Rezort školstva eviduje vyše 280 žiadostí o zvýšenie kapacít materských škôl

NETKY.SK • 16 Júl 2024, 14:41 • 2 min
Rezort školstva eviduje vyše 280 žiadostí o zvýšenie kapacít materských škôl

Výzvu na zvýšenie kapacít materských škôl Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR uzavrelo v piatok, 12. júla 2024 o 23:00 hod. Dôvodom uzavretia výzvy je predpoklad vyčerpania alokovaných finančných prostriedkov

slovakia

left justify in out

Od vyhlásenia výzvy po jej uzatvorenie eviduje rezort školstva spolu viac ako 280 žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu vo výške viac než 220 miliónov eur. Pritom, v máji tohto roka bola navýšená celková alokácia o 46 miliónov eur a dosiahla tak 128 milióna eur. Predkladanie nových žiadostí o poskytnutí prostriedkov mechanizmu tak už nie je možné.

Rezort školstva v auguste 2022 vyhlásil v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR (POO) výzvu s celkovou alokáciou 82 miliónov eur a s cieľom vytvoriť 9 114 miest v materských školách po celom Slovensku. Možnosť zvyšovať kapacitu materských škôl bez nutnosti spolufinancovania vzbudila vysoký záujem nielen samospráv, ale aj cirkevných a súkromných škôl.

Rezort školstva preto v spolupráci s Národnou koordinačnou a implementačnou jednotkou (NIKA) zvýšil v máji tohto roka celkovú alokáciu na túto výzvu o 46 miliónov eur na vyše 128 miliónov eur.

Počas prvých 15 mesiacov od otvorenia výzvy bolo predložených iba 75 žiadostí. Hrozilo tak nielen nesplnenie stanovených cieľov a s tým aj znemožnenie právneho nároku na prijatie do materskej školy pre trojročné až štvorročné deti, ale aj miliónové sankcie zo strany Európskej komisie.

Avšak vďaka osobnej angažovanosti ministra školstva Tomáša Druckera a zvýšenej spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, sa podarilo od jeho nástupu za posledných 8 mesiacov až štvornásobne zvýšiť počet žiadostí.

Rezort školstva preto s radosťou informuje, že doposiaľ splnilo podmienky okolo 130 žiadostí a z toho počtu podpísal minister školstva Tomáš Drucker zmluvy o poskytnutí prostriedkov mechanizmu s približne 80 prijímateľmi, pričom sa ich počet každý deň zvyšuje.

Ďalších vyše 100 žiadostí súčasne posudzuje v plnom nasadení tím desiatok zamestnancov rezortu školstva, a to v poradí, v akom boli predložené. Najviac žiadostí bolo predložených v Prešovskom kraji, najmenej zase v Trenčianskom kraji.

"Som nesmierne hrdý na to, že sa nám podarilo v tak krátkom čase štvornásobne zvýšiť počet žiadostí o poskytnutie prostriedkov pre zvýšenie kapacít v materských školách. Tento úspech je výsledkom intenzívnej spolupráce so Združením miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

"Vďaka tomu sme na správnej ceste splniť náš cieľ vytvorenia 9 114 nových miest v materských školách a nielen že zabezpečíme kvalitnú predškolskú výchovu pre deti, ale najmä konečne začneme rozširovať kapacity materských škôl na Slovensku," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: FB/ Tomáš Drucker
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies