AKTUALIZOVANÉ Robert Fico prišiel v utorok prvýkrát od atentátu na rokovanie vlády + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 9 Júl 2024, 13:02 • 3 min
AKTUALIZOVANÉ Robert Fico prišiel v utorok prvýkrát od atentátu na rokovanie vlády + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Premiér prišiel v utorok na rokovanie vlády. Ide o jeho prvé rokovanie po atentáte. Vláda sa v utorok zaoberala plnením úloh plánu obnovy aj eurofondami. Rezorty splnili v rámci implementácie plánu obnovy 15 úloh zo 17, ktorých termín splnenia bol do 1. júla. Priamymi prijímateľmi priameho vyzvania v rámci plánu obnovy bolo určených niekoľko rezortov a subjektov.

slovakia

left justify in out

"Pomaly sa vraciam do pracovného tempa a dúfam, že čoskoro budem v poriadku, aby som mohol naplno vykonávať svoju funkciu, do ktorej ma zvolili občania Slovenskej republiky," povedal Fico. V stredu sa uskutoční tradičné rokovanie vlády, ktoré bude podľa Úradu vlády SR opätovne viesť premiér.

Minister investícií Richard Raši priblížil, že Fico bol v poriadku a rokovanie vlády viedol tak, ako predtým. Ministri mali zároveň rozpravu o tom, čo bude na stredajšom rokovaní vlády. Podľa Rašiho predložia jeden veľmi dôležitý materiál, o ktorom viac povedať nechcel. 

Priamymi prijímateľmi priameho vyzvania v rámci plánu obnovy bolo určených niekoľko rezortov a subjektov. Účelom je digitálna transformácia úsekov verejnej správy a odstránenie rizika nenaplnenia dvoch cieľov. Vyplýva to z návrhu ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richarda Rašiho, ktorý v utorok schválila vláda.

"Digitálna transformácia 34 procesov a úsekov, respektíve časti úsekov verejnej správy bude naplnená priamo určenými prijímateľmi, ktorí svojimi riešeniami prispejú k transformácii väčšieho počtu úsekov verejnej správy," uviedol predkladateľ s tým, že pre elimináciu nenaplnenia míľnikov budú podporené investície na transformáciu až 38 procesov a úsekov.

Za týchto prijímateľov boli určené Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo financií SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Úrad pre verejné obstarávanie, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a Národné centrum zdravotníckych informácií.

Realizácia míľnikov prostredníctvom priamych vyzvaní je podľa predkladateľa najefektívnejším spôsobom pre naplnenie dvoch cieľov digitálnej transformácie. V ich implementácii podľa neho neprišlo v uplynulom období k významnému posunu, čo zvýšilo riziko ich nenaplnenia.

V rámci plánu obnovy sú tieto projekty zaradené do Komponentu 17 Digitálne Slovensko, Investícia 2: Digitálna transformácia poskytovania služieb verejnej správy.

 

Rezorty splnili v rámci implementácie plánu obnovy 15 úloh zo 17, ktorých termín splnenia bol do 1. júla 2024. Jednu z nich nesplnilo Ministerstvo hospodárstva SR a ďalšiu Ministerstvo vnútra SR. Vyplýva to z materiálu podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca, ktorý v utorok schválila vláda.

Jednou z úloh MH SR bolo vyhlásiť výzvu, ktorej účelom je zvýšenie energetickej efektívnosti verejných budov. Táto úloha je súčasťou siedmej žiadosti o platbu.

"V súvislosti s rizikom nesplnenia stanoveného cieľa plánu obnovy si dovoľujeme upozorniť, že výška sankcie z nesplnenie tohto cieľa podľa metodiky Európskej komisie (EK) prevyšuje samotnú alokáciu na dané opatrenie," uviedla Národná implementačná a koordinačná autorita s tým, že výzvu je potrebné vyhlásiť najneskôr do 15. júla tohto roka.

Rezort vnútra nesplnil úlohu vypracovať návrh výzvy na zriadenie centier zdieľaných služieb, ktorý mal byť hotový do 28. júna tohto roka. "Pôvodný termín MV SR nedokázalo splniť, nakoľko realizačná zmluva s audítorskou spoločnosťou Stengl, ktorá má pre MV SR vykonať audit obcí a vypracovať návrh výzvy, bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv dňa 18. júna," vysvetlilo MV SR.

Ministerstvo životného prostredia SR splnilo tri úlohy, pričom jednou z nich bolo preložiť NIKA implementačný plán reformy krajinného plánovania. Ministerstvo zdravotníctva SR už predložilo plán reformy centralizácie riadenia nemocníc a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zas plán reformy posudkovej činnosti. Svoje úlohy splnilo aj Ministerstvo spravodlivosti SR, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Ministerstvo dopravy SR a Úrad podpredsedu vlády pre plán obnovy a využívanie eurofondov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies