Oslavy prijatia Deklarácie o zvrchovanosti v Starej Bystrici + VIDEO

NETKY.SK • 13 Júl 2024, 22:00 • 2 min
Oslavy prijatia Deklarácie o zvrchovanosti v Starej Bystrici + VIDEO

STARÁ BYSTRICA - Oslavy odštartovali o 17:00 detským programom a následne sa účastníkom osláv predstavili detskí heligonkári z Krásna nad Kysucou, folklórne súbory Kysučan a Vagonár či ľudová hudba Tomčalovci.

slovakia

left justify in out

V kysuckej obci Stará Bystrica sa v sobotu uskutočnil jubilejný 20. ročník Osláv zvrchovanosti. Slávnostné podujatie, ktoré je tradičnou pripomienkou prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky dňa 17. júla 1992, sa konalo pod záštitou predsedu vlády Roberta Fica. Jeho organizáciu v súčinnosti s obcou Stará Bystrica zabezpečoval Úrad vlády a Ministerstvo kultúry.

Oslavy odštartovali o 17:00 detským programom a následne sa účastníkom osláv predstavili detskí heligonkári z Krásna nad Kysucou, folklórne súbory Kysučan a Vagonár či ľudová hudba Tomčalovci. Oficiálny program so slávnostným vztýčením slovenských vlajok a príhovormi hostí sa začal o 20:00 a vyvrcholil zapálením vatry zvrchovanosti.

Starosta Starej Bystrice Ján Podmanický, poslanec Smeru, privítal expremiérov, ktorí sa dohodli na rozdelení Československa, Václava Klausa a Vladimíra Mečiara, aj neskoršieho slovenského exprezidenta Ivana Gašparoviča. Podmanický pokojné rozdelenie štátu považuje za hodné Nobelovej ceny mieru, "ak by sa udeľovala spravodlivo".

"Je tisíc dôvodov, aby Slovensko oslavovalo. Podarilo sa nám niečo mimoriadne," vyhlásil Václav Klaus, ktorý do Starej Bystrice prišiel aj s manželkou Líviou Klausovou.
Napäté vzťahy medzi vládami označil za obláčik na inak čistom nebi.

Minister financií SR pozdravil všetkých prítomných a odovzdal srdečný pozdrav od premiéra Roberta Fica, ktorý sa osláv nemohol zúčastniť kvôli liečbe po atentáte. Poďakoval sa starostovi Podmanickému za organizáciu takého podujatia a aj všetkým občanom, ktorí sa na oslavách zúčastnili.

"Je naplnené tisícročné úsilie Slovenského národa o zvrchovanosť a svojbytnosť," povedal Kamenický s odvolaním sa na deklaráciu.

Za celú vládu Kamenický sľúbil, že spravia všetko pre to, aby sa zvýšila životná úroveň na Slovensku. Podľa jeho slov, Slovensko už dosiahlo prvé úspechy aj napriek katastrofálnemu stavu, v ktorom Slovensko nechala predošlá vláda.

Deklaráciu o zvrchovanosti schválila Slovenská národná rada v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Po júnových voľbách v roku 1992 sa najsilnejšie a víťazné politické subjekty v Čechách a na Slovensku Občianska demokratická strana a Hnutie za demokratické Slovensko dohodli na vzájomných rokovaniach o riešení štátoprávnych problémov vtedajšej federácie.

Deklaráciu prijal slovenský parlament po volebnom víťazstve HZDS v súlade s jeho programom a s programom Slovenskej národnej strany. Za prijatie deklarácie hlasovalo 113 zo 147 prítomných poslancov SNR. Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR, 17. júl, je na základe zákona parlamentu z 20. októbra 1993 pamätným dňom Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: mojekysuce.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies