Adrenalínový raj na Zemi. Slovenský národný park ukrýva jedny z najkrajších roklín v Európe

NETKY.SK • 11 Júl 2024, 16:00 • 2 min
Adrenalínový raj na Zemi. Slovenský národný park ukrýva jedny z najkrajších roklín v Európe

Slovenský raj, známy aj ako “raj na zemi,” je jednou z najkrajších prírodných oblastí na Slovensku. Malebné rokliny lákajú už desaťročia turistov z celého sveta, pričom jeho unikátna poloha zabezpečuje príjemné ochladenie aj v letných mesiacoch.

slovakia

left justify in out

Slovenský raj nie je rajom iba kvôli názvu. Prírodná oblasť svetového charakteru je čoraz obľúbenejšia aj v zahraničí a je ikonickým príkladom hornatého a malebného Slovenska. Jeho krása nespočíva iba v hustých pralesoch, ktorých už v Európe veľa nenájdete, ale aj v roklinách, ktoré ponúkajú unikátny zážitok. 

Ten ocení každý turista najmä v lete. Rokliny majú totiž jednu fascinujúcu vlastnosť a tou je, že v nich je teplota aj o desať stupňov nižšia. Odporúča sa zobrať si so sebou aj pri letných horúčavách teplejšie oblečenie a hlavne nepremokavé. Rokliny vybudovala voda a aj teraz ju v nich nájdete. 

Suchá Belá

Roklina Suchá Belá je jednou z najnavštevovanejších v Slovenskom raji. Jej názov vystihuje jej charakter - úzka, skalnatá a suchá. Nachádza sa v južnej časti Slovenského raja a je obľúbeným miestom pre turistov a milovníkov prírody.

Priamo zo strediska Podlesok pri Hrabušiciach sa môžete vydať na túto krásnu trasu. Dĺžka prechodu je približne 3,8 kilometra a čas prechodu je asi dve hodiny. Roklina je známa svojimi vodopádmi. Misové vodopády sú majú výšku takmer 30 metrvo a sú najvyššie v rokline. Okienkový vodopád meno dostal podľa otvoru v skale, ktorým voda preteká. Jeho výška je 12,5 metrov.

Korytový vodopád je menší, ale stále pôsobivý, s výškou 8,5 metrov. Bočný vodopád sa nachádza v blízkosti Korytového vodopádu a jeho výška je osem metrov. Prechod roklinou Suchá Belá je náročný, ale odmení vás úchvatnými scenériami, strmými skalami a vodopádmi. Nezabudnite si obúvať pevnú obuv a pripraviť sa na niektoré technicky náročné úseky.

Prechod roklinou môže byť fyzicky náročný.
Prechod roklinou môže byť fyzicky náročný.
Zdroj: foto: Tip na Trip

Kláštorská roklina

Kláštorská roklina je fascinujúcou časťou Slovenského raja, ktorá ponúka nádherné scenérie a dobrodružstvo. Je jednou zo sprístupnených tiesňav na území Slovenského raja v tradičnom regióne Spiš v Košickom kraji.

Kláštorská roklina patrí medzi najkratšie v Slovenskom raji. Celkovo je dlhá len 1,5 kilometra, ale ukrýva najhustejšiu koncentráciu vodopádov. Nachádza sa medzi Hrdlom Hornádu a Letanovským mlýnom, pričom ústie tiesňavy začína v Prielome Hornádu a končí na Kláštorisku, kde sa nachádzajú ruiny kartuziánskeho kláštora.

Roklina je dostupná celoročne a je priechodná len jedným smerom - proti prúdu potoka, ktorý tečie z Kláštoriska. Nachádza sa v nej až sedem úchvatných vodopádov. Kláštorskou roklinou vedie zelená turistická značka. Trasa je dlhá jeden kilometer so stúpaním približne 220 metrov a časom prechodu približne jednu hodinu. Kláštorská roklina je jedinečným miestom, ktoré stojí za návštevu. Nezabudnite si obúvať pevnú obuv a pripraviť sa na niektoré technicky náročné úseky

Prechod roklinou lemujú vodpády, pričom niektorými môžete aj prejsť.
Prechod roklinou lemujú vodpády, pričom niektorými môžete aj prejsť.
Zdroj: foto: Spoznaj Slovensko

Ferata Kyseľ

Roklina Kyseľ v Slovenskom raji patrí medzi najkrajšie a zároveň najnáročnejšie časti tohto národného parku. Jej fascinujúce scenérie, strmé steny a vodopády lákajú turistov a dobrodruhov.

Táto roklina je už v kategórii ferata. Čo to znamená? Na jej prejdenie už budete potrebovať vybavenie, mačky na topánky, ochranné oblečenie a istenie. Prejdete si totiž hlboké útesy len na malých stupačkách. Výhľady sú ale na nezaplatenie.

100-ročná história

Pred viac ako 40 rokmi Kyseľ postihol požiar, ktorý zničil túto krásnu roklinu. Po dlhú dobu bola pre verejnosť neprechodná. Avšak Horskej záchranná služba sa rozhodla obnoviť prístup k rokline a vybudovala náučný chodník s ferratou.

Dňa 27. júna 1900 sa uskutočnila prvá objavná túra Kyseľom, ale celou tiesňavou sa podarilo prejsť až 25. augusta 1907 Kazimírovi Kozlovskému so spoločníkmi. Po požiari bola roklina 40 rokov neprechodná pre mimoriadne nebezpečenstvo padania skál a zhorených stromov.

Dňa 18. augusta 2016 bola časť rokliny znovu otvorená formou feraty. Spodná časť rokliny od ústia pri Bielom potoku po mostík nad Obrovským vodopádom je sprístupnená jednosmernou feratou s istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami.

Ferata je tým pravým dobrodružstvom.
Ferata je tým pravým dobrodružstvom.
Zdroj: foto: Turisticky.sk

Tajomná história

Slovenský raj, známy aj ako “raj na zemi,” je jednou z najkrajších prírodných oblastí na Slovensku. Jeho história sa viaže k rôznym obdoblím a legendám.

Názov “Raj” sa datuje už do obdobia založenia kartuziánskeho kláštora v roku 1299. Mnísi tento kúsok zeme nazvali “rajom” a kláštor považovali za symbol raja na zemi. Kláštor bol miestom ticha a pokoja, no v roku 1543 ho okolité mestá a šľachta zničili, aby sa nestal útočiskom lúpežných rytierov.

Praveké osídlenie

Archeologické nálezy dokladujú osídlenie územia Slovenského raja už v dobe kamennej. Pravekí ľudia sa usádzali na brehoch rieky Hornád, využívali jaskynné priestory a lovili zver. Slovania prišli na toto územie v druhej polovici prvého tisícročia a zakladali opevnené sídliská.

V roku 1988 bol Slovenský raj vyhlásený za Národný park, čo znamená najprísnejší režim ochrany. Je to jedno z geomorfologicky najzaujímavejších miest na Slovensku, s hlbokými roklinami, kaňonmi a vodopádmi.

Slovenský raj je miestom, kde sa stretáva krása prírody s históriou a legendami. Jeho hlboké rokliny a tajomné jaskyne lákajú turistov z celého sveta. 

Prírodné krásy sú v Slovenskom raji všadeprítomné.
Prírodné krásy sú v Slovenskom raji všadeprítomné.
Zdroj: foto: Slovakia.travel


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: slovakia.travel, Tip na Trip, turisticky.sk, YouTube foto: Zľavomat
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies