Štúdia naznačuje, že kognitívna funkcia „nočných sov je vyššia ako ranných vtáčat“

NETKY.SK • 11 Júl 2024, 16:20 • 2 min
Štúdia naznačuje, že kognitívna funkcia „nočných sov je vyššia ako ranných vtáčat“

LONDÝN - Myšlienku, že nočné sovy, ktoré nechodia spať až do skorých ranných hodín, sa snažia niečo urobiť počas dňa, možno bude potrebné prehodnotiť. Výskum na 26 000 ľuďoch zistil, že tí, ktorí zostávajú dlho hore, dosiahli lepšie výsledky v testoch inteligencie, uvažovania a pamäte.

slovakia

left justify in out

Ukázalo sa, že zostať dlho hore môže byť dobré pre náš mozog, pretože výskum naznačuje, že ľudia, ktorí sa identifikujú ako nočné sovy, by mohli byť ostražitejšie ako tí, ktorí chodia spať skoro. Výskumníci vedení akademikmi z Imperial College London študovali údaje zo štúdie UK Biobank na viac ako 26 000 ľuďoch, ktorí absolvovali testy inteligencie, uvažovania, reakčného času a pamäte. Potom skúmali, ako trvanie spánku, kvalita a chronotyp účastníkov (ktorý určuje, v ktorú dennú dobu sa cítime najviac bdelí a produktívni) ovplyvnili výkon mozgu. Zistili, že tí, ktorí sú dlho hore a tí, ktorí sú klasifikovaní ako „stredne pokročilí“, mali „vyššiu kognitívnu funkciu“, zatiaľ čo ranné škovránky mali najnižšie skóre.

Neskoré chodenie spať je silne spojené s kreatívnymi typmi. Medzi umelcov, autorov a hudobníkov, o ktorých je známe, že sú nočné sovy, patria Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, Kanye West a Lady Gaga.

No zatiaľ čo sa politikom ako Margaret Thatcherová, Winston Churchill a Barack Obama, ako je známe, darilo z krátkeho spánku, štúdia zistila, že dĺžka spánku je dôležitá pre funkciu mozgu, pričom tí, ktorí majú každú noc zavreté oči medzi siedmimi až deviatimi hodinami, dosahujú najlepšie výsledky. kognitívne testy.

Ľudia, ktorí spali sedem až deväť hodín v noci, dosiahli vyššie skóre v kognitívnych testoch.
Ľudia, ktorí spali sedem až deväť hodín v noci, dosiahli vyššie skóre v kognitívnych testoch.
Zdroj: Getty Images / haydenbird

Dr Raha West, vedúca autorka a klinická výskumníčka na oddelení chirurgie a rakoviny na Imperial College London, povedala: „Aj keď je nevyhnutné porozumieť svojim prirodzeným tendenciám spánku a pracovať s nimi, je rovnako dôležité pamätať na dostatok spánku, nie príliš veľa. dlhé alebo príliš krátke. To je rozhodujúce pre udržanie zdravého a čo najlepšieho fungovania mozgu.“

Profesor Daqing Ma, spoluvedúci štúdie, ktorý je tiež z oddelenia chirurgie a rakoviny Imperial, dodal: „Zistili sme, že dĺžka spánku má priamy vplyv na funkciu mozgu a veríme, že proaktívne riadenie spánkových vzorcov je skutočne dôležité. posilnenie a ochrana spôsobu, akým náš mozog funguje. V ideálnom prípade by sme chceli vidieť politické zásahy, ktoré pomôžu zlepšiť spánkový režim u bežnej populácie."

Niektorí odborníci však nabádali k opatrnosti pri interpretácii zistení. Jacqui Hanley, vedúca financovania výskumu v Alzheimer's Research UK, povedala: „Bez podrobného obrazu toho, čo sa deje v mozgu, nevieme, či byť „ranným“ alebo „večerným“ človekom ovplyvňuje pamäť a myslenie, resp. ak pokles kognície spôsobuje zmeny v spánkovom režime.“

Jessica Chelekis, prednášajúca v globálnych hodnotových reťazcoch udržateľnosti a expertka na spánok na Brunel University v Londýne, uviedla, že štúdia má „dôležité obmedzenia“, pretože výskum nezohľadňuje dosiahnuté vzdelanie ani nezahŕňa dennú dobu, kedy boli vykonané kognitívne testy. vo výsledkoch. Hlavnou hodnotou štúdie bolo spochybňovanie stereotypov okolo spánku, dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: CNBC / Getty Images / Aleksandar Nakic (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies