Žilinská župa chce vybudovať Športové centrum pre mládež a nádejných športovcov

NETKY.SK • 14 Júl 2024, 10:30 • 2 min
Žilinská župa chce vybudovať Športové centrum pre mládež a nádejných športovcov

ŽILINA - Župa má vypracovaný projektový zámer Športového centra pre mládež a nádejných športovcov v areáli školy Gymnázium Hlinská v Žiline. Areál o rozlohe viac ako 14 000 m2 bude slúžiť škole, verejnosti aj športovým klubom.

slovakia

left justify in out

Zámerom je vybudovať športové centrum vo vonkajšom areáli školy, ktorý je v súčasnosti nevyužitý a zanedbaný. Pôvodný 400 m bežecký areál, ktorý sa tu nachádza je zarastený a nevyužíva sa. „V súčinnosti so školou sme sa rozhodli tento priestor revitalizovať a prinavrátiť mu pôvodnú funkciu športoviska. Formou verejno-súkromného partnerstva plánujeme vybudovať novú športovú halu so zázemím a parkoviskom, vonkajšie športoviská z dotačných výziev na podporu športu,“ objasnila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK. Súčasťou projektu bude aj revitalizácia vonkajšieho átria školy.

Športový areál bude slúžiť prioritne pre Gymnázium, priestory však bude v popoludňajších hodinách využívať pre športové vyžitie aj široká verejnosť a slúžiť bude aj ako tréningové centrum pre rôzne žilinské športové kluby.

V areáli sa budú nachádzať viaceré športoviska: hokejbalové ihrisko s rozmermi 52x26 m, ktoré bude slúžiť aj pre florbal, futbal, bežecký ovál (v dĺžke 220 m), inline, dve multifunkčné ihriská (28x15m) na basketbal, volejbal minifutbal, pumptrack(dráha pre bicykle a kolobežky), dve ihriská pre padel tenis (pozn. kombinácia tenisu a squashu), 3 workoutové ihriská. Vznikne tiež terénne hľadisko s prirodzeným výhľadom na všetky športoviská. Súčasťou areálu bude aj prístavba zo zázemím (šatne, wc, náraďovňa, technická miestnosť a wc imobilných).

obrazok
Plány Športového centra pre mládež a nádejných športovcov v areáli školy Gymnázium Hlinská v Žiline
Zdroj: ŽSK
obrazok
Plány Športového centra pre mládež a nádejných športovcov v areáli školy Gymnázium Hlinská v Žiline.
Zdroj: ŽSK

Športové centrum bude doplnené mestským mobiliárom (lavičky a smetné koše), osvetlenými chodníkmi a spevnenými plochami, ktoré budú prepájať všetky športoviská medzi sebou a takisto s parkoviskom a objektom šatní a zázemia. Medzi objektom gymnázia a Hotelovou akadémiou je navrhnutý prístrešok pre odkladanie bicyklov a kolobežiek. „Celý športový areál bude doplnený množstvom zelene, tak aby sme vytvorili príjemný a kultivovaný priestor pre študentov, športovcov, divákov a ostatnú verejnosť,“ informovala Jurinová.

Peter Weber, podpredseda ŽSK: „Projekt športového centra je rozdelený na dve časti. Prvá časť športového centra bude slúžiť ako vnútorné športovisko a chceme ho realizovať formou verejno-súkromného partnerstva. Vo vestníku sme vyhlásili prípravné trhové konzultácie, hľadáme partnera, ktorý naprojektuje, postaví a bude určitý čas prevádzkovať športovú halu. Budúci týždeň plánujeme stretnutie s predstaviteľmi športových klubov. V mesiaci august budú prebiehať konzultácie s potencionálnymi partnermi pri výstavbe haly. Vyhlásenie súťaže na výber investora plánujeme v septembri. Následne proces prípravy projektovej dokumentácie, vybavenia stavebného povolenia a výstavby by mal trvať maximálne 2 roky. Pre druhú časť športového centra – vonkajšie športoviská spracovávame projekt pre stavebné povolenie. Stavebné povolenie by sme chceli mať do konca roka, tak aby sme mohli podať žiadosť na Fond na podporu športu, z ktorého by sme chceli túto časť financovať.“

Ambasádorkou projektu je bývalá úspešná paraolympionička a Žilinčanka Lenka Cenigová Gajarská. „Veľmi ma teší, že sa Lenka bude s nami spolupodieľa na projekte, prostredníctvom ktorého môžeme podať pomocnú ruku nielen zdravých, ale aj športovcom s hendikepom, ktorí nás svojimi úspechmi a výsledkami presviedčajú o tom, že vytváranie takýchto športovísk a podpora športu našich detí a mládeže má zmysel,“ doplnila predsedníčka ŽSK.

obrazok
Záber z tlačovej konferencie uskutočnenej pri príležitosti vybudovania Športového centra pre mládež a nádejných športovcov v areáli školy Gymnázium Hlinská v Žiline.
Zdroj: ŽSK
obrazok
Záber z tlačovej konferencie uskutočnenej pri príležitosti vybudovania Športového centra pre mládež a nádejných športovcov v areáli školy Gymnázium Hlinská v Žiline.
Zdroj: ŽSK


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ŽSK, Foto: ŽSK
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies