Krásy Vysokých Tatier: Navštívte najvyššie položenú prírodnú botanickú záhradku v Európe, vodopády, jaskyňu a oveľa viac

NETKY.SK • 20 Júl 2024, 09:03 • 2 min
Krásy Vysokých Tatier: Navštívte najvyššie položenú prírodnú botanickú záhradku v Európe, vodopády, jaskyňu a oveľa viac

Kde nájdete najvyššie položenú prírodnú botanickú záhradu v Európe? Práve vo Vysokých Tatrách. Vďaka botanikom, ktorí sledujú vzácne rastliny na tomto mieste vyše 50 rokov, predstavujeme Vám v okolí vrcholového chodník Lomnického štítu je okrem prekrásnych výhľadov i rôznorodosť rastlinstva na samotnom vrchole, kde bolo zaznamenaných vyše 100 druhov lišajníkov, 40 druhov machorastov a 1 papraďorast. Uvíta vás tu celých 34 neskutočných druhov kvitnúcich rastlín.

slovakia

left justify in out

Dramatická horská krajina, lúky plné divokých kvetov, polia s rozkvitnutými žltými repkovými kvetmi, rozoklané štíty často zahalené v hmle, nedotknuté rieky a vodopády, zalesnené turistické chodníky - asi netreba dodať viac, Vysoké Tatry ponúkajú prírodné krásy, ktoré ulahodia každému oku prírodného nadšenca.

Keď kráčate turistickými chodníkami, neprestanete objavovať stále nové a nové poklady. Hneď na úvod odporúčame zaobstarať si turistickú mapu, podľa ktorej vaša cesta pôjde bez vedľajších komplikácií.

Z Hrebienka na Zamkovského chatu

Kým Starý Smokovec je pravdepodobne najobľúbenejšou turistickou časťou vo Vysokých Tatrách, skutočná krása hôr začína až po Hriebienku – prístupný hodinovou túrou po spevnenej ceste alebo vláčikom Tatry Motion Train, ktorý stojí 11 eur.

Hodinový turistický chodník z Hriebienka na Zamkovského chatu po lesnom chodníku s nádhernými výhľadmi, drevenými mostíkmi, krištáľovo čistou riekou a niekoľkými tryskajúcimi vodopádmi. 

Z Hrebienka cez Vodopády Studeného potoka na Zamkovského chatu vás čaka exkluzívna cesta.

Krásy prírody udierajú do očí
Krásy prírody udierajú do očí
Zdroj: foto: tatry.sk
Obrazok
Zdroj: foto: tatry.sk

Povestný Kmeťov vodopád

Najvyšší vodopád na Slovensku sa nachádza práve vo Vysokých Tatrách. Skladá sa z dvoch stupňov, ktoré padajú cez skalné prahy. Nájdete ho v Kôprovej doline, vytvára ho Nefcerský potok, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 1 245 metrov.

Jeho výška je približne 80 metrov, no široký je 1,5 metra. Nenechajte si tento exkluzívny vodopád ujsť.

Prírodný dvojstupňový vodopád nájdete vo Vysokých Tatrách v Kôprovej doline.
Prírodný dvojstupňový vodopád nájdete vo Vysokých Tatrách v Kôprovej doline.
Zdroj: foto: severovychod.sk

Malý vodopád 

Malý vodopád je jedným zo štyroch vodopádov Studeného potoka vo Vysokých Tatrách. Nádherná turistická atrakcia víta návšetvníkov vo svojej dĺžke 1,5 metra. Je najvyššie položeným a vatvára sa pri Rainerovej chate.

Nižšie pod ním, smerom k Bilíkovej chate vzniká následne Skrytý vodopád, Veľký vodopád a posledný, najnižšie položený Dlhý vodopád.

Vo Vysokých Tatrách sú vodopády Studeného potoka jedna z najkrajších a veľmi ľahko dostupných turistických atrakcií. Vodopády Studeného potoka sú impozantné hlavne v jarných mesiacoch, alebo po výdatných zrážkach. V tomto období sa ich hladina zvýši niekoľkonásobne. Turistický chodník, ktorý prechádza okolo vodopádov je kamenistý, nenáročný a počas zvýšenej hladiny Studeného potoka môže byť ťažšie prístupný.

Vo Vysokých Tatrách sú vodopády Studeného potoka jedna z najkrajších a veľmi ľahko dostupných turistických atrakcií.
Vo Vysokých Tatrách sú vodopády Studeného potoka jedna z najkrajších a veľmi ľahko dostupných turistických atrakcií.
Zdroj: foto: turisticky.sk

Čaro Belianskej jaskyne

Podzemie Tatier môžu turisti spoznať počas celého roka v jedinej prístupnej jaskyni vo Vysokých Tatrách - v Belianskej jaskyni. Je dlhá 3018 metrov a je je sprístupnených vyše 1000 metrov. Môžete obdivovať pagodovité stalagmity a  sintrové vodopády s dĺžkou presahujúcou 50 metrov.

Jaskyňa sa nachádzav Tatranskom národnom parku. Nachádza sa neďaleko obce Tatranská Kotlina, v najvýchodnejšej časti Belianských Tatier, vo vysokohorskom krasovom teréne. 

Jaskyňa bola objavená začiatkom 18. storočia aj keď sa predpokladá, že bola používaná už pravekými ľuďmi. Oficiálne otvorená bola v roku 1884 a elektricky osvetlená v roku 1896.
V jaskyni sa zistilo 7 druhov netopierov. Dominantný je netopier obyčajný (Myotis myotis). Zriedkavejšie sa vyskytujú netopier fúzatý (Myotis mystacinus), netopier Brandtov (Myotis brandtii) a netopier brvitý (Myotis emarginatus).

Belianska jaskyňa sa nachádza v Tatranskej Kotline a je prístupná celoročne. Vstup pre dospelého tu je osem eur, pre dieťa polovicu.

Belianska jaskyňa je jednou z najnavštevovanejších jaskýň na Slovensku.
Belianska jaskyňa je jednou z najnavštevovanejších jaskýň na Slovensku.
Zdroj: foto: tatry.sk
Môžete obdivovať pagodovité stalagmity a  sintrové vodopády s dĺžkou presahujúcou 50 metrov.
Môžete obdivovať pagodovité stalagmity a sintrové vodopády s dĺžkou presahujúcou 50 metrov.
Zdroj: foto: slovakia.travel

Kaštieľ Strážky

Kaštieľ Strážky je národná kultúrna pamiatka nachádzajúca sa v meste Spišská Belá, v miestnej časti Strážky na východnom Slovensku. Kaštieľ je skvostom renesančnej architektúry na Slovensku. Za kultúrnu pamiatku bol vyhlásený spolu s priľahlým parkom 30.10.1963.

Kaštieľ v Strážkach pochádza z 15. storočia z neskorogotického obdobia. Prešiel renesančnou prestavbou a koncom 18. storočia barokovo-klasicistickou rekonštrukciou. V roku 1556 kaštieľ získala rodina Horváth-Stansithovcov, ktorá tu založila latinskú humanistickú školu pre deti spišských šľachticov. V 19. storočí sa majiteľmi stala rodina Medňanských a Czóbelovcov. V roku 1972 získala kaštieľ Slovenská národná galéria, ktorá ho zrekonštruovala a obnovila aj anglický park nachádzajúci sa okolo budovy, kde sprístupnila expozície a vzácny fond zväzkov z pôvodnej historickej knižnice a maliarsku tvorbu významného umelca Ladislava Mednyanszkeho. Kaštieľ Strážky tvorí spolu s kostolom Sv. Anny a zvonicou národnú kultúrnu pamiatku Slovenska.

Stále expozície:

- Expozícia historického nábytku, interiérových predmetov a umeleckého remesla

- Historická knižnica

- Ladislav Mednyánszky a Strážky

- Portrét 17. – 19. storočia na Spiši

Kaštieľ Strážky tvorí spolu s kostolom Sv. Anny a zvonicou národnú kultúrnu pamiatku Slovenska.
Kaštieľ Strážky tvorí spolu s kostolom Sv. Anny a zvonicou národnú kultúrnu pamiatku Slovenska.
Zdroj: foto: slovakia.travel

Najvyššia botanická záhrada endemitov

Vďaka botanikom, ktorí sledujú vzácne rastliny na tomto mieste vyše 50 rokov, predstavujeme Vám v okolí vrcholového chodník Lomnického štítu je okrem prekrásnych výhľadov i rôznorodosť rastlinstva na samotnom vrchole, kde bolo doteraz zaznamenaných vyše100 druhov lišajníkov, 40 druhov machorastov a 1 papraďorast. Uvíta vás tu celých 34 neskutočných druhov kvitnúcich rastlín, takmer všetky na štítoch Tatier  2600 m n. m. 

Prírodná krása vám ponúka nádherný pohľad na farebnú oázu plnú rôznych rastlín hravých farieb.

Najvyššie položená botanická záhrada.
Najvyššie položená botanická záhrada.
Zdroj: foto: tatry.sk
 Uvíta vás tu celých 34 neskutočných druhov kvitnúcich rastlín
Uvíta vás tu celých 34 neskutočných druhov kvitnúcich rastlín
Zdroj: foto: tatry.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: travelguide.sk, tatry.sk, regiontatry.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies