Benátky zarobili 2,2 milióna eur vďaka vstupnému od návštevníkov. Kritici tento experiment označili za zlyhanie

NETKY.SK • 15 Júl 2024, 16:51 • 2 min
Benátky zarobili 2,2 milióna eur vďaka vstupnému od návštevníkov. Kritici tento experiment označili za zlyhanie

BENÁTKY - Talianske mesto Benátky v nedeľu ukončilo pilotný projekt účtovania vstupného od jednorazových návštevníkov. V rámci tejto iniciatívy sa mestu podarilo vyzbierať viac ako dva milióny eur. Radnica je preto odhodlaná predĺžiť platnosť tohto poplatku, no kritici tento experiment označili za zlyhanie.

slovakia

left justify in out

Niekoľko desiatok aktivistov sa v sobotu zhromaždilo pred železničnou stanicou Santa Lucia s výhľadom na preplnený benátsky kanál, aby protestovali proti poplatku vo výške 5 eur, ktorý podľa nich nijako neodradil návštevníkov od príchodu počas turistických špičiek, ako si predstavovalo vedenie mesta.

"Takéto vstupné je zlyhanie, ako ukazujú aj údaje," povedal opozičný poslanec mestského zastupiteľstva Giovanni Andrea Martini. Za prvých 11 dní skúšobnej doby pilotného programu v meste zaznamenali v priemere 75-tisíc návštevníkov, čo bolo podľa Martiniho o 10-tisíc viac ako počas troch orientačných sviatkov v roku 2023. Odvolával sa pritom na údaje poskytnuté mestom.

Benátky tento rok zaviedli dlho diskutovanú celodennú daň na 29 dní, väčšinou počas víkendov a sviatkov, a to od 25. apríla do polovice júla. Projekt chceli uskutočniť už skôr, ale oddialila ho pandémia COVID-19.

Za posledných dva a pol mesiaca zaplatilo daň takmer 438-tisíc turistov, čím sa dosiahli príjmy vo výške približne 2,19 milióna eur, podľa výpočtov agentúry AP na základe údajov poskytnutých mestom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: AP, Foto: novinky.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies