Robert Fico prvýkrát verejne vystúpil pri príležitosti oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda na Devíne + VIDEO

NETKY.SK • 5 Júl 2024, 22:00 • 2 min
Robert Fico prvýkrát verejne vystúpil pri príležitosti oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda na Devíne + VIDEO

BRATISLAVA - Róbert Fico dnes prvýkrát verejne vystúpil po atentáte. V príhovore pozdvihol význam histórie Slovenska, obzvlášť udalosti, ktoré sa udiali v 9. storočí. Podľa premiéra suverénny a silný štát musí mať svoje vlastné srdce a dušu.

slovakia

left justify in out

Na celonárodné oslavy 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na hrade Devín prišiel aj premiér Robert Fico. Ide o jeho prvé vystúpenie na verejnom podujatí od spáchania atentátu na jeho osobu, ktorý sa odohral v polovici mája. Na podujatí vystúpil s príhovorom.

Zožal veľký aplauz. Fico sa poďakoval za potlesk a priznal, že je nervózny. Hovoril o potrebe spoločne sa postaviť voči ideológiám, ktoré podľa neho poškodzujú Slovensko. V rámci obrany voči nim bude podľa neho možno potrebné hľadať zhodu na politickej scéne pri úprave Ústavy SR, aby sa postavila ešte silnejšia hrádza "proti liberálnym a progresivistickým ideológiám". 

"Chcem vysloviť obdiv Viktorovi Orbánovi, že neváhal a išiel do Kyjeva a aj do Moskvy. Keby mi to zdravotný stav dovolil, tak neváham a urobím to aj ja. Zamyslime sa, že čo s tým ideme urobiť, aby sa nám nezopakoval 15. máj," povedal premiér Robert Fico.

Spoločnosť sa musí zamyslieť nad dianím na Slovensku aj v Európe. Mala by sa zamyslieť nad tým, čo môže urobiť preto, aby sa nezopakoval atentát z polovice mája a aby sa nezvyšovalo napätie v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok premiér Robert Fico počas prejavu na Devíne. Hovoril o potrebe gesta, ktoré by mohlo byť cestou k hľadaniu prostredia pre korektnú politickú súťaž a spoluprácu. Zdôraznil, že mierových rokovaní a iniciatív nie je nikdy dosť, pretože síce mier nie je všetko, ale "bez mieru je všetko ničím".

Svätí Cyril a Metod položili základný kameň našej kultúry, viery a písma. Tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. Poukázal na to prezident SR Peter Pellegrini v príhovore na Devíne pri príležitosti oslavy svätých Cyrila a Metoda.

Pellegrini konštatoval, že pod vplyvom Cyrila a Metoda sa spoločenské elity vtedajšej doby dokázali zjednotiť a budovať prosperujúcu kultúrnu a vzdelanú spoločnosť.

"Nedali sa zlomiť nepriaznivými okolnosťami a svoju pravdu obhajovali pokojným a mierumilovným spôsobom, ktorý nikdy neznečistili krvou či nevraživosťou. Toto sú hodnoty, ktoré sú vysoko aktuálne aj dnes, a práve preto cyrilo-metodské dedičstvo patrí aj do slovenskej ústavy," zhodnotil prezident.

obrazok
Oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda na Devíne
Zdroj: FB/Peter Peter Pellegrini
obrazok
Príhovor Petra Pellegriniho na Devíne
Zdroj: FB/Peter Pellegrini


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies