V návštevnom poriadku TANAP-u budú ústupky voči psičkárom

NETKY.SK • 16 Júl 2024, 17:46 • 2 min
V návštevnom poriadku TANAP-u budú ústupky voči psičkárom

PREŠOV - Nová verzia návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) je už na Okresnom úrade v Prešove. Zverejnená by mala byť v dohľadnej dobe. Informoval o tom riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa počas pondelkovej tlačovej besedy v Tatranskej Lomnici. Potvrdil, že v dokumente budú zapracované aj určité ústupky, vrátane tých, ktoré sa týkajú psičkárov.

slovakia

left justify in out

Nový návštevný poriadok TANAP platí od polovice decembra minulého roka. Verejnosť ho mohla pripomienkovať a ovplyvniť tak jeho podobu do konca marca tohto roka. Správa TANAP-u k nemu dostala viac ako 80 pripomienok. Zaoberala sa nimi pracovná skupina, ktorú zriadilo vedenie národného parku.

Tvorili ju zástupcovia Správy TANAP-u, Slovenského horolezeckého spolku JAMES, Národnej asociácie horských vodcov SR, Horskej záchrannej služby a odborníci, ako botanik a zoológ. Najviac z pripomienok sa podľa hovorkyne národného parku Niny Obžutovej týkalo obmedzenia pohybu so psom, a sezónnej uzávery. Podľa jej slov sa však našli aj irelevantné pripomienky, ktoré sa netýkali územia TANAP, či opakujúce sa.

"V prípade psičkárov, ktorí tam mali najviac pripomienok, sa niektoré veci uvoľnili. Také, ktoré boli schodné s ochranou prírody. Rovnako ohľadom horskej turistiky," reagoval v pondelok Olexa. Podľa jeho slov by nové znenie návštevného poriadku malo byť zverejnené ešte počas tohto týždňa.

Psičkári napríklad požadovali znížiť počet zakázaných trás pre pohyb so psom na území Tatranského národného parku zo súčasných 65 na zhruba polovicu. Nový návštevný poriadok totiž obmedzil lokality v národnom parku pre vstup so psom či iným zvieraťom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: TANAP, Ministerstvo životného prostredia SR, Foto: tatry.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies