Staroveký chrám a divadlo, o 3500 rokov staršie ako Machu Picchu, boli objavené v Peru

NETKY.SK • 11 Júl 2024, 17:15 • 2 min
Staroveký chrám a divadlo, o 3500 rokov staršie ako Machu Picchu, boli objavené v Peru

LA OTRA BANDA - Archeológovia v Peru objavili pozostatky toho, čo považujú za 4000 rokov starý chrám a divadlo, čím vrhli nové svetlo na pôvod zložitých náboženstiev v tomto regióne.

slovakia

left justify in out

Tím začal študovať nové archeologické nálezisko La Otra Banda, Cerro Las Animas, v júni. Minulý rok ich miestna vláda upozornila na rabovanie, ku ktorému došlo v blízkosti severoperuánskeho mesta Zaña, podľa tlačovej správy Field Museum v Chicagu v štáte Illinois v stredu.

Vykopali pozemok približne 10 metrov dlhý a 10 metrov široký, pričom našli stopy starých múrov z hliny a hliny v hĺbke iba 1,8 metrov. "Bolo také prekvapujúce, že tieto veľmi staré štruktúry boli tak blízko k modernému povrchu," uviedol vo vyhlásení Luis Muro Ynoñán, vedecký pracovník z Field Museum, ktorý viedol tím.

Po hlbšom vykopávaní archeológovia našli „jednu časť“ veľkého chrámu, povedal Muro Ynoñán a dodal, že „jedným z najvzrušujúcejších“ nálezov bolo malé divadlo „s priestorom v zákulisí a schodiskom, ktoré viedlo na pódium podobnú javisku. “ ... „Mohlo sa to použiť na vykonávanie rituálnych predstavení pred vybraným publikom,“ dodal.

Vedec Field Museum Luis Muro Ynoñán s vyrezávaním mytologického vtáčieho tvora v La Otra Banda, Cerro Las Animas.
Vedec Field Museum Luis Muro Ynoñán s vyrezávaním mytologického vtáčieho tvora v La Otra Banda, Cerro Las Animas.
Zdroj: CNN / Ucupe Cultural Landscape Archaeological Project

Jedno zo schodísk divadla bolo lemované hlinenými panelmi s prepracovaným vyrezávaným dizajnom mytologického stvorenia podobného vtákovi, podľa vydania. Postava sa podobala na iné obrázky mytologických bytostí z počiatočného obdobia, okolo roku 2 000 až 900 pred Kristom, čo naznačuje, kedy bol chrám postavený.

„Počiatočné obdobie je dôležité, pretože je to obdobie, keď prvýkrát začíname vidieť dôkazy o inštitucionalizovanom náboženstve v Peru,“ povedal Muro Ynoñan a dodal, že objav „nám hovorí o ranom pôvode náboženstva“ v regióne.

„Stále vieme veľmi málo o tom, ako a za akých okolností sa v Andách objavili zložité systémy viery, a teraz máme dôkazy o niektorých z najstarších náboženských priestorov, ktoré ľudia v tejto časti sveta vytvorili,“ povedal.

Nálezy sú staršie ako najznámejšie archeologické nálezisko v krajine, staroveká citadela Machu Picchu, o ktorej sa predpokladá, že ju postavila ríša Inkov v 15. storočí, asi o 3500 rokov. Vedci tiež uviedli, že predchádzajú predinskej kultúry Moche a Nazca. „Nevieme, ako sa títo ľudia nazývali, ani ako ich označovali iní ľudia. Všetko, čo o nich vieme, pochádza z toho, čo vytvorili: ich domy, chrámy a pohrebný tovar,“ povedal Muro Ynoñan. 

Archeológovia našli aj niekoľko veľkých nástenných malieb namaľovaných na stenách. Muro Ynoñán zozbieral vzorky z pigmentov farieb, o ktorých povedal, že ich plánuje analyzovať v laboratóriu, ako aj poslať vzorky na uhlíkové datovanie, aby potvrdil vek lokality.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: CNN / Reuters / Catholic University
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies