USA poslali Izraelu niekoľko ťažkých bômb, ktoré Biden zadržal pred operáciou v Rafahu

NETKY.SK • 11 Júl 2024, 12:48 • 2 min
USA poslali Izraelu niekoľko ťažkých bômb, ktoré Biden zadržal pred operáciou v Rafahu

WASHINGTON - Bidenova administratíva uvoľnila približne polovicu zásielky ťažkých bômb, ktoré zadržiavala v Izraeli od mája pre obavy, že by ich IDF použila v husto obývaných oblastiach Gazy, uviedol v stredu americký predstaviteľ pre The Times of Israel.

slovakia

left justify in out

V máji Biely dom oznámil rozhodnutie zadržať zásielku 1 800 2 000-librových bômb a 1 700 500-librových bômb, pričom americký prezident Joe Biden pohrozil zmrazením ďalších útočných zbraní, ak Izrael spustí veľkú vojenskú ofenzívu v najjužnejšom meste Gazy Rafah, kde sa v tom čase ukrývalo viac ako milión Palestínčanov.

Izrael následne prispôsobil svoje operácie tak, aby zodpovedali obavám administratívy z masových civilných obetí, a strany boli na dobrej ceste k vyriešeniu problému zadržanej zásielky, povedal izraelský predstaviteľ pre The Times of Israel.

Minulý mesiac však Netanjahu verejne tvrdil, že USA prijali širšiu politiku zadržiavania zásielok zbraní z Izraela, čo rozhorčilo Bidenovu administratívu a podľa izraelského predstaviteľa zastavilo úsilie aspoň čiastočne uvoľniť zadržanú zásielku bômb s vysokým nosnosťou.

Americký prezident Joe Biden (vľavo) sa stretáva s premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo), aby diskutovali o vojne medzi Izraelom a Hamasom v izraelskom Tel Avive 18. októbra 2023.
Americký prezident Joe Biden (vľavo) sa stretáva s premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo), aby diskutovali o vojne medzi Izraelom a Hamasom v izraelskom Tel Avive 18. októbra 2023.
Zdroj: AP Photo / Miriam Alster

Minister obrany Yoav Gallant a ďalší predstavitelia jeho úradu dokázali zmierniť niektoré nezhody počas návštev Washingtonu koncom júna, dodal izraelský predstaviteľ a poukázal na rozhodnutie USA teraz uvoľniť 1 700 500-librových bômb.

Netanjahu tvrdil, že sa na verejnosť dostal so sporom o prevodoch zbraní až po tom, čo niekoľko mesiacov snahy vyriešiť tento problém súkromne zlyhali. USA po Gallantovej návšteve uznali, že v systéme transferu zbraní sa nahromadili určité prekážky, ale trvali na tom, že za nimi stojí byrokracia, nie politika, a že sa odvtedy riešili.

Potvrdiac, že ​​500-librové bomby smerovali do Izraela, americký predstaviteľ uviedol, že hlavným dôvodom, prečo bola táto konkrétna munícia zadržaná, bolo to, že bola súčasťou zásielky so smrteľnejšími 2000-librovými bombami. "Bolo nám jasné, že naše obavy sa týkajú konečného použitia 2000-librových bômb, najmä pred izraelskou kampaňou v Rafahu, o ktorej izraelskí predstavitelia oznámili, že končia," uviedol americký predstaviteľ.

„Keďže našou hlavnou obavou bolo a zostáva potenciálne použitie 2000-librových bômb v Rafahu a inde v Gaze, 500-librové bomby postupujú vpred ako súčasť obvyklého procesu,“ uviedol americký predstaviteľ bez toho, aby naznačil, či alebo kedy bude uvoľnená ťažšia munícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times of Israel, Foto: US Air Force photo / Master Sgt. Lance Cheung
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies