Prvá slovenská vedkyňa sa stala členkou špičkovej organizácie EMBO

NETKY.SK • 9 Júl 2024, 18:04 • 2 min
Prvá slovenská vedkyňa sa stala členkou špičkovej organizácie EMBO

Profesorku Silviu Pastorekovú, generálnu riaditeľku Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i. zvolili ako prvú zástupkyňu slovenskej vedeckej obce do významnej medzinárodnej organizácie v oblasti vied o živej prírode EMBO, ktorej členmi je alebo bolo takmer sto laureátov Nobelovej ceny. Členstvo v tomto zoskupení je ocenením excelentného výskumu a výnimočných výsledkov v oblasti vied o živej prírode.

slovakia

left justify in out

Za nových členov EMBO tento rok zvolili 120 vedcov a vedkýň z 37 krajín Európy a ďalších štátov. Nominovali a volili ich existujúci členovia EMBO.

Ocenení boli za úspechy, ktoré pokrývajú celé spektrum výskumu v oblasti vied o živej prírode, vrátane prác, ktoré prispeli k lepšiemu pochopeniu šírenia infekčných chorôb, spletitosti kolobehu živín v oceánoch, záhad bunkových signalizačných sietí, tajomstiev prežitia rastlín v púštnom prostredí a súvislostí medzi biológiou nášho mozgu a našimi emóciami.

"Noví členovia a pridružení členovia EMBO mimoriadne prispeli k základnému výskumu vied o živej prírode a v mnohých prípadoch ich práca vydláždila cestu inováciám, ktoré zlepšili životy a životné podmienky na celom svete. Pri príležitosti 60. výročia založenia EMBO oslavujeme kľúčovú úlohu, ktorú zohrali členovia EMBO pri posilňovaní medzinárodného výskumu v oblasti vied o živej prírode. Všetkým zvoleným srdečne blahoželám," povedala riaditeľka EMBO Fiona Wattová.

Silvia Pastoreková, ktorá sa vo svojej výskumnej práci venuje najmä objasneniu vplyvu nedostatku kyslíka v nádorovom tkanive na vznik a priebeh rakoviny, vníma zvolenie ako veľkú česť a vynikajúcu príležitosť prehĺbiť prepojenie medzi EMBO a slovenskými vedcami a vedkyňami: "Túto pozíciu využijem na propagáciu možností EMBO pre našich mladých výskumníkov a výskumníčky, šírenie povedomia o slovenskej vede v Európe a inšpiráciu vynikajúcim výskumom, ktorý realizuje komunita EMBO."

Členovia EMBO usmerňujú realizáciu programov a činností organizácie, napríklad hodnotením žiadostí o financovanie, členstvom v Rade EMBO a výboroch a prispievaním k iniciatívam, ako je odborná príprava, politika, osvetová činnosť a mentoring. Okrem toho nominujú a volia nových členov.

EMBO oficiálne privíta nových členov na stretnutí komunity EMBO v dňoch 29. októbra až 1. novembra 2024 v nemeckom Heidelbergu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Biomedicínske centrum SAV, Foto: ssbmb.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies