Bidena vodí jeho tím za ručičku, v médiách už kvôli tomu padajú hlavy

NETKY.SK • 9 Júl 2024, 16:45 • 2 min
Bidena vodí jeho tím za ručičku, v médiách už kvôli tomu padajú hlavy

WASHINGTON - Pensylvánska stanica WURD Radio prepustila svoju moderátorku, Andreu Lawfulovú-Sandersovú, pretože v rozhovore s americkým prezidentom Joe Bidenom použila predpripravené otázky dodané šéfmi jeho kampane. Objavujú sa aj ďalšie náznaky, že Bidenov tím sa ho snaží viesť za ruku. Portál Axios má k dispozícii sprievodcu stanovujúci presne, kde je javisko na akciách, kde chce Biden vystúpiť.

slovakia

left justify in out

„Rozhovor obsahoval vopred pripravené otázky poskytnuté Bielym domom, čo je v rozpore s našou snahou zostať nezávislým médiom zodpovedným našim poslucháčom. V dôsledku toho sa pani Lawfulová-Sandersová a WURD Radio s okamžitou platnosťou vzájomne dohodli na rozchode,“ uviedla generálna riaditeľka stanice Sara M. Lomaxová. „WURD RADIO nie je hlásnou rúrou Bidenovej ani žiadnej inej administratívy,“ dodala.

„WURD Radio zostáva nezávislým hlasom, ktorému naši poslucháči môžu veriť, že bude volených činiteľov hnať na zodpovednosť,“ dodala Lomaxová s tým, že jediná černochmi vlastnená stanica v Pensylvánii si dôveru poslucháčov pestovala dvadsať rokov. „Súhlas s vopred daným súborom otázok túto dôveru ohrozuje a nie je to prax, ktorú by WURD Radio uplatňovalo alebo podporovalo.“

Moderátorka stanice minulý týždeň položila Bidenovi štyri otázky týkajúce sa volieb. Lawfulová-Sandersová stanicu CNN povedala, že boli súčasťou ôsmich otázok, ktoré jej poslal Bidenov tím pred rozhovorom. „Otázky mi poslali na schválenie. Schválila som ich.“

Hovorkyňa Bidenovej kampane Lauren Hittová nepoprela, že tím otázky poskytol. Uviedla, že sa týkali tém vzťahujúcich sa k danému dňu. „Nepodmieňujeme rozhovory prijatím týchto otázok,“ dodala.

Prezident USA Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová navštívili Denim Coffee po predvolebnej akcii v Harrisburgu v Pensylvánii v nedeľu 7. júla 2024.
Prezident USA Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová navštívili Denim Coffee po predvolebnej akcii v Harrisburgu v Pensylvánii v nedeľu 7. júla 2024.
Zdroj: SITA / AP, Manuel Balce Ceneta

Obrázky s cestou k pódiu

Podozrenie, že ľudia v okolí prezidenta sa snažia rôznymi spôsobmi zabrániť tomu, aby Biden pri svojich vystúpeniach budil dojem človeka nespôsobilého úradu, posilňuje zistenie portálu Axios. Ten uviedol, že Biely dom posiela organizátorom volebných zhromaždení či zbierkových akcií dokumenty s detailnými pokynmi, ktoré napodobňujú tie posielané prezidentovi. Tieto šablóny popisujú presnú cestu k pódiu.

Na jednom takomto dokumente je veľký obrázok miesta konania akcie, doplnené veľkými nápismi typu „pohľad z pódia“ alebo „pohľad z publika“. V päťstránkovej šablóne sú dve stránky s obrázkami „cesty na pódium“. „Robil som obsluhu na obyčajnej dobročinnej akcii v súkromnej rezidencii, ale oni sa správali, ako by to bol summit NATO,“ povedal portálu jeden zdroj, ktorý v posledných 18 mesiacoch pripravoval Bidenovej akcie.

Niektorí demokrati, ktorí sa podieľali na príprave Bidenových vystúpení, sa pýtajú, či Biely dom nechce zameraním sa na tie najmenšie detaily skryť fyzické a kognitívne obmedzenia osemdesiatjedenročného prezidenta. "Prekvapilo ma, že skúsený politik ako prezident by potreboval detailné slovné a vizuálne inštrukcie, akým spôsobom vstúpiť a opustiť miestnosť," uviedol jeden z nich.

Po katastrofálnej prvej prezidentskej televíznej debate schopnosti Bidena začali výraznejšie spochybňovať aj demokrati. Päť demokratických zákonodarcov ho už vyzvalo na odstúpenie z kampane. Podľa agentúry AP sa za to vyslovili aj niektorí poprední demokratickí činitelia pri neverejnom rokovaní v dolnej komore amerického Kongresu.

Sám šéf Bieleho domu však v liste adresovanom demokratickým zákonodarcom uviedol, že sa bude naďalej uchádzať o znovuzvolenie a neukončí svoju kampaň. Je podľa neho načase skoncovať s vnútrostraníckymi debatami a zomknúť sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Axios, CNN, Foto: Profimedia
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies