Úpal, salmonelóza či zápal stredného ucha. Na deti číha počas leta viacero nástrah

NETKY.SK • 16 Júl 2024, 11:54 • 2 min
Úpal, salmonelóza či zápal stredného ucha. Na deti číha počas leta viacero nástrah

BRATISLAVA - Úpal, salmonelóza či zápal stredného ucha vedia potrápiť najmenších najmä počas leta. Angína je však mýtus. Union zdravotná poisťovňa upriamila pozornosť na najčastejšie choroby, ktoré počas letných prázdnin postihujú deti, zároveň radí, ako im predchádzať.

slovakia

left justify in out

Prvou z najčastejších ochorení je zápal stredného a vonkajšieho ucha. Nepríjemné bolesti ucha potrápili v minulom roku takmer 42-tisíc poistencov Unionu, čo je ešte o 9-tisíc detských pacientov viac než v roku 2022.

Častá diagnóza zápalu stredného či vonkajšieho ucha môže byť spájaná aj s letným kúpaním či prechladnutím. Ak sa pri pichavej či pulzujúcej bolesti ucha objaví aj horúčka, návštevu pediatra netreba odkladať. Zápal spôsobený bakteriálnou infekciou si totiž vyžaduje aj užívanie antibiotík.

Štatistiky Unionu potvrdzujú, že u detí s príchodom leta pribúdajú aj úrazy. "Ako náhle príde teplo, krivka úrazovosti prudko stúpa. Úrazy sa najčastejšie u detí stávajú počas mesiaca jún. Medzi tie napočetejšie patria poranenia hlavy, rúk, členka a nôh," vysvetľuje za Union lekárka Ingrid Dúbravová.

Častým fenoménom u detských pacientov je aj úpal. "V minulom roku bolo pre úpal ošetrených len 42 našich detských poistencov, tu však išlo o tie najťažšie prípady, ktoré už rodičia nezvládli riešiť doma sami," uvádza hovorkyňa Unionu Kristína Baluchová.

S úpalom si podľa jej slov zväčša rodičia poradia aj bez odbornej pomoci. "Dôležitý je dostatočný prísun tekutín vlažnej teploty a kľudový režim. Pri bolestiach hlavy treba podať liek proti bolesti. Samozrejme, najlepšie je úpalom predchádzať, nadmerné vystavenie sa slnku najmä v hodinách obeda nikomu neprospieva," dodáva Baluchová.

Ďalším nepríjemným ochorením je salmonelóza, ktorá človeka potrápi aj niekoľko dní a u detí je obzvlášť nebezpečná pre hrozbu dehydratácie. Preto treba byť obozretný pri nákupe či spracovaní potravín.

Salmonelová intoxikácia a infekcia, ktorá sa prejavuje hnačkami či inými poruchami trávenia, patrí medzi najčastejšie črevné virózy. V letnom období potraviny nesmú byť vystavené priamemu slnku a treba dbať na ich riadne spracovanie pri vysokých teplotách.

Strašenie detí o tom, že pri každodennom jedení zmrzliny ich bude bolieť hrdlo a dostanú angínu, je podľa odborníkov mýtus. So sladkosťami či chladenými nápojmi a potravinami to netreba preháňať, počet angín a zápalov hrdla však určite nie je najvyšší v lete.

"V štatistikách vidíme, že bolesti hrdla a angíny trápia deti najviac v decembri, len v minulom roku to bolo viac než 10-tisíc detských poistencov Unionu. Počas minuloročného mesiaca august s týmto problémom navštívilo lekára menej než 6-tisíc detí," uzatvára riaditeľ Union zdravotnej poisťovne Jozef Koma.

Zároveň poistencom pripomína, aby si v prípade nepríjemných udalostí pri doplatkoch za lieky ponechali blok z lekárne, majú totiž nárok na preplatenie doplatkov za lieky až do veku 18 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Union zdravotná poisťovňa, Foto: babyweb.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies