Cesta začína čokoládou. Ako sa pripraviť na výlet v Rakúsku? Od perly Európy vás delí len hodina

NETKY.SK • 6 Júl 2024, 13:53 • 2 min
Cesta začína čokoládou. Ako sa pripraviť na výlet v Rakúsku? Od perly Európy vás delí len hodina

Ak sa obzeráte po krátkom letnom výlete bez množstva cestovania a vybavovačiek, Rakúsko je takmer vždy prvá voľba. Od úžasných zážitkov vás delí len hodina vo vlaku alebo v aute, pričom si nemusíte zvykať na nové pravidlá.

slovakia

left justify in out

Tak blízko a zároveň tak ďaleko. Hlavné mesto Rakúska Viedeň sa nachádza iba necelých 60 kilometrov od Bratislavy, je však už za hranicami Slovenska. Nebolo tomu tak vždy, blízkosť hlavných miest je zaujímavým dedičstvom z Habsburskej ríše, kedy sme v rámci Rakúsko-Uhorska boli jedna monarchia. 

Ak sa obzeráte po krátkom letnom výlete bez množstva cestovania a vybavovačiek, Rakúsko je takmer vždy prvá voľba. Od úžasných zážitkov vás delí len hodina vo vlaku alebo v aute, pričom si nemusíte zvykať na nové pravidlá. Rakúsko je v Európskej únii a na cestu teda stačí občiansky preukaz, pozor však na cestovanie s ďetmi, ktoré potrebujú pas, ak ešte nedovŕšili 15 rokov. 

Jazyková bariéra je mimoriadne malá, keďže v pohraničných oblastiach sa ešte dohovoríte po slovensky a v samotnom hlavnom meste Viedni sa angličtinou dorozumiete takmer všade. Zložité knihy či prekladače teda vôbec nie sú nutnosťou. 

Cesta začína čokoládou

Pri nášteve Rakúska môžete používať eurá, takže nehrozí ani mätúca zmena meny. Pri ceste autom si je dobré dať pozor na rýchlosť, rakúska polícia je omnoho prísnejšia pri jej pokutovaní už za malé priestupky.

Pri ceste z Bratislavy sa oplatí hneď pri hraniciach zastaviť v malej dedinke Kitsee, ktorá je len pár kilometrov od hraníc. Hneď na jej kraji na vás čaká Čokoládovňa Hauswirth, ktorá je už dekády pravidelnou zastávkou na ceste Rakúskom. Okrem kúpy vynikajúcej lokálne vyrábanej čokolády sem môžete prísť aj na exkurziu do fabriky a ochutnať všetky druhy, ktoré pripravujú. 

Z Kitsee sa pri ceste autom viete rovno napojiť na diaľnicu priamo do Viedne, kde ste za približne 45 minút. Neoplatí sa však jazdiť už priamo v meste, ktoré je plné peších zón a emisných obmedzení. Najlepšou možnosťou je využiť niektoré z dostupných záchytných parkovísk a pokračovať verejnou dopravou. Viedenské metro je prehľadné a chodí každé 2-3 minúty. 

Chutnú čokoládu je možné ochutnať zadarmo.
Chutnú čokoládu je možné ochutnať zadarmo.
Zdroj: foto: IVCO Travel

Perla európskych palácov

Po príchode do Viedne je prvou destináciou nepochybne jeden z najkrajších európskych palácov. Zámok Schönbrunn, ktorý je svetovým kultúrnym dedičstvom, je najnavštevovanejšou turistickou atrakciou Rakúska.

V paláci obytné a reprezentačné miestnosti s pôvodným zariadením a dekoráciami sprostredkúvajú autentický dojem z cisárskeho životného štýlu. Park a záhrady obklopujúce palác robia zo Schönbrunnu jedinečnú syntézu barokového umenia a zároveň poskytujú pohodlnú a veľmi obľúbenú rekreačnú oblasť, kde sa môžete v kľude najesť či oddýchnuť si.

Viedeň je zahraničnými turistami často obdivovaná, pretože je celé mesto je možné úplne bez problémov prejsť pešo. Toto je najmä pre Američanov veľkým prekvapením. Všetky malé uličky, ale aj obrovské križovatky, majú prechody a chodníky. Samotné mesto vás navádza k využitiu pešej chôdze, všetky veľké pamiatky sa nachádzajú v peších zónach.

Zámok je nádherným príkladom rakúskeho imperiálneho dedičstva.
Zámok je nádherným príkladom rakúskeho imperiálneho dedičstva.
Zdroj: foto: schoennbrun.at

Starobylá ulica pamiatok

Historické centrum Viedne je bohaté na krásnu architektúru vrátane barokových zámkov a záhrad, ako aj Ringstrasse z konca 19. storočia lemovanú veľkolepými budovami, pamiatkami a parkami.

Dobrým príkladom na dostupnosť je práve Ringstrasse. Nádherná historická ulica je akoby centrum pre všetky pamiatky. Nájdte na nej budovu rakúskeho parlamentu, prírodné múzeum, ako aj rozsiahle bývalé kráľovské záhrady. Ulica je taktiež plná malých obchodov a je skvelým miestom aj na dovolenkový nákup.

Nechajte sa očariť aj dielami z obdobia piatich tisícročí, od starovekého Egypta až po súčasnosť. Zažite jedinečné hlavné diela Dürera, Raphaela, Tiziana a Velázqueza, ako aj najväčšiu svetovú zbierku obrazov Bruegel, a to všetko v nádhernom prostredí v centre mesta.

Viedenské múzeum umenia máte len na skok od parlamentu.  So slávnou Salierou od Benvenuta Celliniho je skutočným miestom umenia a krásy, ktoré zaručene premenia každú návštevu na nezabudnuteľný zážitok. V cene vstupenky sú zbierky v Neue Burg na opačnej strane viedenskej Ringstrasse.

Uvidíte tu nástroje, ktoré používali veľkí skladatelia, a prenesiete sa späť do rytierskych čias, keď králi usporadúvali turnaje a lov formoval dvorný život. Predsalen, Viedeň bola sídlom cisára.

Celá ulica bola rekonštruovaná v 19. storočí.
Celá ulica bola rekonštruovaná v 19. storočí.
Zdroj: foto: International Traveller

Gastronomický zážitok

Viedeň je známa aj pre svoje gastronomické možnosti. Je obľúbená pre svoje kulinárske dedičstvo s tradičnými jedlami ako Wiener Schnitzel, obaľovaný a vyprážaný teľací rezeň a Tafelspitz, výdatné varené hovädzie mäso vo vývare. Ako dezert je jednoducho neprehliadnuteľná Sacherova torta a Apfelstrudel, lahodné jablkové pečivo.

Či už dúfate v elegantné sedemchodové degustačné menu alebo len ochutnáte klasický viedenský rezeň s pivom v ruke, Viedeň vám určite poskytne množstvo skutočne nezabudnuteľných kulinárskych zážitkov.

Pri vybraní miesta na obed však treba zvážiť cenu. Viedeň je pomerne drahá, najmä na večeru vo väčšine reštaurácií, ale vždy je tu možnosť najesť sa v jednej z mnohých pouličných reštaurácií, ktoré ponúkajú rôzne jedlá. Hlavné mesto Rakúska ponúka naozaj kráľovskú atmosféru aj v malých uličkách a reštauráciach, kde často nájdete lepšie ceny ako priamo pri parlamente či múzeu. 

Luxus je v cisárskej Viedni prítomný všade.
Luxus je v cisárskej Viedni prítomný všade.

Neziderské jazero

Pri cestách po Rakúsku sa jednoznačne oplatí zastaviť sa aj pri Neziderskom jazere, ktoré je len hodinku a 15 minút cesty z Bratislavy. Nádherná príroda je skombinovaná s turististickou oblasťou a všetkým, čo budete potrebovať. 

Jazero je obklopené luxusnými hotelmi, ale aj reštauráciami a pláže sú kompletne vybavené pre turistov. Kúpať sa je tu možné za maly poplatok a v niektorých časoch aj zadarmo. voda je čistá a priehľadná, pričom charakteristický maják, ku ktorému sa dá prísť, je dominantou jazera.

Maják je dominantou jazera.
Maják je dominantou jazera.
Zdroj: foto: bergfex


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: wien.info, tripadvisor.com, Museum of Natural History Vienna foto: Global Grasshopper
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies