V Rusku záhadne zomrel generál. Mal vypovedať v korupčnej kauze ministerstva obrany

NETKY.SK • 10 Júl 2024, 14:17 • 2 min
V Rusku záhadne zomrel generál. Mal vypovedať v korupčnej kauze ministerstva obrany

MOSKVA - Ďalšia náhla smrť v Rusku. Vysoko postavený predstaviteľ ruského ministerstva obrany generál Magomed Chandajev bol v Moskve nájdený mŕtvy. Šesťdesiatjedenročný Chandajev bol blízkym spolupracovníkom námestníka ministra obrany Timura Ivanova, ktorý bol pred niekoľkými mesiacmi zatknutý a obžalovaný z brania úplatkov. Korupčné kauzy rezortu viedli až k pádu ministra obrany Sergeja Šojgua.

slovakia

left justify in out

Podľa serveru rbc.ru ministerstvo obrany uviedlo, že Chandajev zomrel náhle a bude pochovaný vo svojej rodnej obci Genta v Dagestane. Príčina jeho smrti nebola zverejnená. Podľa stanice B92 Chandajevova smrť znamená stratu dôležitých svedectiev o korupcii na ministerstve obrany, čo by mohlo viesť k prehodnoteniu alebo uzavretiu niektorých káuz.

Smrť šéfa štátneho skúšobného oddelenia ruského ministerstva obrany totiž prichádza v čase, keď bol kľúčovým svedkom v rade korupčných káuz v rámci ministerstva obrany, ktoré viedli až k pádu ministra Sergeja Šojgua. Po Ivanovom zatknutí došlo k čistke na ministerstve, kedy boli zadržaní ďalší traja vysoko postavení predstavitelia. Na všetkých bolo tiež uvalené podozrenie z brania úplatkov.

Išlo o zástupcu veliteľa generálneho štábu a šéfa hlavnej správy spojov generála Vadima Šamarina, šéfa hlavného personálneho riaditeľstva ruského ministerstva obrany Jurija Kuznecova a bývalého veliteľa inváznych jednotiek na Ukrajine generála Ivana Popova.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa 21. júna 2022 zúčastňuje na stretnutí prezidenta Vladimira Putina s absolventmi vojenských akadémií v predvečer 81. výročia nacistickej invázie do Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne v Moskve v Rusku.
Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa 21. júna 2022 zúčastňuje na stretnutí prezidenta Vladimira Putina s absolventmi vojenských akadémií v predvečer 81. výročia nacistickej invázie do Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne v Moskve v Rusku.
Zdroj: Reuters / Sputnik Photo Agency / Kremlin / Mikhail Metzel

Ivanova ruské úrady zadržali v polovici apríla. Je podozrivý z brania úplatkov, za čo mu hrozí až pätnásť rokov za mrežami. Podľa ruských médií je Ivanov najvyšším ruským predstaviteľom, ktorý čelí obvineniu z korupcie, od februára 2022, keď Moskva vpadla na Ukrajinu.

Ivanov patril k dôležitým úradníkom ministerstva. Zodpovedal napríklad za projekt takzvanej obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavného chrámu ruských ozbrojených síl alebo kozmodrómu Vostočnyj. Námestníkom ministra obrany Šojgua bol od roku 2016. Aký veľký úplatok Ivanov vzal, spočiatku nebolo jasné, potom sa ale zistilo, že išlo o takmer desať miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz / rbc.ru, Foto: Tlačové oddelenie dagestánskej administratívy
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies