Vedci ohlasujú novú revolúciu v chudnutí: Objavili spôsob, ako efektívnejšie a rýchlejšie spaľovať tuk

NETKY.SK • 13 Júl 2024, 13:21 • 2 min
Vedci ohlasujú novú revolúciu v chudnutí: Objavili spôsob, ako efektívnejšie a rýchlejšie spaľovať tuk

Vedci prišli s prelomovým objavom, ktorý môže výrazne zjednodušiť proces chudnutia. Zistili, ako premeniť biele tukové bunky na béžové, ktoré sú schopné spaľovať kalórie namiesto ich ukladania. Tento objav, zatiaľ úspešný v laboratornych testoch na myšiach, by mohol viesť k novým liečebným metódam pre ľudí, čo by predstavovalo významný krok v boji proti obezite. Výsledky výskumu boli publikované v odbornom časopise The Journal of Clinical Investigation a prinášajú nové nádeje na efektívnejšie chudnutie.

slovakia

left justify in out

Chudnutie je len málokedy jednoduchou záležitosťou. Na to, aby si zhodil kilá navyše, sa musíš udržiavať v kalorickom deficite, a to sa dá dosiahnuť jedine správnou stravou a ideálne aj cvičením. Inými slovami, ide o dlhý proces. Vedci však možno objavili jednoduchší spôsob.

Objavili totiž spôsob, ako premeniť biele tukové bunky na béžové, čo znamená, že tieto bunky začnú spaľovať kalórie namiesto ich ukladania.

Zatiaľ sa tento experiment podaril len na myšiach, no výskumníci sú presvedčení, že ich objav môže viesť k novým liečebným metódam pre ľudí. Výskum bol uverejnený v odbornom časopise The Journal of Clinical Investigation, bližšie o ňom informuje portál IFL Science.

 

Kľúčové sú 3 farby

Každý z nás má v tele tri základné typy tukových buniek: biele, hnedé a béžové. Biele slúžia hlavne na ukladanie lipidov, čo v skratke spôsobuje priberanie. Hnedé tukové bunky, na druhú stranu, spaľujú kalórie na udržiavanie telesnej teploty. Najviac aktívne sú však v detstve a v dospelosti takmer vymiznú.

Béžové tukové bunky sú špeciálne, a to tým, že môžu vykonávať obe funkcie – ukladať aj spaľovať energiu. Navyše, biele tukové bunky sa môžu premeniť na béžové v dôsledku cvičenia alebo vystavenia chladu. V ľudskom tele sú prítomné počas celého života.

Vedci dlhé roky skúmajú, ako tento proces ovládať pomocou liekov. V predchádzajúcom výskume na myšiach zistili, že kľúčovú úlohu zohráva proteín KLF-15, ktorý sa nachádza vo vyšších koncentráciách v hnedých a béžových tukových bunkách. Biely variant obsahuje tohto proteínu omnoho menej. Preto sa rozhodli vyšľachtiť myši, ktoré tento proteín v bielych tukových bunkách nemajú. Výsledok bol prekvapivý – tieto bunky sa premenili na béžové.

„Mnoho ľudí si myslelo, že toto nie je možné,“ povedal pre portál IFL Science Brian Feldman, autor štúdie. „Ukázali sme, že je možné premeniť biele tukové bunky na béžové a že to nie je až také náročné.“

Biele adipocyty v zásobách podkožného tuku vyžadujú proteín KLF15 na údržbu v predklinických modeloch.
Biele adipocyty v zásobách podkožného tuku vyžadujú proteín KLF15 na údržbu v predklinických modeloch.
Zdroj: The Journal Of Clinical Investigation

Nádejné výsledky

Stačilo len potlačiť jediný proteín, aby sa dosiahla premena – aspoň u myší. Aby zistili, či tento „trik“ bude fungovať aj u ľudí, skúmali úlohu KLF-15 v ľudských tukových bunkách v laboratóriu.

Výskum ukázal, že proteín interaguje s receptorom Adrb1, ktorý zohráva úlohu v energetickej rovnováhe. Predtým sa vedci zameriavali na receptor Adrb3, ktorý ovplyvňuje chudnutie u myší, no lieky cielené na Adrb3 u ľudí neboli účinné.

Vedci teraz veria, že lieky, ktoré cielia na Adrb1, by mohli byť efektívnejšie pri premene bielych tukových buniek na béžové, a tým pomáhať pri liečbe obezity. „Nie sme ešte v cieli, ale sme dosť blízko na to, aby bolo jasné, že tieto objavy môžu mať veľký vplyv na liečbu obezity,“ dodáva Feldman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: IFL Science, The Journal of Clinical Investigation, Foto: Unsplash (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies