Pokuta 5 000 eur za fajčenie za volantom. Pravidlá sú prísne

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 13:54 • 2 min
Pokuta 5 000 eur za fajčenie za volantom. Pravidlá sú prísne

BRATISLAVA - Fajčenie za volantom je kontroverznou témou, ktorá vyvoláva diskusie nielen medzi fajčiarmi a nefajčiarmi, ale aj medzi odborníkmi na bezpečnosť a zdravotníctvo. Mnohé krajiny v Európe už prijali zákony, ktoré zakazujú fajčenie v aute, ak sú prítomné deti alebo tehotné ženy.

slovakia

left justify in out

Tento zákaz má za cieľ chrániť zdravie zraniteľných skupín a zároveň znížiť počet nehôd spôsobených rozptyľovaním vodiča. Írsko zakazuje fajčenie v aute, ak sú prítomné deti do 18 rokov, s pokutou až 100 eur. 

V Grécku nesmiete fajčiť v aute, ak sú prítomné deti do 12 rokov, a pokuta je 1 500 eur. V Spojenom kráľovstve je fajčenie zakázané v aute, ak sú prítomné deti do 18 rokov. Pokuta za porušenie tohto zákazu môže dosiahnuť až 50 libier.

V Taliansku nesmiete fajčiť v aute, ak sú prítomné tehotné ženy alebo deti do 12 rokov. Pokuty sa pohybujú od 500 do 5 000 eur.  Vo Francúzsku je fajčenie v aute zakázané, ak sú prítomné deti do 12 rokov. Pokuta za porušenie zákazu je 68 eur. 

Fajčenie v aute spôsobuje niekoľko zdravotných a bezpečnostných problémov. Dym v uzavretom priestore, akým je auto, obsahuje vysokú koncentráciu toxických látok, ktoré môžu poškodiť zdravie všetkých cestujúcich. Navyše, fajčenie rozptyľuje vodiča, čo môže viesť k nehodám.

Toxické látky, ako sú oxid uhoľnatý, formaldehyd a benzén, sa rýchlo nahromadia a môžu viesť k vážnym zdravotným problémom vrátane respiračných chorôb, srdcových problémov a dokonca rakoviny.

Pasívne fajčenie, teda inhalácia dymu z cigariet, ktoré fajčí niekto iný, je veľmi škodlivé. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že pasívne fajčenie môže spôsobiť rovnaké zdravotné problémy ako aktívne fajčenie. Medzi najzávažnejšie dôsledky patrí zvýšené riziko rakoviny pľúc, srdcových chorôb a respiračných problémov.

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: pentahospital.sk

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pasívne fajčenie ročne spôsobí približne 1,2 milióna úmrtí na celom svete. Z toho 65 000 úmrtí sú deti, ktoré sú vystavené dymu doma alebo na verejných miestach. V Európe je odhadovaných viac ako 79 000 úmrtí ročne spôsobených len pasívnym fajčením. 

Podľa údajov Eurostatu fajčí každý deň 19,7 % občanov EÚ. Spomedzi krajín EÚ má najvyššiu mieru fajčenia Bulharsko, kde denne fajčí viac ako štvrtina obyvateľov (28,2 %), nasledujú Turecko, Grécko a Maďarsko. Naopak, najnižšiu mieru fajčenia má Švédsko (9,3 %), Island a Fínsko. 

V Európskej únii fajčia častejšie muži ako ženy, v porovnaní so 14,8 % žien fajčí denne 22,3 % mužov. Aj keď počet fajčiarov na Slovensku v posledných rokoch klesal, v roku 2022 opäť vzrástol na 21,2 %, čo predstavuje viac ako 1 150 000 aktívnych fajčiarov, pričom 5 % z nich vyfajčí 20 cigariet denne.

Viac ako 1 150 000 Slovákov fajčí, pričom priemerný mesačný výdavok na cigarety dosahuje 150 eur. Ak by však fajčiari prestali fajčiť a namiesto toho túto sumu investovali, mohli by dosiahnuť výrazné finančné prírastky. 

Fajčenie predstavuje pre každého piateho Slováka značnú zdravotnú, ale aj finančnú záťaž. Vláda za posledný rok už dvakrát navyšovala spotrebné dane na tabak a tabakové výrobky. Každý fajčiar tak môže byť prekvapený, aký finančný dopad má tento zlozvyk na jeho peňaženku. 

"Povedzme, že priemerná cena balenia cigariet bude 5 eur, pričom aktívny fajčiar vyfajčí jedno balenie denne. To znamená, že mesačne minie približne 150 eur a ročne to môže byť až 1 800 eur len na cigarety. Ak by tieto peniaze investoval napríklad do podielových realitných fondov, mohol by v dlhodobom horizonte značne zvýšiť svoje finančné aktíva," uviedla Katarína Dubeňová, PR manažér 365.invest.

Podiel denných fajčiarov je najvyšší v produktívnom veku 15 až 24 a 25 až 34 rokov. Naopak vo vekovej skupine 55 až 64 rokov a v najstaršej vekovej skupine je podiel najnižší.

"Ak by ste tieto peniaze investovali do podielových realitných fondov s priemernou ročnou mierou návratnosti 3,5 %, po 5 rokoch by ste mali takmer 10 000 eur. Po 15 rokoch by ste mohli dosiahnuť viac ako 35 000 eur a po 30 rokoch by sa táto suma mohla blížiť 100 000 eur. Tým, že sa vzdáte fajčenia, môžete nielen zlepšiť svoje zdravie, ale vďaka investovaniu aj významne zvýšiť svoje úspory," dodáva Katarína Dubeňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: WHO, 365.invest, Eurostat, Euronews, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies