NATO bude potrebovať 35-50 nových brigád, vyplýva z najnovších plánov

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 14:41 • 2 min
NATO bude potrebovať 35-50 nových brigád, vyplýva z najnovších plánov

WASHINGTON - Severoatlantická aliancia (NATO) bude potrebovať 35 až 50 nových brigád, aby mohla naplno uskutočniť svoje nové plány na obranu proti možnému útoku Ruska, informuje agentúra TASR podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry Reuters, pre ktorú to uviedol zdroj z prostredia armády.

slovakia

left justify in out

Tieto plány podliehajú utajeniu a zdroj ďalšie informácie neposkytol. Brigáda pozostáva z 3000 až 7000 vojakov a vytvorenie 35 či 50 ďalších by bolo značnou výzvou.

Odkiaľ by spojenci tieto brigády mohli získať, nie je jasné. Vojakov by mohli presunúť z iných častí ozbrojených síl, mohli by naverbovať ďalších vojakov, prípade zvoliť kombináciu týchto dvoch postupov.

Lídri členských krajín NATO sa vlani na samite v litovskom Vilniuse dohodli na plánoch týkajúcich sa reakcie na potenciálny ruský útok. Na základe týchto dokumentov sa teraz usilujú vytvoriť konkrétne požiadavky pre armádu. Ďalší pokrok v týchto plánoch sa očakáva aj na výročnom samite NATO vo Washingtone 9.-11. júla.

Ilustračné foto - príslušníci nemeckej armády bežia počas vojenského cvičenia Quadriga 2024 v Pabrade v Litve 29. mája 2024.
Ilustračné foto - príslušníci nemeckej armády bežia počas vojenského cvičenia Quadriga 2024 v Pabrade v Litve 29. mája 2024.
Zdroj: Reuters / File Photo / Ints Kalnins

NATO si v oblasti plánovania určilo podrobné požiadavky na vojakov a zbrane, ktoré sú potrebné na obranu Aliancie. Medzi prioritami sú protivzdušná i protiletecká obrana, zbrane dlhého dosahu, logistika či riadenie formácií pozemného vojska.

NATO pravdepodobne pre spojencov určí náročnejšie ciele v oblasti spôsobilostí pri vytváraní síl s cieľom uskutočniť plány a reagovať na hrozby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Business Standard / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies