Program Cyrilometodských dní. Na čo sa môžete tešiť v Bratislave, Nitre a Terchovej?

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 16:17 • 2 min
Program Cyrilometodských dní. Na čo sa môžete tešiť v Bratislave, Nitre a Terchovej?

Príchod solúnskych bratov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu sa datuje na leto roku 863. Tento rok uplynie od ich príchodu 1161 rokov. Slovenská republika si ho pripomína 5. júla ako štátny sviatok - Sviatok svätého Cyrila a Metoda.

slovakia

left justify in out

Slovanskí vierozvestovia sv. Cyril a Metod patria medzi najväčších misionárov kresťanstva v dejinách Európy. V histórii Slovanov a zvlášť Slovákov tvoria jednu z najdôležitejších kapitol, keď sa spomínajú aj v preambule Ústavy SR. Deň slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda je 5. júla štátnym sviatkom aj v Českej republike.

Celonárodné oslavy 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda sa uskutočnia v piatok v areáli hradu Devín v Bratislave. Na Devíne sa o 20.00 h uskutoční podujatie s názvom Posolstvo Cyrila a Metoda. V rámci slávnostného programu odznejú skladby či diela slovenských autorov v podaní umelcov zo Slovenska.

"Súčasťou programu budú aj krátke dokrútky plné zaujímavých faktov o živote a diele bratov zo Solúna, ktorí na naše územie priniesli kresťanskú vieru a vďaka vytvoreniu písma položili základy vzdelanosti, kultúry a rozvoja Slovanov," priblížil úrad vlády.

Vzhľadom na bezpečnostné opatrenia budú v areáli hradu Devín vytvorené dva samostatné sektory, a to pre hostí a pre verejnosť a médiá. ÚV zároveň prosí návštevníkov, aby do areálu hradu vchádzali cez bránu z Muránskej ulice pri soche sv. Jána Nepomuckého, ktorá bude otvorená od 18.00 h. "Pri vstupe do sektora rešpektujte, prosím, pokyny príslušníkov Policajného zboru SR a organizátorov podujatia," dodal úrad vlády.

 

Program na Devíne
Program na Devíne
Zdroj: visitbratislava.com

Nitra oslávi svoju slávnu históriu trojdňovými slávnosťami. Od 5. do 7. júla bude mesto pod Zoborom žiť slávnosťami Nitra, milá Nitra. Tri dni budú nabité spoločenskými, cirkevnými a kultúrnymi podujatiami. "Tohtoročné slávnosti otvoríme rannou svätou omšou, na ktorú prichádza množstvo pútnikov z celého Slovenska i zo zahraničia. Pokračovať budeme programom na hrade, kde návštevníkov okrem Dňa otvorených dverí čaká historický festival Pribinova Nitrawa," povedal primátor Marek Hattas.

"V sobotu ráno sa spoločne vydáme na putovanie po Cyrilo-metodskej ceste. Štartovať budeme v areáli Zoborského kláštora. Určite odporúčam aj prechádzku na Martinský vrch, kde sme si v spolupráci s Archeologickým ústavom a Zoborskými včelami pripravili úplne nový koncept Dňa otvorených dverí," povedal primátor Hattas.

 

Program v Nitre
Program v Nitre
Zdroj: nitralive.sk

Cyrilometodské dni sú neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho leta v Terchovej. Každoročné oslavy venované slovanským vierozvestcom, ktorým je zasvätený tunajší kostol, sa konajú vždy za prítomností najvyšších cirkevných hodnostárov rímskokatolíckej Žilinskej diecézy.

Najbohatší program čaká návštevníkov na sviatok svätých Cyrila a Metoda, teda v piatok 5. júla. Návštevníkov čakajú dve rímskokatolícke bohoslužby v kostole svätých Cyrila a Metoda a po procesii veriacich za sprievodu miestnej ľudovej hudby jedna aj na Vrchu Oravcové.

Popoludní sa na námestí Andreja Hlinku uskutoční kultúrny program Muzika nás spája, v ktorom sa predstavia Spojené muziky terchovské či Detský folklórny súbor Zázrivček. Záverečný galakoncert Cyrilometodských dní v Terchovej bude hostiť kostol sv. Cyrila a Metoda.

Prestaví sa v ňom Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor a sólisti. Hudobný program bude tvoriť jedno z najznámejších diel Štefana Németha-Šamorínskeho. V kostolných kulisách tak zaznie Bratislavská omša.

Program v Terchovej
Program v Terchovej
Zdroj: terchova.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády, Obec Terchová, nitralive.sk, hnonline.sk, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies