Stavebníctvo v máji opäť zaostávalo, výkony domácej výstavby sa prepadli najvýraznejšie v tomto roku

NETKY.SK • 11 Júl 2024, 09:45 • 2 min
Stavebníctvo v máji opäť zaostávalo, výkony domácej výstavby sa prepadli najvýraznejšie v tomto roku

BRATISLAVA - Stavebná produkcia sa v máji 2024 medziročne prepadla o viac ako 6 %. Dvojciferným tempom opäť výraznejšie zaostávala dominantná nová výstavba. Z hľadiska výrobného zamerania sa o pätinu spomalili práce na inžinierskych stavbách, čo bolo najviac od začiatku roka 2022. Rast o viac ako štvrtinu si udržala iba produkcia slovenských stavebníkov v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Produkcia v sektore stavebníctva v máji 2024 dosiahla hodnotu  622,2 mil. eur. Odvetviu sa nepodarilo udržať medziročný rast produkcie z minulého mesiaca a aktuálne vykázalo pokles až o 6,2 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa stavebná produkcia medzimesačne znížila o 2,8 %.

Negatívny výsledok odvetvia ovplyvnili prepady všetkých zložiek stavebnej produkcie. Medziročný prepad stavebných prác v rozhodujúcej oblasti odvetvia, a to v novej výstavbe bol 12,3 %. Rovnakú hodnotu zaznamenala výstavba aj v januári a bol to zatiaľ najhorší výsledok dosiahnutý v tomto roku. Mierne zaostávali aj opravy a údržba stavieb. O viac ako 18 % zaostávala aj najmenšia zložka – ostatné práce. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila viac ako 87 % celkového výkonu stavebníctva.

Stavebná produkcia.
Stavebná produkcia.
Zdroj: Štatistický úrad SR

Z hľadiska výrobného zamerania výstavba budov medziročne spomalila o 2,5 %, ale práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, poklesli až o 21,2 %. Bol to ich najvýraznejší pokles od januára 2022.

Stavebná produkcia slovenských stavbárov za hranicami výrazne vzrástla už druhý mesiac po sebe, aktuálne o 28,7 %. Jej podiel na celkovej produkcii tvoril takmer 13 %.

V súhrne za päť mesiacov roka 2024 stavebná produkcia predstavovala objem takmer 2,6 mld. eur a bola medziročne nižšia o 4,9 %. V poklese skončili všetky tri zložky odvetvia, dominatná nová výstavba sa znížila o 7 %, opravy a údržba o 2,3 % a ostatné práce o viac ako 10 %.

V členení podľa výrobného zamerania poklesli stavebná produkcia z výstavby budov o 4,6 % aj práce na inžinierskych stavbách o 9,9 %. V súhrne prvých piatich mesiacov bol objem stavebných prác v zahraničí medziročne vyšší o 5,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies