Luxusom na sociálnych sieťach sa zvyčajne pýšia ľudia, ktorí naň nemajú, tvrdí finančný guru

NETKY.SK • 21 Júl 2024, 09:04 • 2 min
Luxusom na sociálnych sieťach sa zvyčajne pýšia ľudia, ktorí naň nemajú, tvrdí finančný guru

Konzumný životný štýl propagovaný na Instagrame či TikToku nie je meradlom skutočného bohatstva.

slovakia

left justify in out

Ani známemu finančnému expertovi Davovi Ramseymu podľa portálu Yahoo neuniklo, že sociálne siete sú dnes plné príspevkov, v ktorých sa používatelia chvália luxusnými dovolenkami, autami či kabelkami.

"Iba veľmi málo ľudí, ktorí vyzerajú, že majú peniaze, ich aj v skutočnosti má," povedal na margo populárneho trendu. Drahé domy, autá a oblečenie podľa neho len zriedka svedčia o skutočnom bohatstve.

Sociálne siete velebia konzumný spôsob života. Fotky a videá na Instagrame či TikToku dlhodobo ovplyvňujú to, ako ľudia vnímajú vlastnú životnú situáciu, pričom ju často porovnávajú s tým, čo vidia na internete.

Až 29 percent dospelých Američanov v prieskume uviedlo, že pociťujú finančnú dysmorfiu. Tento pojem opisuje situáciu, keď si človek myslí, že je na tom z hľadiska peňazí oveľa horšie, než je pravda.

S psychologickým nesúladom medzi vnímanou a skutočnou realitou bojuje až 62 percent Američanov z generácie Z. V prieskume uviedli, že cítia tlak, aby v rámci životného štýlu držali krok s priateľmi, rodinou či rovesníkmi.

Až 51 percent respondentov pritom priznalo, že v snahe zapôsobiť na ostatných míňajú viac peňazí, než si môžu dovoliť. Práve z tohto dôvodu sa zadlžilo až 56 percent opýtaných.

Požičiavanie peňazí môže spustiť neudržateľnú infláciu životného štýlu. Akonáhle človek míňa peniaze nad limit rozpočtu, môže mať problém vrátiť sa do starých koľají. Pri rovnakom príjme je náročné udržať si nadštandardný životný štýl zobrazovaný na sociálnych sieťach a zároveň splácať pôžičky použité na kúpu drahých dovoleniek či najnovšieho iPhonu.

Práve to môže byť dôvodom, prečo aj Američania s vysokými príjmami majú problém vyžiť. Približne polovica respondentov s ročným príjmom prevyšujúcim sto tisíc dolárov uviedla, že žije od výplaty k výplate.

Ramsey odmieta myšlienku, že spotrebný spôsob života je meradlom skutočného bohatstva. Podľa neho o ňom svedčia tri faktory. Prvým je schopnosť prispievať na charitu, ktorá je dôkazom toho, že má človek naozaj prebytok peňazí.

Druhým je zanechanie dedičstva. Američania sú podľa tohto meradla relatívne bohatí, keďže až 68 percent mileniálov a zástupcov generácie Z už v Spojených štátoch dedilo alebo čoskoro dediť bude.

Ramseyho posledný ukazovateľ skutočného bohatstva je subjektívnejší a ťažšie merateľný. Je ním sloboda zvoliť si životný štýl, ktorý človeku najviac vyhovuje. Môcť si vybrať, kde budem žiť, pracovať a ako budem tráviť čas, je skutočným dôkazom finančnej istoty a úspechu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Yahoo, Foto: themoneyman.medium.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies