Britskú spoločnosť postihli sankcie 39 mil. libier po nesplnení regulačných cieľov

NETKY.SK • 12 Júl 2024, 18:25 • 2 min
Britskú spoločnosť postihli sankcie 39 mil. libier po nesplnení regulačných cieľov

LONDÝN - Pokuty vo výške takmer 39 miliónov libier minulý rok zasiahli spoločnosť Traggling Thames Water za to, že nesplnila sériu environmentálnych cieľov a uviedla, že jej búrlivé riadenie spoločnosti poškodilo jej reputáciu.

slovakia

left justify in out

Dlhom zaťažená spoločnosť, ktorú tento týždeň zaviedol regulačný úrad Ofwat do špeciálnych opatrení, nesplnila v minulom finančnom roku 21 regulačných cieľov vo viacerých oblastiach od nehôd so znečistením až po úniky a prerušenia dodávok, uvádza sa v novej správe.

Thames, ktorá obsluhuje 16 miliónov zákazníkov po celom Londýne a údolí Temže, bola zasiahnutá pokutou 12 miliónov libier po tom, čo sa dostala na dno medzi 17 spoločnosťami, ktoré sa umiestnili v rebríčku služieb zákazníkom.

Uviedla, že zastavenie kampaní značky s cieľom zamerať sa na jej obrat dosiahlo svoje skóre a „vnímanie zákazníkov bolo tento rok ovplyvnené aj negatívnou mediálnou publicitou vrátane rezignácie nášho generálneho riaditeľa, dlhov spoločnosti, prevádzkových problémov a pokút za znečistenie“.

Pokuty sa objavili vo výročnej správe o výkonnosti spoločnosti, ktorá bola zverejnená neskoro v stredu v noci. Dokument bol zverejnený deň po tom, čo spoločnosť Thames Water varovala, že jej do budúceho júna bez nových finančných prostriedkov dôjde hotovosť, a noc predtým, ako Ofwat uviedol spoločnosť do bezprecedentného „režimu dohľadu nad obratom“.

Najväčší britský dodávateľ vody by mohol byť poverený vládou riadenou administratívou a väčšina jeho dlhu vo výške 15,2 miliárd libier by sa mohla pridať do verejnej peňaženky, ak nebude môcť získať dodatočné prostriedky na investovanie do svojich starnúcich aktív. Aj keď nové sankcie ešte viac zaťažia súvahu spoločnosti, je nepravdepodobné, že zohrajú významnú úlohu pri rozhodovaní o jej budúcnosti, keďže jej cieľom je získať nový kapitál vo výške 3,25 miliardy libier. 

Ofwat bol obvinený z toho, že sa k zákazníkom správa „pohŕdavo“, keďže povedal, že platitelia účtov v Anglicku a Walese budú musieť zaplatiť ďalších 94 libier v priemere počas piatich rokov, keď sa vodárenské spoločnosti pokúšajú opraviť úniky a úniky odpadových vôd, ktoré rozhnevali politikov a aktivistov. Regulačný orgán penalizuje a odmeňuje anglické a waleské vodárenské spoločnosti na základe ich výkonnosti voči viacerým cieľom počas roka.

Odpadová voda pláva pri rieke Temža vo Weybridge, Surrey, 3. apríla 2024 po jej vypustení do rieky vodou Thames.
Odpadová voda pláva pri rieke Temža vo Weybridge, Surrey, 3. apríla 2024 po jej vypustení do rieky vodou Thames.
Zdroj: Shutterstock / Rex / Maureen McLean

Najväčšia pokuta pre Thames bola 16,3 milióna libier za prerušenie dodávok vody, čiastočne spôsobené výpadkom v Guildforde, ktorý má na svedomí búrka Ciarán, a ktorý minulý rok zanechal tisíce ľudí v oblasti Surrey bez vody. „Počasie opäť odhalilo krehkosť našich aktív,“ uviedla Thames vo svojej správe.

Spoločnosť bola zasiahnutá pokutou 14 miliónov libier za chýbajúce ciele úniku, čiastočne obviňované z ochladenia v decembri a januári; 12 miliónov £ na zvýšenie počtu prípadov znečistenia; a 7 miliónov libier za slabý výkon pri zaplavení vnútorných kanalizácie.

Celkovo 38,6 milióna libier v celkových čistých pokutách kleslo na 82,3 milióna libier v predchádzajúcom roku, ale nad 35 miliónov libier v rokoch 2021-22. Temža dostala finančné odmeny za pokrok vo výrobe obnoviteľnej energie a zníženie kolapsov kanalizácie.

Generálny riaditeľ Thames, Chris Weston, ktorý do podniku nastúpil v januári, uviedol, že jeho zamestnanci „zostávajú sústredení na realizáciu nášho trojročného plánu obratu“.

Spoločnosť dúfa, že sa vyhne znárodneniu získavaním peňazí na súkromných trhoch. Predseda Sir Adrian Montague vo svojej správe uviedol: „So správnym tímom, časom, peniazmi a zdrojmi sme obaja s Chrisom presvedčení, že dokážeme zmeniť tento biznis – bolo by to v najlepšom záujme zákazníkov a životného prostredia. Thames Water ostane na čele trhu.“

Nové tresty prichádzajú na pozadí napätých vzťahov medzi Ofwatom a Thames. Regulátor vo štvrtok odhalil, že členovia predstavenstva Thames nepodporili prvky jej vlastného päťročného obchodného plánu a označili náklady za „nedostatočne opodstatnené“. Britský Guardian minulý rok odhalil, že Thames sa nepodarilo nainštalovať jediný inteligentný merač v údolí Temže v rámci programu, ktorý mal dodať 204 700 zariadení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Shutterstock / Rex / Maureen McLean
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies