Grécka opozícia kritizuje zavedenie 6-dňového pracovného týždňa: Je to hanebnosť

NETKY.SK • 10 Júl 2024, 11:29 • 2 min
Grécka opozícia  kritizuje zavedenie 6-dňového pracovného týždňa: Je to hanebnosť

ATÉNY - Krok gréckej vlády vzbudil pozornosť aj v zahraničí, keďže v západnej Európe sa diskutuje o skracovaní pracovného času a zavedení štvordňového pracovného týždňa, ktorého cieľom by malo byť zvýšenie produktivity zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Najväčšia grécka opozičná strana Syriza v utorok kritizovala vládu za prijatie zákona, ktorý umožňuje zaviesť šesťdňový pracovný týždeň v niektorých oblastiach hospodárstva. Opatrenie označila za hanebné, informuje agentúra AFP.

Ľavicová opozičná strana tak reagovala na opatrenie, ktoré vstúpilo do platnosti na začiatku júla. Presadila ho vládnuca pravicová strana Nová demokracia premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

"Je to neakceptovateľné. Vláda musí pochopiť, že takéto opatrenia majú svoje následky," uviedla hovorkyňa strany Syriza Vula Kechajová. Dodala, že rozhodnutie spôsobilo Grécku medzinárodnú hanbu.

Krok gréckej vlády vzbudil pozornosť aj v zahraničí, keďže v západnej Európe sa diskutuje o skracovaní pracovného času a zavedení štvordňového pracovného týždňa, ktorého cieľom by malo byť zvýšenie produktivity zamestnancov.

Grécki pracovníci demonštrujúci koncom mája pred ministerstvom financií v Aténach pre nízke mzdy, a vysoké životné náklady.
Grécki pracovníci demonštrujúci koncom mája pred ministerstvom financií v Aténach pre nízke mzdy, a vysoké životné náklady.
Zdroj: The News York Times / Reuters / Louisa Gouliamaki

Grécko trpí nedostatkom pracovných síl od finančnej krízy v roku 2008, v dôsledku ktorej krajinu opustilo množstvo mladých ľudí.

Šesťdňovým pracovným týždňom chce vláda kompenzovať nedostatok pracovnej sily v nedostatkových odvetviach. Hovorca vlády Pavlos Marinakis na Facebooku zdôraznil, že cieľom je riešiť akútny nedostatok kvalifikovaného personálu. Atény zároveň uviedli, že týmto opatrením bojujú aj proti nelegálnej práci.

Šesťdňový pracovný týždeň sa vzťahuje iba na určité odvetvia, v ktorých je nepretržitá prevádzka. Pracovníci zároveň majú v šiesty pracovný deň právo na príplatok vo výške 40 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: NBC News / Getty Images / Nurphoto / Nikolas Kokovlis (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies