Talianske múzeá prilákali vlani rekordných 58 mil. návštevníkov

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 15:09 • 2 min
Talianske múzeá prilákali vlani rekordných 58 mil. návštevníkov

RÍM - Taliansko zaznamenalo v roku 2023 rekordný počet návštevníkov svojich štátnych múzeí, keďže turisti sa "hrnuli" do pôsobivého množstva pamiatok a archeologických nálezísk tejto stredomorskej krajiny, uviedlo v stredu ministerstvo kultúry.

slovakia

left justify in out

Talianske štátne múzeá navštívilo vlani takmer 58 miliónov návštevníkov, čím bol prekonaný predchádzajúci rekord 55 miliónov z roku 2018 pred covidovou pandémiou. Toto číslo je tiež výrazným nárastom oproti 46 miliónom z roku 2022.

Najnavštevovanejšou atrakciou bolo Koloseum v hlavnom meste Rím, ktoré si pozrelo 12 miliónov návštevníkov, čo podľa odhadov prinieslo 80 miliónov eur. Ďalšími v poradí boli rímsky Panteón s deviatimi miliónmi návštevníkov a galéria Uffizi v centre Florencie, ktorá prilákala 2,7 milióna hostí.

Najnavštevovanejšou atrakciou bolo Koloseum v hlavnom meste Rím, ktoré si pozrelo 12 miliónov návštevníkov.
Najnavštevovanejšou atrakciou bolo Koloseum v hlavnom meste Rím, ktoré si pozrelo 12 miliónov návštevníkov.
Zdroj: Cruise Critic / Shutterstock / Irina Mos

Zoznam top lokalít dopĺňajú archeologické nálezisko Pompeje neďaleko Neapola, Galleria dell'Accademia vo Florencii a Anjelský hrad v Ríme. Taliansko má viac ako 400 štátnych múzeí s celkovým príjmom 314 miliónov eur v roku 2023, čo v porovnaní s predošlým rokom predstavuje nárast o 34 percent.

Vatikánske múzeá, ktoré ročne prilákajú viac ako šesť miliónov návštevníkov aj vďaka Sixtínskej kaplnke, do týchto údajov zahrnuté nie sú, pretože sa nachádzajú vo Vatikáne, ktorý je samostatným mestským štátom uprostred Ríma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Foto: AARP / Getty Images / Kirill Rudenko
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies