Správca zálohového systému sa zameriava aj na zber zálohovaných fliaš a plechoviek na letných kúpaliskách

NETKY.SK • 17 Júl 2024, 16:00 • 4 min
Správca zálohového systému sa zameriava aj na zber zálohovaných fliaš a plechoviek na letných kúpaliskách

Správca zálohového systému sa v spolupráci so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Bratislavy (STaRZ) tentoraz zameral na pilotnú prezentáciu možností zberu zálohovaných obalov na kúpaliskách.

slovakia

left justify in out

Návštevníci bratislavských kúpalísk v správe STaRZ tak budú môcť pri ich návšteve odovzdávať zálohované obaly priamo v areáli kúpalísk a venovať ich tak napríklad na rozvoj a údržbu samotných rekreačných zariadení. 
 
Očakáva sa tiež, že okrem podpory rozvoja a údržby rekreačných zariadení táto spolupráca medzi Správcom zálohového systému a STaRZ napomôže aj k zvyšovaniu ekologického povedomia verejnosti o zálohovaní a k neustálemu zlepšeniu informovanosti  slovenských samospráv o možnostiach zberu zálohovaných obalov a jeho využití pre potreby a rozvoj slovenských miest a obcí.
 
Správca zálohového systému v spolupráci so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení umiestnil špeciálne nádoby na zber zálohovaných plastových fliaš a plechoviek priamo na bratislavských kúpaliskách Delfín, Tehelné Pole, Rosnička, Lamač, Rača, Krasňany, Zlaté piesky a  Mičurín. Návštevníci týchto lokalít tak budú môcť vhodiť zálohované plastové fľaše či plechovky od nápojov do špeciálnych nádob priamo na kúpaliskách. Darovaním zálohu za plastové fľaše alebo plechovky priamo bratislavskému STaRZ-u návštevníci podporia nielen ochranu prírodného prostredia letných kúpalísk, ale aj ďalší rozvoj a údržbu rekreačných zariadení v Bratislave.

Marián Áč, generálny riaditeľ Správcu zálohového systému, pri tejto príležitosti uviedol: „Verím, že aj vďaka tejto spolupráci posilníme všeobecné povedomie o možnostiach zberu zálohovaných obalov priamo samosprávami, na účel nimi definovaný. Návštevníci kúpalísk a rekreačných zariadení budú môcť darovaním zálohovaných obalov od nápojov podporiť zámer určený samosprávou alebo prevádzkovateľom. Samosprávy a prevádzkovatelia budú môcť zároveň využiť novozískané informácie o počte darovaných obalov na efektívnejšiu motiváciu návštevníkov nielen darovať zálohovaný obal, ale aj prispieť k čistejšiemu životnému prostrediu. Definícia účelu, na ktorý návštevníci vedia prispieť darovaním zálohovaného obalu, ako aj využitie darovaného zálohu je plne v rukách samospráv a prevádzkovateľov kúpalísk.

Po skončení letnej sezóny Správca v spolupráci so STaRZ Bratislava podrobí zozbierané dáta detailnej analýze, ktorá poskytne cenné informácie o efektívnosti zberu zálohovaných obalov. Na základe týchto výsledkov budú definované odporúčania pre ďalšiu sezónu. 

Správca zálohového systému tieto informácie následne využije pri ďalšej prezentácii možností zberu zálohovaných plastových fliaš a plechoviek samosprávami. Rovnako tak tieto dáta poslúžia v komunikácii, týkajúcej sa vzdelávania o zálohovom systéme a jeho prospešnosti pre životné prostredie a užitočnosti na podporu projektov samospráv.  

Ladislav Križan, riaditeľ STaRZ dodal: „Sme radi, že návštevníkom našich kúpalísk môžeme ponúknuť nielen možnosť zálohovať použitý obal, ale najmä pomôcť ďalšiemu rozvoju a údržbe rekreačných zariadení v našej pôsobnosti. Našou prioritou je poskytovať návštevníkom kúpalísk nielen kvalitné služby, ale aj príležitosti na  ekologicky zodpovedné konanie. Po sezóne si vyhodnotíme dáta a určíme odporúčania pre ďalší rok. Veríme, že dáta, ktorými prispejeme vďaka tejto spolupráci budú môcť využiť aj ďalšie samosprávy a prevádzkovatelia pri posudzovaní možností zavedenia vlastného zberu zálohovaných obalov.

Aj táto aktivita Správcu zálohového systému nadväzuje na jeho aktuálnu kampaň, zameranú na zvýšenie informovanosti slovenskej samosprávy o možnostiach využitia zberu zálohovaných obalov na festivaloch, kultúrnych, športových a spoločenských podujatiach v prospech miest a obcí. Podstatou takéhoto zberu je vytvoriť predpoklady na darovanie zálohovaného obalu na účel definovaný mestom alebo obcou a zároveň podporiť pozitívny dopad zálohového systému na zníženie množstva voľne pohodeného odpadu, šetrenie prírodných zdrojov či všeobecne ochrany životného prostredia Slovenska.
 
Niektoré mestá a obce už túto možnosť zberu zálohovaných obalov využívajú. Správca zálohového systému bude preto pokračovať v prezentácii pozitívnych príkladov takéhoto zberu zálohovaných plastových fliaš a plechoviek, aby sa nimi mohli inšpirovať ďalšie samosprávy.  

     

Fakty o zálohovom systéme

zálohovanie je nástroj, ktorý dokáže množstvo vyzbieraných plastových fliaš a plechoviek zvýšiť aj na viac ako 90 % a prispieva tiež k zníženiu množstva voľne pohodeného odpadu v prírode;

zálohovanie využíva princíp obehového hospodárstva, uzavretia materiálového kruhu „z fľaše do fľaše“ a „z plechovky do plechovky“, čím šetrí prírodné zdroje;

začal fungovať 1. januára 2022;

zálohujú sa všetky plastové a kovové jednorazové nápojové obaly od 0,1 do 3 litrov, s výnimkou mlieka, nápojov s obsahom mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu;

zálohované obaly majú na etikete veľké „Z“ v recyklačných šípkach a text „ZÁLOHOVANÉ“;

výška zálohu je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, 15 eurocentov;

spotrebiteľ pri kúpe nápoja zaplatí záloh 15 eurocentov, ktorý je uvedený na cenovke alebo oddelene na výveske;

záloh dostane spotrebiteľ späť po vrátení nápojových obalov na odberné miesto, výška zálohu teda nemá vplyv na cenu nápojov;

nápoje sa vo väčšom obchode vracajú do odberného automatu – zálohomatu, v prípade menších potravín pri pokladni, kde sa načítajú cez ručný skener;

zálohované obaly sa vracajú nestlačené, s vrchnákom a čitateľným čiarovým kódom;

do zálohového systému je zaregistrovaných takmer 3400 odberných miest;

72 % odberných miest je automatizovaných, t. j. využíva na odber zálohovaných nápojových obalov zálohomat;

64 % predajní sa do odbernej siete zapojilo dobrovoľne, nemajú zákonnú povinnosť stať sa odberným miestom.

O Správcovi zálohového systému

Je to nezisková organizácia, ktorú vytvorilo konzorcium štyroch subjektov – Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR. Tie zastupujú povinné osoby zo zákona o zálohovaní, a to výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, výrobcov piva a zástupcov veľkoobchodu a maloobchodu. Ich členovia spoločne uvádzajú na trh takmer 80 % všetkých zálohovaných obalov a zastupujú viac ako 3 000 obchodných prevádzok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Správca zálohového systému
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies