Paláci nezávislosti v Astane, Kazachstan, 4. júla 2024.
Čínsky prezident Si Ťin-pching na skupinovej fotografii s lídrami, ktorí sa zúčastili na 24. zasadnutí Rady hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Paláci nezávislosti v Astane, Kazachstan, 4. júla 2024.
Zdroj: Xinhua / Ju Peng

Zakladajúci členovia SCO urobili historické rozhodnutie pokračovať v mierovom rozvoji, zaviazať sa k dobrým susedským vzťahom a priateľstvu a vybudovať nový typ medzinárodných vzťahov, povedal prezident Si a dodal, že „šanghajský duch“ sa stal zdieľanou hodnotou a hlavným princípom členské štáty.

Si uvedomujúc, že ​​SCO má svoj 10. členský štát od svojho založenia pred 23 rokmi, Si povedal, že základy spolupráce SCO sa stali pevnejšími, keďže „veľká rodina“ SCOrastúce členstvo, ktoré pokrýva tri kontinenty po celom svete.

Keďže svet čelí rýchlym zmenám nevídaným na toto storočie, ľudská spoločnosť opäť stojí na križovatke dejín, povedal Si, ktorý poukázal na to, že SCO stojí na správnej strane histórie, spravodlivosti a spravodlivosti a má veľký význam pre svet. Vyzval pritom členov SCO, aby chránili právo na rozvoj tvárou v tvár skutočným rizikám „malého dvora, vysokých plotov“. Členovia SCO by mali upevniť jednotu a spoločne sa postaviť proti vonkajšiemu zasahovaniu tvárou v tvár skutočným výzvam zasahovania a rozdelenia, povedal. ŠOS obstála v skúške meniaceho sa medzinárodného prostredia, ktorého základná príčina spočíva v tom, že členovia ŠOS sú naďalej oddaní tradícii solidarity a koordinácie, spôsobu spolupráce, ktorý zahŕňa rovnosť a vzájomný prospech, snahu o spravodlivosť, zdôraznil čínsky prezident.

Prezident vyzval členské štáty, aby zostali verné pôvodnej túžbe, pokračovali v presadzovaní „šanghajského ducha“, pomáhali si navzájom na svojej ceste k úspechu, spoločne udržiavali smerovanie rozvoja SCO a vybudovali organizáciu na spoľahlivú oporu pre spoločnú prosperitu a revitalizáciu svojich členských štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Xie Huanchi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies